Uyku şifadır, çoğumuz değerini biliyoruz ancak bilinçli bir şekilde uyku rutinimizi güçlendiremiyoruz. Günde 7 ila 9 saat sağlıklı uyumaya hazır mısınız?
İşte size kaliteli uyku uyuyabilmeniz için birkaç etkili ipucu ve öneri. Hadi deneyin!
Gün boyunca:
- Gün boyunca stres artış halindedir ve bu da gece uyumayı zorlaştırır. Her birkaç saatte yenilenme molası verin. Ne yapıyorsanız bırakın, dikkatinizi nefesinize vererek sinir sisteminizi sakinleştirin.
- Her gün egzersiz yapın ya da yürüyüş yapın.
- 14:00’dan sonra kahve içmeyi bırakın.
Uyku ortamı:
Yatak odanızı ruhunuzu besleyecek, rahatlatacak ve sakinleştirecek şekilde düzenleyin. Gününüzün 1/3’ünü geçirmeyi planladığınız şeyler yerleştirin.
- Dağınıklıktan kurtulun ve boş alan açın
- Sizi rahatlatan doğal bir oda spreyi edinin
- Yeni bir yastık ve yastık kılıfı alın, hatta yeni bir yatak seti
- Sevdiğiniz kitap ve dinlediğiniz müzik için özel bir yeriniz olsun
Yatmadan önce:
Yatmadan önce sakinleştirici bir rutin oluşturun, bırakın zihniniz ve vücudunuz rahatlasın.
- Sıcak bir duş alın
- Işıkları loşlaştırın veya karartın
- Rahatlatıcı müzik dinleyin
- Kitap okuyun
- Yatmadan önce derin nefes alıp meditasyon yapın
- Rahat, yumuşak bir pijama giyinerek vücudunuza uyku vaktinin geldiğini söyleyin.
- En önemlisi tüm LCD ekranları (dizüstü bilgisayarları, tabletleri, akıllı telefonları ve TVleri) uykudan bir veya iki saat önce aklınızdan çıkarın.
Son olarak en önemli konu, bizler ekranlara obsesif değil bağımlıyız.
Dijital detoks deneyin!
Akşama doğru veya günün size en uyan zamanlarında kendinize e-postalardan, sosyal medyadan veya herhangi bir ekrandan uzak durma sözü verin. Fişleri çekin. Telefonunuz çantanızda gezsin, 7/24 elinizde değil.
Dr. Daniel Siegel “Uykudan önce ekranların etkisi çok büyük… insanlar gözlerini öyle foton dalgalarına maruz bırakıyorlar ki bu foton dalgaları basit bir şekilde beyninize “uyanık kal, henüz uyku zamanı değil” mesajını veriyor. Yani gece saat 10, 11 veya 1’de, siz yatağınızda ekranlara bakıp e-postalarınızı kontrol ediyorsunuz, sosyal medyada dolaşıyorsunuz, her türlü şeyi yapıyorsunuz. Bu mavi ışıklar da beyninize melatonin salgılamamasını, uyumamasını söylüyor.” diye belirtmekte.
Melatoninin en kötü yıpratımı obeziteye ve kardiyovasküler hastalıklara, ek olarak çok daha fazla uykuyu engelleyen zararlara yol açmasıdır (Melatonin: Uyku dahil vücudumuzun biyolojik ritimlerini düzenlemekte rol oynayan bir hormon).
Uyku zamanınıza saygı duyun, vücudunuza rahatlaması için yeterli zamanı tanıyın ve beyninizin öğrenmesi ve günün deneyimlerinden toparlanabilmesi için ihtiyacı olan dinlenmeyi sağlayın.
Tatlı Rüyalar. İyi uykular.
Konu ile ilgili “daha fazla” bilgiye aşağıdaki yazılardan da ulaşabilirsiniz: