YAZAN: ULLİ ALLMENDİNGER
FOTOĞRAF: EARTHEN APOTHECARY

Bir annenin psikofizyolojisinin, doğumdan sonra bebeğininki kadar hassas olduğunu biliyor muydunuz? Ayurveda gibi geleneksel tıp sistemlerinde, yeni bir anne doğum yaptıktan sonra kritik ve özel bir altı haftalık pencerededir. Doğanın onun için biyolojik planı şimdi tamamen sıfırlama ve gençleşmedir. Ayurveda’da bir söz vardır: 42 yıl boyunca 42 gün. Bu, doğumdan sonraki 42 günün, sonraki 42 yıl boyunca annenin sağlığını belirlediği anlamına gelir. Doğum sonrası Ayurveda desteği ile bu süreç rahatlıkla atlatılabilir.


Doğum sonrası Ayurvedik diyet

Her yeni annenin başarılı bir doğum sonrası iyileşme için atabileceği en önemli adım doğum sonrası Ayurvedik bir diyet uygulamaktır. Doğum sonrası geçişin bu çok hassas döneminde, sağlıklı beslenmek her zamankinden daha önemlidir. Sadece iyileşmeyi doğrudan etkilemekle kalmaz, aynı zamanda bebeğin sağlığını ve esenliğini de etkiler. Her anne sütünün bol, sindirilebilir ve besleyici olmasını ister. Ayurveda’da bunu başarmak için bir sanat vardır. Örneğin menüde salata veya dondurulmuş yemekler yoktur. Doğum sonrası beslenme ile ilgili temel ilkeler şu şekildedir:

Sindirimi onarmak

Güçlü bir sindirime (agni) sahip olmak, doğum sonrası hızlı iyileşmenin ve üstün sindirilebilir anne sütünün temelidir. Bunu da başarmak çaba gerektirir çünkü kendi kendine olmaz. Doğumun kendisi vücuttan muazzam miktarda enerji götürür ve sonuç olarak sindirim zayıflar. Aslında, doğum sonrası yeni annenin sindirimi neredeyse bebeğininki kadar hassas olacaktır. Bebeğe asla dondurulmuş pizza yedirilmeyeceği gibi, yeni anneler doğum sonrası diyetlerinde de bu tür gıdalardan uzak durmalıdır.

Sindirimi ve gençleşmeyi destekleyen besinler

Tatlı, ekşi, tuzlu tatlar

Bu tatlara sahip yiyecekler doku oluşturur ve gençleşmeyi destekler.

Yumuşak ve yağlı dokular, çorbalar

Bu niteliklere sahip gıdalara odaklanmak belirli bir sindirilebilirlik seviyesini sağlayacaktır.

Daima taze gıdalar

Dondurulmuş, konserve ve arta kalan yiyecekleri yemek sindirimi zorlayacak ve doğum sonrası sağlığı desteklemeyecektir.

Vejetaryen ağırlıklı beslenme

Et, ağır enerji taşır. Bu nedenle ilk başlangıçta sindirime zor gelir. Hayvansal ürünler tüketiyorsanız, tavuk ve kemik suyu çorbalarına odaklanın.

Doğru baharatların kullanımı

Baharatlar agni’yi yeniden alevlendirmeye yardımcı olur. Zencefil, karabiber, kimyon, tarçın, karanfil, zerdeçal ve kakule yemeklerinize katabileceğiniz harika baharatlardır.

İyi pişmiş besinler

Yiyecekler ılık olmalı; fazla fazla su ve yağ ile iyice pişirilmelidir.

Demir açısından zengin gıdalar

Pekmez, akçaağaç şurubu ve işlenmemiş Hindistan cevizi şekeri gibi koyu şekerler enerji verir ve doğumdan sonra kan oluşturur. Hurma, incir, kuru üzüm ve kırmızı üzüm de demir açısından zengin besinlerdir.

Sağlıklı yağlar

Doğum sonrası çok fazla sağlıklı yağ yiyemezsiniz. Doğum ve emzirme süreci boyunca muazzam miktarda sıvı kaybı olur ve bu nedenle dokular kurur ve tükenir. Doğum sonrası vücudu içten ve dıştan sağlıklı ve uygun yağlarla doyurmak çok önemlidir. Doğum sonrası diyette sağlıklı yağlara büyük ölçüde yer vermek dokuları gençleştirir, bağırsakların doğal hareketini destekler, duyguları yatıştırır ve sindirim sağlığını yükseltir.

Önerim: Ghee

Ayurveda’da güçlü bir iyileştirici ilaç olarak kabul edilir. Hormonları dengelediği, bağ dokularını yağladığı, sindirimi iyileştirdiği ayrıca bağışıklık sistemini, hayati yaşam gücünü ve hücresel zekayı beslediği bilinmektedir. Çoklu iyileştirici özellikleri nedeniyle Ghee, doğum sonrası tercih edilebilecek en iyi sağlıklı yağlardan biridir.

Doğum sonrası kaçınılması gereken besinler

Bu yiyeceklerin sindirimi zordur ve hassas doğum sonrası sindiriminizi kötüleştirir. 6 hafta boyunca onlardan kaçınmak en iyisidir.

  • Kuru gıdalar; kuru meyve, kraker, pirinç keki ve patates cips
  • Soğuk ve çiğ yiyecekler; salatalar, filizler, soğuk içecekler, soğuk smoothie’ler ve dondurma
  • Fermente gıdalar; mayalı ekmekler, sirke, lahana turşusu, soya sosu, turşu
  • Baharatlı yiyecekler*; acı biber, jalapeno
  • Lahanagiller; lahana, karnabahar, brokoli, hardal
  • Gölge sebzeleri; patlıcan, biber, patates, domates
  • Dondurulmuş gıdalar, kalan fazla yemekler
  • Çikolata, kahve, alkol ve soda/gazlı içecekler

*Az miktarda kırmızı biber uygundur.

Bu kritik doğum sonrası dönemde kendinizi veya sevdiklerinizi en iyi şekilde nasıl destekleyeceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız 3 – 5 Aralık 2021 tarihleri ​​arasında gerçekleşecek 3 günlük Ayurvedik Gebelik ve Doğum Sonrası Bakım Online Eğitimi‘ni linkten inceleyebilirsiniz.



Ulli Allmendinger

Ayurvedik beslenme danışmanı Ulli Allmendinger, aynı zamanda detoks uzmanı, fitoterapist ve Ayurveda eğitmenidir. Yemek pişirmeye olan tutkusuyla beraber Uzak Doğu Şifa Sanatları ve enerji çalışmaları ile de ilgilenmektedir. Ayurveda öğrenimini 2003 yılından beri Amerika ve Hindistan’da, Dr. Robert Svoboda ve Dr. Vasant Lad gibi dünyaca ünlü öğretmenler ile sürdürmüştür. Ulli,...



BLOOM SHOP