YAZAN: MİRAY AKIN

“Sürdürülebilir bir gelecek mümkün mü?” sorusu ile yola çıkan keyifli, bilgilendirici ve ilham verici sohbetleri sizler için bir araya getirdik. İşte iklim krizi ve çevre sorunlarını ele alan sürdürülebilirlik üzerine podcast önerileri!


Dünyahali Podcast

İklim kriziyle mücadele etmek ve toplumsal dönüşümü teşvik etmek amacıyla kurulan Yuvam Dünya Derneği tarafından hazırlanan Dünyahali Podcast, her hafta yayınlanan yaklaşık 15 dakikalık yeni bölümleriyle gezegenimizin bugününü ve geleceğini merkezine alıyor. Tüm dünyanın gözünün üzerinde olduğu Paris Antlaşması’nın “yuvamıza” neler getirebileceğinden ekolojik yas kavramına, dünyamız ile olan bireysel ve toplumsal ilişkilerimizden iklim kriziyle mücadeleyi benimsek adına ipuçlarına varıncaya kadar çevre ve sürdürülebilirlik üzerine haberler ve öneriler Dünyahali Podcast’te sizleri bekliyor.

Nereden ulaşabilirim: Spotify ve Apple Podcasts

Costing the Earth

BBC tarafından hazırlanan ve her hafta yayınlanan Costing the Earth, yaklaşık yarım saat süren bölümleriyle, iklim değişikliği ve insanın çevreye ve hayvanlara verdiği zararlar üzerinde duruyor. Ancak sadece karanlık bir portre çizmek yerine sıfır atık çözümleri ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi gibi çözüm odaklı meseleye de değiniyor. Çevreciliğin geleceği, siyaset yapıcıların ve karar mercilerinin çevre hakkında attığı-atmadığı adımlar ve çok daha fazlası için Costing the Earth dinlemeye değer.

Nereden ulaşabilirim: BBC Earth, Spotify ve Apple Podcast


Green Dreamer

Kolektif şifa, gerçek bolluk ve bereket ve ekolojik yenilenme gibi kavramlar üzerinde duran Green Dreamer, farkındalığımızı geliştirerek, bizleri çözüm odaklı davranmaya teşvik ediyor. Sürdürülebilir bir gelecek ve düzen için zihin dünyamızı genişletmeye yardımcı olan bu keyifli sohbetler, çevre bilimleri üzerine çalışan Kamea Chayne’nin kendisini çevreye karşı umutsuz ve çaresiz hissettiğinde ortaya çıkıyor. Chayne, bilinçli yaşam tarzı yolculuğuna tüm dinleyicileri davet ederek biyoçeşitlilikten çevresel dönüşüme kadar birçok önemli meseleyi uzmanlarla birlikte ele alıyor.

Nereden ulaşabilirim: Apple Podcast ve Spotify

Sürdürülebilir Sohbetler

Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Sertaç Doğanay, Sürdürülebilir Sohbetler adını verdiğini podcast serisinde Çevre ve Sürdürülebilirlik uzmanı Umay Yılmaz’dan Sürdürülebilir ve Giyilebilir Teknolojiler Tasarımcısı Ezra Çetin Soyay’a kadar farklı alanlardan profesyonelleri, uzmanları ve bilim insanlarını bir araya getiriyor. Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Hedeflerini kapsayan sohbetler, hem iş dünyasının hem de global arenanın sürdürülebilirliğe bakış açısını öğrenmek ve bambaşka perspektifler edinmek için listeye alınması gerekenler.

Nereden ulaşabilirim: Spotify


Mothers of Invention

BM’in Kadın, Cinsiyet Eşitliği ve İklim Değişikliği üzerine hazırladığı rapor, kadınların iklim değişikliğinin etkilerine karşı erkeklerden daha savunmasız olduğunu dile getiriyor. İklim krizine karşı harekete geçen ekofeminist liderleri bir araya getiren bu keyifli podcast, ekolojik dönüşümün boyutları hakkında bilgilendirirken ilham veriyor. Eski İrlanda Cumhurbaşkanı Mary Robinson ve komedyen Maeve Higgins’in sunuculuğunda hazırlanan Mothers of Invention podcast serisi, ayda iki kere dinleyicileri ile buluşuyor.

Nereden ulaşabilirim: Apple Podcast ve Spotify

Çevreci Geek

İsveç’te sürdürülebilirlik üzerine master yapan iklim habercisi Görkem Gömeç‘in hazırlayıp sunduğu Çevreci Geek, çevre, iklim krizi, sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir gelecek üzerine haberler ve etkinlikler paylaşıyor. Her hafta yayınlanan ve yaklaşık 10 dakika süren kısa ve ilham verici bölümleriyle, Türkiye’nin yeşil karnesi, sürdürülebilir kalkınmanın hangi seviyesinde olduğumuz ve nasıl önlemler alabileceğimiz ele alınıyor. Cinsiyetçi politikaların Türkiye’deki kadınları iklim krizine karşı nasıl güçsüzleştirdiğinden tarım zehirlerinin hem tarım emekçilerini hem de tüketicilerini nasıl zehirlediğine kadar birçok ilgi çekici başlığı bu podcast’te bulabilirsiniz.

Nereden ulaşabilirim: Spotify




Miray Akın

1994 yılında Ankara'da doğan Miray, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamladı. Ardından Hacettepe Üniversitesinde Pazarlama üzerine yüksek lisans eğitimi aldı. İnsan ve hayvan haklarına olan ilgisi, onun birçok sivil toplum örgütünde aktif bir şekilde rol almasını sağladı. Kendisini yazı yazarak ifade eden biri olarak sözlerini kaleme dökmeye tutkun...



BLOOM SHOP