Ayurveda’da, hem kaliteli bir uyku hem de sağlıklı bir zihin için yatmadan önce yapılması önerilen bir dizi uygulama var.

Şehir hayatının yüksek ritmi içerisinde hiçbirine yetişemeyeceğimiz izlenimi veren hemen hemen bütün Ayurvedik uygulamalar gibi, gece ritüeli de sindire sindire hayatın içine entegre edildikçe normalleşmeye başlıyor. Bu nedenle gözünüz korkmasın, çok vakit alan uygulamalar değiller. Ayrıca uygulamaların her birinden keyif, hatta zaman zaman haz alıyor olmak, süreci kolaylaştıran unsurlar.

Teknoloji detoksu

Öncelikle, yatağa gitmeden bir süre önce teknoloji detoksuna girmek öneriliyor. Televizyon, bilgisayar ve akıllı telefonlardan uzaklaşmak için kendinize 1 saat verin. Aksi halde zihninizde kalan en son şey karmaşadan, gürültüden ve hatta çöplükten ibaret olacak.

Normalden 1 saat önce yatağa girmiş olmak

Erken yatıp, erken uyanmak Ayurveda’nın en temel günlük ritüel önerilerinden. Mümkünse saat 10’da yatağa girmiş olmak en ideal zamanlama olarak belirtiliyor. Böylelikle güne erken başlayabilmek için de ilk adımı atmış oluyorsunuz.

Yatak odasında rahatlatıcı kokular bulundurmak

Yatak odasında uykuya geçişi kolaylaştıracak lavanta, papatya, yasemin, gül gibi çiçekleri ya da bu çiçeklerin yağlarını bulundurmak öneriliyor. Yatağın hemen baş ucuna bir vazoya yerleştirebileceğiniz kuru çiçeklerden gelecek belli belirsiz koku dahi sinir sisteminizi rahatlatmaya destek olacak ve uykuya geçişinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca, bir kumaş üzerine bir damla organik çiçek yağı damlatıp baş ucunuza koymayı da deneyebilirsiniz. Elbette yapay kokulardan, kimyasal içerikli kokulu mumlardan uzak durmak önemli.

Stresi ve anksiyeteyi hafifletmek, sakinleşmek ve uykuya kolayca geçmek için bu yöntemi deneyebilirsiniz.

Tuz lambası

Bu aralar oldukça revaçta olan tuz lambaları da aslında Ayurveda’da kullanılması önerilen bir yöntem. Havanın kalitesini artırıyor, daha rahat solumamıza yardımcı oluyor ve alerji tedavisini destekliyor. Önerilen rengi ise pembe tuz rengi (Himalaya tuzu gibi). Böylece pembe renkten yayılan yumuşak ışık gözü yormayarak uykuya geçişi kolaylaştırıyor.

Kuru fırçalama (Garshan Masajı) yapmak

Vücudu doğal at kılı fırçası ile fırçalamak, kan dolaşımını düzenlemek, lenf sistemini aktifleştirerek toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırmak ve cildin üzerindeki ölü hücrelerden arınmak için öneriliyor.

Eklemlerde dairesel, diğer bölgelerde düz hareketlerle daima kalbe doğru yapılan bu fırçalama yöntemini göğüs bölgesi hariç tüm vücudunuza uygulayabilirsiniz. Derinin kalın olduğu yerlerde baskıyı artırıp, derinin ince olduğu kısımlarda baskıyı azaltmak gerekiyor.

Abhyanga masajı yapmak

Abhyanga masajı, hindistancevizi yağı, susam yağı ya da argan yağı gibi doğal ve cildi besleyen yağlar ile tüm vücuda yapılan bir masaj. Yağ şişesini akan sıcak suyun altında tutarak veya elinize birkaç damla damlattıktan sonra avuçlarınızı birbirine sürterek ısıttığınız yağ ile tüm vücudunuza yapabilirsiniz.

Göğüs bölgesinde kalbe doğru yuvarlak hareketlerle, ardından karnınızda saat yönünün tersine doğru dairesel hareketlerle masaj yapmaya başlayın.

Daha sonra ensenize, ulaşabileceğiniz kadarıyla sırtınıza ve belinize masaj yapın.

Son olarak kollara ve bacaklara geçin. Eklemlerde dairesel, kol ve bacak kemiklerinizde düz hareketlerle masajı uygulayın. Ayaklarınıza ve ayak tabanlarınıza masaj yapmayı unutmayın.

Bu oldukça pratik ve aslında yapması okumasından kısa süren uygulamaların ardından daha kaliteli bir uyku ile güne daha mutlu, daha rahat, daha dingin başlayabilirsiniz.

Tatlı uykular!

İlginizi çekebilir!



Burcu Babayiğit

1988 yılında doğan Burcu, Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. 2011 yılında, ODTÜ Uluslararası İlişkiler bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Bölümün yüksek lisans programından mezun oldu. 2019 yılında doktora sürecindeyken, ODTÜ’deki görevinden istifa ederek Zeynep Aksoy ve David Cornwell ile Temel Yoga Uzmanlık Programını tamamladı ve yoga eğitmenliğine...



BLOOM SHOP