YAZAN: BURCU ERBAŞ

“Bedeninizde doğru değişimleri yaparsanız, zihinsel sağlığınız da iyileşecektir.” Şu anda Amerika’nın en önde gelen, başarılı bütünsel sağlık merkezlerinden olan Parsley Health’in kurucusu Robin Berzin için endişe, depresyon, mutsuzluk, yorgunluk çoğu zaman bir fiziksel problemin semptomu olarak yaşanıyor. Bizler bedenimize ne denli iyi bakarsak zihinsel ve ruhsal sağlığımız da o denli güçlü oluyor. Sağlık organlarımızı teker teker incelediğimizde değil, bedenimizi bir bütün halinde, birbiri ile sürekli iletişimde görebildiğimiz anda elde edilebiliyor. Berzin’in Parsley Health ile tüm danışanlarına ve takipçilerine aşıladığı bütüncül sağlık ipuçlarından öne çıkanları sizin için derledik!


Robin Berzin kimdir?

Colombia Üniversitesi’nde tıp okumuş İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Robin Berzin şu anda sağlık ve iş dünyasındaki en etkili insanlardan birisi olarak kabul ediliyor. Kurduğu şirket “En Yaratıcı Girişimler” listesine giren Berzin’in kendisi de Dünya Ekonomik Forumu tarafından “Teknoloji Öncüsü” sıfatını kazanıyor. Tüm bu başarıları ise aldığı Hashimoto tanısından sonra bedenine daha iyi bakmaya çalışması ile başlıyor. Okulda öğrendiği tıbbın ona bir yere kadar yardımcı olduğunu fark eden Berzin eksik kalan ihtiyaçlarını doldurmak için farklı alanlara yönelmeye başlıyor. Arayışları onu iyi yaşam pratiklerine, antik bilgilere, yenilikçi bilimsel araştırmalara ve nicesine götürüyor.

Bu noktada sadece fiziksel sağlığına daha çok dikkat ederek hem zihinsel hem de ruhsal sağlığını iyileştirebildiğini gören Berzin yaşadığı bu dönüşümü daha fazla kişi ile paylaşabilmek için Parsley Health‘i kuruyor. Amerika’nın öncü bütünsel sağlık merkezlerinden birisi olan Parsley Health öncelikli olarak kronik hastalıklar ve rahatsızlıklar ile yaşayan insanların yaşam tarzı değişimleri ile hayat kalitelerini yükseltmeyi amaçlıyor. Geleneksel tıbbın eksik kaldığı alanlarda bütünsel bir bakış açısı, kişiye özgü bakım ve önleyici tedavi pratikleri sunan Parsley Health danışanlarının kısa sürede ciddi iyileşmeler kat etmesini sağlıyor. Bu da bütüncül tıbbı ülke çapında ünlü hale getiriyor. Doğru yaşam tarzı değişimlerinin hastalıkların önlenmesi kadar iyileştirilmesinde de etkili olduğu Parsley Health’in başarısı ile kanıtlanıyor. Berzin şimdilerde yeni kitabı State Change ile Parsley Health’de danışanlarına sunduğu tüm tedavileri basit bir dille ve uygulanabilir pratiklerle okuyucular ile paylaşıyor.

Dr. Robin Berzin ile bedensel sağlığı destekleyerek daha iyi hissetmenin yolları

Robin Berzin’e göre sadece var olmak veya yaşamak hiçbirimiz için yeterli gelmemeli. Ona göre her birimiz güne en iyi versiyonumuzda uyanabilmeyi, mutlu ve enerjik hissetmeyi hak ediyoruz. Peki ilk anda ayrıcalık gibi görünen bu “iyi olma hali”ni her gün nasıl elde edeceğiz? Sadece bedenimize hak ettiği ilgi ve özeni göstererek! Berzin’in sosyal medyasında ve dijital medya platformlarında paylaştığı aşağıdaki etkili ipuçları her anlamda iyi hissetmemize yardımcı olabilir.

Sağlıklı beslenme üzerine

  • Berzin’e göre yapılabilecek en iyi beslenme değişimi evde yemek yapmakla başlıyor. Beslenmedeki yapay tuz ve şeker içeren işlenmiş gıdaları azaltmak ve karşılığında gerçek, işlenmemiş gıdaları arttırmak bile kalp krizi yaşama riskini yüzde 31, diyabete yakalanma riskini yüzde 33 oranında düşürebiliyor.
  • Kadınların birçoğu PCOS gibi östrojen baskınlığı yüzünden görülen hormonal dengesizlikler yaşıyor. Berzin’e göre yüksek östrojeni dengelemenin en iyi yollarından birisi beslenmeye daha çok lif eklemekten geçiyor. Günde en az 25 gram lif tüketilmesini öneren Berzin ağırlıklı olarak turpgil yemeyi öneriyor. Brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası yemek karaciğerin fazla östrojeni daha iyi parçalamasına yardımcı oluyor!

