Naturopatik Tıp Doktoru Nick Bitz‘e göre enerji kanallarının kontrolünü esas alan ayurvedik nefes alma tekniği, yeme vaktinde yavaşlamaya ve dikkatli yemeye yardımcı oluyor. Bu tekniğin şişkinlik ve hazımsızlık gibi problemleri önlediğini ve sindirimi iyileştirdiğini belirten Bitz bu pratiğin nasıl uygulanabileceğini anlatıyor.
Güneş ve ay kanalınıza odaklanın
Dr. Nick Bitz, burun deliklerinin temiz ve tıkanık olmadıklarında bile hava akışlarının nadiren eşit olduğunu dile getiriyor. Burun döngüsü adı verilen bu durumda, bir burun deliği diğeri üzerinde baskınlığa sahiptir.
Bu döngünün beş bin yıllık Hint Tıbbı uygulaması olan Ayurveda ile ilişkisinin ise oldukça ilgi çekici olduğunu belirtmek gerekiyor. Ayurveda’ya göre vücutta dolaşan 72.00 enerji kanalı bulunuyor. Üç ana kanalı ise sol kanal-İda, sağ kanal-Pingala ve merkez kanal-Sushumna oluşturuyor. Dr. Bitz, sağ burun deliğinden başlayarak vücudun sağ tarafından geçen güneş kanalının zihinsel ve fiziksel aktivitelerden sorumlu olduğunun altını çizerken bu kanalın sindirim ve ısı üzerinde güçlü bir etkisi olduğunu hatırlatıyor.
Vücudun sol burun deliğinden başlayarak sol tarafından geçen ay kanalı ise baş bölgesini besliyor. Burun döngüsünde de anlatıldığı gibi dönüşümlü olarak hareket eden iki burun deliğinden her biri sırasıyla 60 ile 90 dakika boyunca daha baskın oluyor. Sol burun deliği açıkken, ay kanalı aktif hale geliyor. Sağ burun deliğinden daha fazla nefes almaya başladığımızda ise güneş kanalı harekete geçiyor.
Enerji kanallarını, yeme saatleriniz ile bir araya getirin
Burun döngüsünün hem vücudumuzu hem de yaşam kalitemizi etkilediğini belirten Dr. Bitz’e göre güneş kanalının baskın olduğu zamanlarda yemek yemek, sindirimi iyileştirmeye yardımcı oluyor.
“İç ateşin” aktive olduğu bu saat dilimlerinde vücudun yiyecekleri daha kolay bir şekilde sindirebildiğini belirten Dr. Bitz bu durumu, “Sindirim ısısı ve ateş, yiyecekleri düzgün bir şekilde parçalamaya yardımcı olur.” şeklinde açıklıyor. Ayurveda uzmanı ve Sacred & Delicious kitabının yazarı Lisa Joy Mitchell ise vücutta güneş kanalı baskın olduğunda yemek yemenin sindirim enzimlerini hızlandırdığını ve bu durumun da yiyeceklerin sindirim kanalında daha verimli bir şekilde hareket etmesini sağladığını belirtiyor.
Güneş kanalının baskın olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Beslenme saatlerini düzenlemek için güneş kanalının baskın olup olmadığının anlaşılması oldukça önemli. Ancak Dr. Bitz, bu farkındalığı kazanmanın düşünüldüğü gibi karmaşık olmadığını dile getiriyor. Hangi burun deliğinden nefes aldığınızı kontrol etmek için gözlerinizi kapatmanın ve sessizce oturarak hangi burun deliğinde daha fazla hava olduğunu hissetmeye çalışmanın yeterli olduğunun altını çiziyor.
Optimum sindirim için nefesinizden yararlanın
Mitchell, beslenme saatlerinin sadece sağ burun deliğinden nefes alınan zamanlara göre değil kendimizi aç hissettiğimizde ve programımızın da bunu uygun olduğu saatlere göre düzenlenmesini öneriyor. Ancak optimum sindirim için sadece lezzetli yemekleri koklayarak bile sağ burun deliğinin baskınlığının artırılabileceğini belirtiyor.
Yemeğe biraz zencefil, limon veya tuz ekleyerek burun döngüsünün hareketini değiştirmek mümkün. Bu, vücutta ısı üretmenin ve güneş kanalını harekete geçirmenin klasik bir ayurvedik yoludur.
Bu ayurvedik nefes tekniğinin tek faydasının sindirimi iyileştirmek olmadığını da belirten Mitchell, nefesinizi takip etmenin ve kontrol etmenin doğal olarak sizi yavaşlatacağını ve dikkatli olmanızı sağlayacağını söylüyor. Böylelikle hızlı ve kontrolsüz yemek yeme biçimleri ile mücadele edebileceğinizi de ekliyor. Birçok araştırma ise hızlı yemenin fazla yemek yemenin sebeplerinden biri olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda bu alışkanlığın obezite ve Tip 2 diyabet riskini de artırdığı ve mide ve bağırsak sağlığına da zarar verdiği biliniyor.