Zihinsel ve bedensel açıdan sağlıklı kalmak için, vücudumuzda yeterli miktarda B12 vitamini bulunması hayati önem taşır. B12 vitamininin, DNA’yı ve kırmızı kan hücrelerini oluşturmak başta olmak üzere vücutta pek çok önemli görevi vardır.
Bununla birlikte bu vitamin, insan vücudunun üretebildiği bir vitamin değildir. Bu nedenle B12 vitaminini bazı hayvansal gıdalardan ya da besin takviyelerinden karşılamak gerekir. Vücut, B12 vitaminini uzun süre boyunca saklayamadığı için vitamin takviyesinin düzenli olarak yapılması gerekebilmektedir.
B12 vitamininin bulunduğu hayvansal gıdalara süt ürünleri, yumurta, balık, et ve kümes hayvanları örnek olarak verilebilir. Vegan ya da vejetaryen beslenme diyetini sürdüren kişiler, gerekli olan vitamini besin takviyesi kullanarak karşılayabilirler. B12 vitamini düzeyinizin eksik olduğundan şüpheleniyorsanız doktorunuza başvurabilir, basit bir kan tahlili ile vücudunuzdaki seviyesinin ne olduğunu öğrenebilirsiniz.
B12 vitamini eksikliğinin nedenleri
Yaşla birlikte, vücudun bu vitamini emme yeteneği azalabilir. Bununla birlikte bazı ameliyatlar, bazı ilaçlar ya da alkol kullanımı da bu eksikliğe neden olan etkenler arasındadır. B12 vitamini eksikliğine neden olan bazı diğer etkenler şu şekildedir:
- Atrofik gastrit gibi mide astarının incelmesine neden olan hastalıklar,
- Vücudun B12 vitamini emmesini zorlaştıran pernisiyöz anemi,
- Çölyak hastalığı, bakteri ve parazit gibi bağırsak sağlığını etkileyen rahatsızlıklar,
- Lupus gibi bağışıklık sistemi bozuklukları,
- Vegan ve vejetaryen beslenme gibi hayvansal gıdaları dışarıda bırakan beslenme diyetleri.
B12 vitamini eksikliğinin belirtileri
B12 vitamini eksikliği, fiziksel ve zihinsel sağlıkta bozulmalara ve hastalıkların oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle özellikle ağır eksiklik durumlarında tedavi edilmesi son derece önemlidir. Eksikliğinin en yaygın belirtileri şu şekildedir:
- Zayıflık, yorgunluk veya baş dönmesi,
- Kalp çarpıntısı ve nefes darlığı,
- Soluk cilt,
- Kabızlık, ishal, iştah kaybı veya gaz,
- Kas zayıflığı, bedende uyuşma ve karıncalanmalar, yürüme zorluğu,
- Görme kaybı,
- Depresyon, hafıza kaybı ya da davranış değişiklikleri gibi zihinsel sorunlar.
Eksikliğini hiç oluşmadan önlemek için yeterli miktarda hayvansal ürün yemek gerekiyor. Hayvansal ürünler yemiyorsanız ya da vücudunuzun besinleri yeterince emememesine neden olan bir tıbbi durumunuz varsa, B12 vitamini, multivitamin ya da diğer besin takviyelerini beslenme düzeninize dahil edebilirsiniz. B12 vitamini takviyesi almayı seçerseniz, aldığınız diğer ilaçlarla yanlış bir tepkimeye neden olmayacağından emin olmanız için doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Çoğu kişi için vitamin ve takviyeler tedavi için yeterli olmaktadır. Eksiklik nedeniyle meydana gelebilecek sinir hasarları kalıcı olabileceğinden, eksiklikten şüphelendiğiniz durumlarda kan tahlili yaptırarak durumu tespit etmeniz hayati önem taşımaktadır.
İlginizi çekebilir!
- Vücut Sağlığı İçin Gerekli Olan Amino Asit Çeşitleri Nelerdir?
- Kalsiyum Eksikliği ve Kalsiyum İçeren 7 Besin
- Magnezyum Eksikliğinin 18 Belirtisi ve Takviye Yöntemleri
Kaynak: WebMD, Harvard Health, Mayo Clinic