Depresyon, Alzheimer, yeme bozuklukları, kronik yorgunluk ve diğer bağışıklık sistemi bozukluklarının ortak noktasının ne olduğunu biliyor musunuz? Doğru yanıt: Serotonin dengesizliği! Sizin için serotonin nedir, düzeyi nasıl arttılır sorularını araştırdık.

Seratonin nedir?

Mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin zihin ve beden sağlığını iyileştirmede çok önemli fonksiyonları var. İştah düzeyiniz, vücut sıcaklığınız, damarlarınızın durumu, ağrı eşiğiniz, depresyon gibi rahatsızlıkları yaşama riskiniz, migren ağrılarınız ve sindirim sisteminizle ilgili pek çok hastalıkta serotoninin rolü büyük. Tüm bunların yanı sıra ruh halinizin genel durumu, özgüveniniz, sosyal ilişkileriniz, uyku kaliteniz ve hafızanızın durumu da serotoninizin genel seviyesiyle doğrudan bağlantılı.

Serotonin eksikliği

Beyninizde yeterince serotonin hormonu olduğu zaman kendinizi mutlu, keyifli, tatmin olmuş ve rahatlamış hissedersiniz. Ancak bu hormon fazla düşerse kendinizi endişeli, üzgün ve kötümser bir ruh halinde bulursunuz. İştahınız ve uyku düzeniniz de bu değişikliklerden derhal etkilenir.

Serotonin eksikliği belirtileri:

  • Anksiyete,
  • Depresyon,
  • Kronik ağrı,
  • Libido düşmesi
  • Obezite

gibi pek çok rahatsızlığın kaynağında serotoninin gerekli miktarın altına düşüşü vardır.

Serotonin hormonu nasıl artırılır?

Batı tıbbı beyindeki mutluluk düzeyini artırmak için genellikle antidepresanlara başvurur. Ancak bu antidepresanların da cinsel isteği azaltmak ve enerjiyi düşürmek başta olmak üzere pek çok yan etkisi vardır. Gerekli durumlarda antidepresan kullanmak elzem olsa da serotonin hormonunuzu yükseltmenizin kolay uygulanabilir pek çok doğal yöntemi de mevcut. Bu yöntemleri günlük hayatınıza dahil ederek herhangi bir rahatsızlık yaşamadan serotonin hormonu düzeyinizi istenen seviyede tutabilir ya da yaşadığınız rahatsızlıkların semptomlarının azalmasını sağlayabilirsiniz.

1. Egzersiz

Egzersiz yapmak beyninizdeki mutluluk seviyesini hızlı bir şekilde yükseltir. Ne kadar egzersiz yaparsanız sisteminizdeki mutluluk hormonu düzeyi o kadar yüksek olur. Yürüyüş ve benzeri hafif egzersiz türleri bile serotonin düzeyini artırmakta etkilidir.

2. Sağlıklı sindirim sistemi

Bağırsak sağlığı ile zihin sağlığı arasında doğrudan bağlantı vardır. Bu yüzden bağırsaklarımızın ikinci beynimiz olduğu söylenir. Beyninizde yeterli miktarda mutluluk hormonu salgılanması için, sindirim sisteminizin düzenli çalışması gerekir. Sindirim sisteminizin düzenli çalışması için probiyotik tüketiminize özen gösterin.

3. Güneş ışığı alın

Sabahın erken saatlerinde teninize değen güneş ışıkları, mutluluk düzeyinizi artırmanıza yardımcı olur, uyku kalitenizi iyileştirir ve ruh halinizin düzelmesini sağlar.

4. Serotonin düzeyini artıran besinler

Vücudunuzun serotonin hormonu salgılayabilmesi için triptofan adı verilen bir bileşene ihtiyacı vardır. Bu bileşen aynı zamanda uyku hormonu olarak bilinen melatonin hormonunu da düzenler. Mutluluk hormonunu doğal yollarla yükseltmek için triptofan içeren gıdaları tüketmeyi deneyebilirsiniz. İşte o gıdalar:

  • Yumurta

Son araştırmalar, yumurtanın içindeki proteinin triptofan düzeyini önemli ölçüde artırdığını ortaya koymaktadır. Yumurtayı tüketirken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, sarısını da yemektir. Yumurta sarısının içinde yüksek miktarda triptofan, omega-3 yağ asitleri, kolin, biyotin gibi faydalı içerikler bulunur. Bu zengin besin kaynağı, vücudunuzda serotonin hormonunu artırmak dahil olmak üzere pek çok sağlık faydası sağlar.

  • Peynir

Peynir de harika bir triptofan kaynağıdır ve beyninizdeki serotonin düzeylerini artırmada önemli bir rol oynar.

  • Ananas

Ananasın içeriğinde bulunan bromelainin maddesi öksürüğü azaltır ve kemoterapinin yan etkilerini önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda triptofan açısından da zengin bir meyve olan ananas, serotonin düzeyini yükselten besinlerdendir.

  • Somon

İçeriğinde bulunan zengin triptofan kaynağı ile mutluluk hormonunu artıran somonum aynı zamanda kolesterolü düşürme, kan basıncını dengeleme ve kalp sağlığını koruma gibi faydaları vardır.

  • Kuruyemişler

Günde bir avuç kadar fındık ya da yerfıstığı yemek, serotonin düzeyini artırmanın yanı sıra kanser ve kalp rahatsızlıkları riskini de azaltır.

  • Hindi

Zengin triptofan içeriğine sahip olan hindi de beyindeki serotonin düzeyini artırmada başarılıdır.

İlginizi çekebilir!

Kaynak: Body Ecology, Brain MD Health, Healthline






BLOOM SHOP