Cinsel sağlığı ve arzuyu desteklemek için

Cinsel sağlığı yöneten hormonlar olan testosteron, östrojen, kortizol, insülin, tiroid hormonlarının içinde veya arasında yaşanan bir dengesizlik durumu kendini azalan cinsel istek ve sağlık problemleri ile gösterebiliyor. Robin’e göre aşağıdaki yaşam tarzı değişimleri cinselliği etkileyen hormonları desteklemeye yardımcı oluyor:

  • Güç antrenmanları kas kütlesinin artmasına yardımcı olduğu gibi hem kadınlarda hem de erkeklerde testosteronun yükselmesine yarıyor. Bu da libidonun doğal olarak yükselmesini sağlıyor.
  • Yüksek kortizon seviyeleri sağlıklı testosteron sentezini engelliyor. Bu da neden yüksek stresin libidoyu aniden düşürdüğünü açıklıyor. Stresi azaltmanın veya daha iyi yönetmenin yollarını bulmak kortizon seviyelerinin düşmesine, cinsel arzunun yeniden yükselmesine yardımcı oluyor.
  • Endokrin bozucular, özellikle ftalat içeren kimyasal ürünlerden uzak durmak seks hormonları kadar tüm hormonal denge için büyük önem taşıyor. Mümkün olduğunca organik beslenmek, kimyasal değil doğal kozmetik, bakım ve temizlik ürünleri seçmek bütünsel sağlığı desteklediği gibi daha iyi bir cinsel yaşam da getirebiliyor.

Enerji seviyelerini yükseltmek için

  • Berzin’e göre enerji seviyelerimizi baltalayan 3 ana suçlu bulunuyor: fazla şeker tüketmek, fazla oturmak ve ekranlara fazla bakmak şeklinde sıralanıyor. Çok şeker tüketmek beyindeki enflamasyonu yükseltiyor, hafızayı ve konsantrasyonu zorlaştırıyor; ekranlar uyku süresini ve kalitesini düşüyor; çok oturmaksa ruhsal sağlığı aşağıya çekiyor.
  • Sabahları protein ağırlıklı bir kahvaltı etmek öğleden önce ani açlık atağı, sinir, endişe ve yorgunluk yaşamayı engelleyebiliyor. Berzin’in kendisi her sabah içerisinde birçok mikro besin bulunan kaliteli bir protein tozu ile smoothie tüketiyor. Smoothie yerine yumurta yemeyi de öneriyor.
  • Sadece 7 gün boyunca rafine şekeri ve basit karbonhidratları yemeyi bırakmak bile doğal enerji sentezinin düzelmesine yardımcı oluyor. Bunu yapmak istemeyen kişiler içinse Berzin en azından öğle yemeklerini rafine şekersiz ve basit karbonhidratsız geçirmeyi öneriyor. Bu sayede öğleden sonraki ani enerji düşüşleri engellenmiş oluyor.

Kaliteli uyku üzerine

  • Araştırmalara göre 17-19 °C arasında soğuk bir odada uyumak daha kaliteli ve kesintisiz bir uyku sunabiliyor. Soğuk, bedeni kendini ısıtmaya sürükleyerek kahverengi yağ dokusunun sentezini tetikliyor. Bu da aslında uyurken bile enerji sarf etmemizi sağlıyor. Soğuk odada uyumak kan şekerinin iyileşmesine, insülin seviyelerinin düzelmesine yardımcı olabiliyor.
  • Düzenli olarak alkol almak bedenin kaliteli uyku uyuyabilmek için ihtiyaç duyduğu düşük kalp atışı ritmine ve vücut ısısına düşmesini engelliyor. Bu da alkol tüketen kişilerin neden uyku problemleri yaşadığını açıklıyor. Berzin bedenin uyku sırasında kendini iyileştirebilmesi için alkol tüketiminin haftada 3 geceden fazla olmaması gerektiğine dikkat çekiyor.
  • Kronik olarak yetersiz ve kalitesiz uyku uyumanın semptomları depresyona benzer şekilde görülebiliyor. Berzin’e göre depresyon tanısı almış kişilerin bir kısmı aslında sadece kronik uyku problemi yaşıyor.


Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP