Sağlıklı olmanın ve kendine iyi bakmanın en temel yollarından biri olan diş fırçalama basit bir uygulama gibi görünse de çoğu insan tarafından yanlış şekilde uygulanabiliyor. Yanlış fırçalama ile ya dişlerinize zarar veriyorsanız? Sizler için Diş Doktoru Milad Shadrooh’un, doğru diş fırçalama teknikleri ve sağlıklı diş bakımı önerilerini listeledik.
Kahvaltıdan sonra değil, kahvaltıdan önce diş fırçalamak diş sağlığı için faydalıdır
Çoğumuz kahvaltıdan sonra dişlerimizi fırçalamayı tercih eder ve bunun doğru olduğunu düşünürüz. Dr. Shadrooh ise bunun diş sağlığımız için doğru bir hamle olmadığını şu sözleriyle açıklıyor: “Dişlerimizi uyanır uyanmaz fırçalamamız gerekir. Çünkü gece boyunca uyurken ağzımızda birçok bakteri ve zararlı tabaka birikimi olur. Dişlerimizi fırçalamadan kahvaltı ettiğimizdeyse kendimizi beslemekle birlikte bu bakterileri de beslemiş oluruz.”
Bu nedenle kahvaltıdan 20 dakika kadar önce dişlerinizi fırçalamanız ve ağız içini nötr bir hale getirmeniz diş sağlığınıza katkı sağlar.
Dişleri en az 2 dakika fırçalamak gerekir
Uykumuz geldiğinde diş fırçalama eylemi bizim için zorlayıcı bir eyleme dönüşebilir ve hemen fırçalayıp yatağa gitmek isteyebiliriz. Ancak dişleri 2 dakikadan az bir süre boyunca fırçalamak bakterilerin olması gereken oranda ölmemesine neden olur. Çürüme problemlerinin ortadan kalkması ve doğru bir ağız bakımı sağlanması için doktorların tavsiyesi dişlerinizi minimum 2 dakika boyunca güzelce ve özenle fırçalamak.
Sistematik fırçalama dişlerin her bölgesinin temizlenmesini sağlar
Kafamız dalgınken dişlerimizi sistematik bir şekilde fırçalamak yerine otomatik bir şekilde, gelişigüzel fırçalıyor olabiliriz. Bu durumda hep aynı yeri fırçalarız ve dişin özellikle de arkada kalan, ulaşılması zor bölümlerine erişemeyebiliriz. Dr. Shadrooh, doğru diş fırçalama teknikleri arasında dişlerinizin iç kısımlarını en az 30’ar saniye fırçalamanız, sağ ve sol arka kısımlar da olmak üzere diş yüzeyinin her alanına özen göstermeniz olduğunu vurguluyor.
İlginizi çekebilir: Diş Sıkma Sendromu Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Diş fırçalama işleminden sonra ağzı suyla çok fazla çalkalamak diş macununun temizleyici etkisinin azalmasına neden olur
Fırçalama işleminiz bittikten sonra ağzınızı defalarca suyla çalkalıyorsanız diş macununun ağızda bıraktığı etkinin yok olmasına neden oluyorsunuz. Yeteri kadar bir çalkalama uygulayarak ağzınızın diş macunundan arınmasını sağlayıp aynı zamanda diş macununun faydalı etkilerinden de gerekli verimi almasına yardımcı olabilirsiniz.
Aynı zamanda Dr. Shadrooh, düzgün ve düzenli bir şekilde diş fırçalama alışkanlığı edinildiğinde ağız çalkalama sularını kullanmaya gerek kalmadığının da altını çiziyor. Dişlerinizi fırçalayamayacağınız vakitlerde ağız çalkalama suları sizin için faydalı olabilir ancak olabildiğince diş fırçalama yöntemizle ağız temizliğinizi uygulamanız tavsiye ediliyor.
Diş ipi kullanmak önemlidir
Dişlerinizin arası açıksa diş ipi kullanmak diş sağlığı için faydalı bir alışkanlıktır. Diş aralığınıza göre diş arası fırçaları kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Diş ipini, dişlerinizi fırçalamadan hemen önce günde 1 kere uygulayabilirsiniz.
Dilinizi fırçalamayı unutmayın
Çoğu zaman dilimizi fırçalamayı es geçebiliyoruz. Ancak bakteriler dil bölgesinde de birikerek ağız problemlerine neden olabiliyor. Dr. Shadrooh, her diş fırçalamasında mutlaka dilinizi de güzelce fırçalamayı ihmal etmemeniz gerektiğini söylüyor. Dil fırçalama işlemi kötü nefesin engellenmesine büyük katkı sağlıyor.
Elektrikli diş fırçalarıyla tanışın
Teknolojinin güzel faydalarından biri olan elektrikli diş fırçaları ağız ve diş sağlığı için oldukça faydalı. Üstelik hassas olanları dişinize çok fazla baskı uyguladığınızda sinyal vererek diş minenizi zedelememeniz için size yardımcı da oluyor. Elektrikli diş fırçalarıyla tanışarak diş fırçalama işleminizi hem pratik hem de daha sağlıklı bir hale getirebilir, dişlerinizi bakterilerden koruma şansınızı artırabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Filtresiz Güzellik: 4 Adımda Daha Güzel Bir Cilt
Kaynak: Get The Gloss