B7 vitamini olarak da bilinen biyotin, saç ve tırnak sağlığı başta olmak üzere vücudumuz için farklı birçok faydası daha bulunmaktadır.
B vitaminleri ailesinden olan biyotin (biotin), vücudumuzun bazı besinleri enerjiye çevirebilmesi için ihtiyaç duyduğu bir maddedir. Biyotin eksikliğinde, saç dökülmesi ve deri döküntülerine rastlanabilir ancak genellikle biyotin eksikliği pek karşılaşılan bir durum değildir. Çünkü çoğu insan beslenme düzeninde biyotini yeterli miktarda alır.
Biyotin faydaları nelerdir?
Tırnak ve saç sağlığını iyileştirir
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, biyotin ününü saç ve tırnak sağlığı üzerindeki etkilerine borçlu. Yapılan bazı çalışmalar(*), saç ve tırnak yapısının güçsüz olduğu durumlarda biyotin takviyesi almanın saç ve tırnak sağlığını güçlendirdiğini ortaya koyuyor. Halihazırda maskeler ve kremler gibi farklı formlarda piyasada bulunsa da saç ve tırnak sağlığı üzerindeki etkisinin en iyi şekilde görülmesi için bu vitaminin ağız yoluyla alınması gerekiyor.
İşte tam da bu yüzden saç dökülmesi ve cansızlaşması, tırnak kırılması gibi sorunlar yaşayan kişiler takviyelere yönelmeye devam ediyor.
Beyin fonksiyonlarını korur
Sinirlerin arasındaki iletişimi sağlama konusunda oynadığı önemli rolden dolayı beyin için oldukça elzem olup diğer B vitaminleriyle beraber hafızayı güçlendirerek yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi en aza indirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda diğer B vitaminlerinde olduğu gibi, ruh durumunu düzenlemeye yardımcı olarak kendinizi daha iyi hissederek enerji seviyenizi en üstte tutmanızı da sağlar.
Bebek gelişimi için hamilelikte önemlidir
Hamile kadınların neredeyse yarısında eksikliği görülebilir. Bunun sebebi bebeğin gelişiminde bu vitaminin kullanılmasıdır. Ancak her konuda olduğu gibi biyotin takviyesi almadan önce kesinlikle hamile iseniz doktora danışmanız çok önemli.
Kas gelişimi ve onarımını sağlar
Diğer B vitaminlerinde olduğu gibi, kaslarda ve dokularda küçük yırtıklar olduğunda (örneğin spordan sonra olanlar gibi) kası eski gücüne ve yapısına kavuşturmak için onarımı sağlayan bir vitamindir.
Cilt sağlığını iyileştirir
Biyotin eksikliğinin “seboreik dermatit” adlı deri rahatsızlığına neden olabileceği sanılmaktadır. Eksikliğine bağlı olarak kuru, döküntülü ve kızarık bir cilt ile karşılaşılabilir. Aynı zamanda vücutta doğru miktarda mevcut olduğunda akne oluşumuna, mantar enfeksiyonuna ve kaşıntılara karşı savaşır.
Tiroit hormonu üretimini düzenler
Tiroit hormonunun yeterli ve gerekli miktarda üretilerek vücuttaki optimum düzeyde kalmasından B vitaminleri genel anlamda sorumludur. Bu sebeple biyotin de vücutta yeterli olmadığı durumda tiroit yetersiz kalacağı için düşük enerjide olmaya, kilo almaya ve uyku problemlerine sebep olabilir.
Biyotin hangi besinlerde bulunur?
En çok ciğer, yumurta, peynir ve diğer süt ürünleri, somon, havuç, muz, tam tahıllar, buğday, avokado, karnabaharda ve mayada bulunur.
Biyotini dışarıdan takviye gıda olarak genellikle almak gerekmese de bahsetmiş olduğumuz rahatsızlıklar mevcut olduğunda destek almak isteyebilirsiniz. Bu tür durum söz konusu ise bir uzmana danıştıktan sonra kullanmanızı tavsiye ederiz. Suda çözünen bir vitamin olduğundan vücutta depolanmasa da fazla alımı önerilmemektedir.
İlginizi çekebilir!
- Anti-İnflamatuar: Son Dönemin En Popüler Diyeti ile 2 Lezzetli Tarif
- Balık Yağının Faydaları Nelerdir?
- Adaptojen Bitki Nedir?
- Takviye Kollajen Formları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kaynak: Dr. Josh Axe, Health Line, Dr. Andrew Weil
(*) https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/biotin#section=Therapeutic-Uses