Günümüz koşullarında artık yüzümüzü doğaya çevirmiş durumdayız. Doğanın bize sunduğu doğal besinlerin tedavi süreçlerindeki işlevselliğini ve koruyuculuğunu keşfediyoruz. Kulaktan kulağa yayılanlarla değil, bilimsel anlamda desteklenen veriler ile doğal olanı beslenmemize dahil etmeye çalışıyoruz.
Günümüzün yapay gıda keşmekeşi içinde doğal gıdaları sahiplenerek sağlığımızı ve bedenimizi en iyi şekilde desteklemeyi hedefliyoruz. Bu desteklerin en başında ise şüphesiz arıcılık ürünleri geliyor. Propolis de son dönemlerde ön planda olan çok değerli bir besin olarak arıcılık ürünleri arasında yerini alıyor!
Propolis nedir?
Propolis, arıların çiçeklerden topladıkları anti mikrobiyal maddeleri işleyip biraz da sindirime uğratarak elde ettikleri bir karışım maddesidir. Güçlü antibakteriyel ve antioksidan etkilere sahip bir arı ürünüdür.
Arıların hayatta kalabilmesi, faaliyetlerini düzgün bir şekilde yürütebilmesi ve üretilen ürünlerin muhafaza edilebilmesi için kovanın belirli ideal koşullarda olması gerekir. Bu koşullar sağlanmadığında bal ve diğer ürünler bozulabilir veya üreyen mikroorganizmalar nedeniyle kullanılamaz duruma gelebilir. Ayrıca nem, sıcaklık gibi fiziksel koşulların da uygun olması, bal ve diğer ürünlerin korunması açısından önemlidir. Tüm bu elverişli koşulların ayarlanmasında propolis anahtar bir role sahiptir.
Kilo verme dönemlerinde takviye olarak kullanılabilir
İnsülin metabolizmasındaki bozukluk obezitenin altında yatan en büyük etmenlerden biridir. İnsülin direnci vücut yağ kitlesinin artmasıyla obeziteyi tetikler. Çalışmalar, propolisin kan şekerini dengeleyici ve insülin direncini önleyici etkisini ortaya koymaktadır. Ayrıca yüksek kilo nedeniyle meydana gelen diyabetin tip 2 türü üzerinde de propolisin koruyucu olduğu belirtilmektedir.
Sindirim sistemi hastalıklarında tedavi edici olabilir
Propolis, iyi bir antibakteriyel olması sayesinde balın herhangi bir mikrobiyal değişikliğe uğramadan kovan içerisinde kalmasını sağlar. Bu özelliğinden yola çıkılarak yapılan çalışmalar, propolisin mide asidini güçlendirerek ülser başta olmak üzere bakteriyel kökenli mide hastalıklarında iyileşmeye katkı sağladığını ortaya koymaktadır.
Ayrıca propolis, mide asidinin güçlendirilmesi, besinlerin daha iyi sindirilmesi ve yanma, şişkinlik gibi sindirim sistemi şikayetlerinin tedavi edilmesinde de sağlık protokollerinde yerini almaya başlamıştır.
Güçlü antioksidan yapısı ile kalp koruyucusudur
Kalp sağlığını olumsuz anlamda etkileyen en önemli problem oksidatif strestir. Oksidatif hasar ile damarlarda plak oluşumuna neden olan faktörlerin başında gelir.
Propolis, içerdiği antioksidan bileşikler sayesinde oksidatif hasara karşı kalkan görevi üstlenir. Kan parametrelerinde kalp sağlığını gösteren kolestrol, trigliserit ve kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterolünün düşmesine yardımcı olur. Bu sayede damarlarda plak oluşma riskini azaltarak kalp sağlığını korur.
Propolis kullanırken dikkat!
Arı ürünlerinin saymakla bitmeyen birçok faydası var. Fakat her öneride olduğu gibi kişisel bazda değerlendirme her zaman en doğrusu. Eğer arı ürünlerine karşı herhangi bir alerjik reaksiyonunuz mevcutsa kullanırken çok dikkatli olmanız gerekir. Mutlaka bir sağlık profesyonelinden destek alınarak detaylı bir değerlendirme sonrasında propolis kullanımına karar verilmelidir.
Erdi Uğur kimdir?
Dyt. Erdi Uğur, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden 2017 yılında mezun oldu. Mezun olmasını takiben, Erasmus Internship programıyla Polonya’da “UTP University of Science and Technology” İnsan Beslenmesi Bölümü’de teorik eğitimler aldı ve laboratuvar çalışmalarında bulundu. 2018 yılında, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Fizyoloji Ana Bilim Dalı’nda tezli yüksek lisans programına başladı. Ayrıca GAPS (Bağırsak ve Psikoloji Sendromu) Doğal Beslenme Tedavisi ve GAPS (Bağırsak ve Psikoloji Sendromu) Doğal Beslenme Tedavisi Protokolü’nün aktif olarak uygulayıcısı olup şuan Altınbaş Üniversitesi Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nde “Diyetisyen ve Gaps Danışmanı” olarak görev almaktadır.