Siz hiç kendi yuvasını bozan bir kuş gördünüz mü ya da tatlı su balıklarının denize doğru yüzdüğünü? Bildiğimiz hiç bir canlı türü kendi yaşam alanını bozmuyor.

Biri hariç!

Habitatını yok eden ve diğer bütün canlılardan akıllı (!) olduğunu iddia eden bir türü yakından tanıyorsunuz aslında!

İnsan…

Bütün insanlık tarihi, kendi yaşamına bu denli elverişli biricik Dünya gezegenini yakıp yıkmak üzerine kurulu değil elbette. Sanayi devrimi ile başlayan ve günümüzde gelişmişlik uğruna (!!) büyük ivme kazanan, insan kaynaklı doğa tahribatı; insanın yuvası olan ve soyunu devam ettirebileceği tek yaşanabilir gezegenin sonunu getirecek seviyelerde.

Değişmezsek birçok gezegene ihtiyacımız var!

Hayat tarzımızda hiçbir değişiklik yapmadan, aynen bugün yaşadığımız gibi yaşamaya devam edersek kaç tane daha dünyaya ihtiyacımız olduğunu merak ettiniz mi hiç? Yapılan hesaplamalara göre, dünya nüfusunun tamamının (örneğin Kuzey Amerikalılar ya da Katarlılar gibi yaşaması halinde) dört tane daha dünya gezegeni kaynağına ihtiyacımız var.

Ah bu Amerikalılar yok mu! Demeden önce tüm dünya nüfusunun sizin hayat tarzınızı benimsemesi halinde kaç tane dünyaya gereksinim duyacağımızı hesaplayıp şoka girmek bir tık uzağınızda! Eminim üç dört dünya çıktığını göreceksiniz!

Değişim için: Nereden başlasak ve nasıl yapsak?

Benim çevre tahribatını durdurmak konusunda öğrendiğim yegâne formülü açıklıyorum: “Daha az tüketmek!”

Her ne konuda olursa olsun, tüketimlerimizde niceliği azaltmamız lazım. “Daha az, daha çoktur” felsefesi ile olabildiğince alçakgönüllü yaşamayı tercih etmeliyiz.

Çok olmamız gereken tek konu, kendi farkındalığımız ve çevremizdekilerin –özellikle çocuk ve gençlerin- farkındalığını artırmak olmalı.

İnsanların hırsının, egosunun ve bencilliğinin sonucu olarak doğadan kopan türümüz kendi sonunu hazırlarken, fark yaratan tarafta olmak elimizde!

Konu ile ilgili “daha fazla” bilgiye aşağıdaki yazılardan da ulaşabilirsiniz:



Birim Mor

1984 yılında Ankara'da doğan Birim, ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde lisans eğitimini 2007 yılında tamamladı. İsveç’te Swedish University of Agricultural Sciences (SLU) Kentsel ve Kırsal Kalkınma Bölümü’nde Çevresel İletişim ve Çevre Yönetimi konusunda ve Jean Monnet Bursiyeri olarak Trinity College Dublin (TCD)’de Çevre Bilimleri dalında yüksek lisans derecelerini aldı....



BLOOM SHOP