YAZAN: ALEYNA TEPE

Hemen hemen hepimizin ip atladığı bir çocukluk anısı vardır. Tıpkı çocukluğunuzdaki gibi yeniden ip atlamaya başlamak ve tüm vücut kardiyosu bu eğlenceli spora hayatınızda yer vermek için birçok sebebiniz var. İp atlamak bedensel ve zihinsel sağlığınızı korurken içinizdeki çocukla yeniden iletişim kurmanıza yardımcı olabilir. Çocuksu ruhunuzu ortaya çıkaracak en eğlenceli kardiyo sporu ip atlamak ve faydalarını sizin için araştırdık.


Yalnızca bir ip ile yapabileceğiniz ip atlama egzersizi herkes için uygun, düşük maliyetli ve ekipman gerektirmeyen bir egzersiz alternatifi sunuyor. Spor geçmişiniz olsun ya da olmasın elinize bir ip alarak atlamaya başlayabilirsiniz. İp atlamak, antrenmanlarınızdan önce ya da sonra ısınmak ve soğumak için yapabileceğiniz bir egzersiz olabileceği gibi başlı başına da bir kardiyo antrenmanı da olabilir. Klasik ip atlama yöntemi oldukça keyifli ve basit olsa da egzersiz amacınıza bağlı olarak farklı ip atlama tekniklerinden faydalanabilirsiniz. Örneğin hız ve refleks geliştirmek isterseniz yüksek tempoda hızlı hızlı ip atlayabilir, kas gücünüzü arttırmak isterseniz ip atlama egzersizlerine kol hareketleri ya da çift zıplama eklemeyi tercih edebilirsiniz. Günde yalnızca 10 dakikanızı ayırarak bile ip atlamanın bütünsel sağlık üzerindeki pozitif etkilerinden faydalanabilirsiniz.

İp atlamak kemik yoğunluğunu artırır.

Kemiklerin ne kadar güçlü oldukları yoğunluklarına bakılarak tespit edilir. Kalsiyum almanın kemiklerin sağlığı için ne kadar gerekli olduğu hemen hemen herkes tarafından bilinir. Kemikteki kalsiyum miktarı arttıkça yoğunluk artar ve yoğunluk arttıkça kemikler daha güçlü hale gelir. Dışarıdan kalsiyum takviyesi almak gibi spor yapmak da kemik yoğunluğunun artmasına katkı sağlar. İp atlarken tekrarlanan zıplama hareketi kemiklerin ani, hızlı ve devamlı olarak uyarılmasına sebep olur. Bu durum kemik stresini artırır ve tehlike uyarısı verir. Tehlikeli durum karşısında zarar görmek istemeyen kemik ise kalsiyum üretimini artırarak yoğunlaşmayı ve daha güçlü bir hale gelmeyi hedefler. Uzmanlar, günde yalnızca 10 dakika ip atlayarak bile kemik yoğunluğunun artırılabileceğini söylüyor. Yaşlandıkça kemikler güçsüzleşir ve yoğunluğu azalır. Düzenli ip atlayarak kemikleri güçlendirmek, yaşlılığa bağlı kemik hastalıklarına karşı korunaklı hale gelmeyi sağlar. Aynı zamanda kemiklerin güçlü olması kırılmaları, çatlamaları ya da diğer incinmeleri önlerken sakatlıkların daha hızlı iyileşmesine de yardımcı olur. İp atlayarak kemik gücünüzü artırabilirsiniz, ancak hali hazırda bir kemik rahatsızlığınız var ise bu egzersizi rutininize eklemeden önce doktorunuza danışmak faydalı olabilir.

Kalp sağlığını destekler.

İp atlamak aynı anda birçok kas grubunu çalıştırdığından kalp atış hızını kısa sürede yükseltir. Kas gruplarının çalışmaya başlaması oksijen ihtiyacı doğurur, bu durumda kalp daha fazla kan pompalamaya başlar ve kan dolaşımı hızlanır. Bu döngü kolesterolü düşürürken kalp sağlığını da pozitif yönde etkiler. Bu sayede kalbin çalışma kapasitesi artar ve kalp rahatsızlıkları riski azalır. Yapılan bir araştırmaya göre, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlığı riski bulunan gençlerin, 12 haftalık düzenli ip atlama egzersizi sonrasında kalp ritimlerinde iyileşme ve kalp rahatsızlığına yakalanma risklerinde düşüş gözlemlenmiştir. Kısacası, günde yalnızca 10 dakikanızı ayırarak düzenli ip atlayarak kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Kalori yakımını hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur.

Vücuttaki farklı kas gruplarının aynı anda çalışmaya başlaması, vücudun farklı bölgelerinin aynı anda enerji harcamaya başlamasına sebep olur. Kan dolaşımının hızlanması ihtiyaç duyulan bu enerjiyi sağlamayı amaçlar. Ancak ip atlama egzersizi sırasında kasların çalışma yoğunluğu oldukça fazla olduğundan hali hazırda depolanmış kaloriler de enerji üretiminde kullanılmaya başlanır ve bu da kalori yakımını sağlar. 15 dakikalık bir ip atlama egzersizi 200-300 kalori yakımına sebep olur ve bu birçok farklı egzersiz tipinden çok daha hızlı bir kalori yakımıdır. Kilo vermek gibi bir amacınız var ise, sağlıklı beslenerek kalori alımınızı azaltabilir, aynı zamanda ip atlamak gibi bir egzersiz yaparak kalori yakımınızı artırabilir ve sonucunda kilo verebilirsiniz.

Denge ve koordinasyonu artırır.

Her bir zıplamada aynı anda birden fazla eylem gerçekleştiğinden, ip atlamak gelişmiş bir vücut koordinasyonu gerektirir. Ayaklar ve bacaklar zıplarken, kollar ipe yön verir, zihin zamanlamaya odaklanır ve kalp tüm bu eylemlerin gerçekleşmesi için gerekli olan enerjiyi iletmeye çalışır. Bedenin farklı bölgelerinin senkronize olarak birlikte hareket etmesi hem beden hem de zihin koordinasyonunu geliştirir. Bu durum, günlük yaşantınızda karşılaşabileceğiniz kazalara karşı fiziksel dayanıklılığınızı, karşılaşabileceğiniz zorluklara ve karmaşık durumlara karşı ise bilişsel becerilerinizi artırır.

Günde 10 dakikanızı ip atlamaya ayırın.

Düzenli olarak, günde yalnızca 10 dakika ip atlamak bile egzersizin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini gözlemlemenizi sağlayacaktır. İp atlamaya yeni başlıyorsanız tempoyu düşük tutarak günden güne kendinizi geliştirebileceğiniz gibi zaten spor yapan biriyseniz rutininize 10 dakikalık hızlı bir ip atlama egzersizi ekleyerek antrenmanınızı destekleyebilirsiniz. Örneğin 30 saniye atlama ve 20 saniye dinlenme şeklinde hafif bir egzersiz ya da 45 saniye çift zıplama ve 15 saniye dinlenme şeklinde yüksek yoğunluklu bir ip atlama egzersizi yapabilirsiniz.



Aleyna Tepe

1997 yılında İstanbul’da doğan Aleyna, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisans eğitimine Bahçeşehir Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında devam ediyor. Çocukluğundan beri duygu ve düşüncelerini yazarak ifade eden Aleyna, iyi yaşam konseptine duyduğu ilgiyi yazma tutkusuyla birleştirerek Live to Bloom’da editör olarak çalışıyor. Akademik ve deneyimsel olarak kendini...



BLOOM SHOP