Günümüzde “sağlıklı yağlar” sıkça duyduğumuz bir konu haline geldi. Artık kalp krizi riskini arttıran ve uzak durulması gereken besinler listesinden çıkarılarak, gerçek değerleri anlaşılmaya başlandı.

Yapılan son araştırmalar, organik tereyağının faydalarını ortaya çıkardı. Bu da, organik tereyağı ya da Hindistan cevizi yağı ile hazırlanan Bulletproof kahve çılgınlığının önünü açtı. Öte yandan Ghee gibi yüzyıllardır Ayurvedik mutfağında tedavi amaçlı kullanılan tereyağı da Batı dünyası tarafından çokça rağbet görmeye başladı.

Son yıllarda bir diğer popülarite kazanmış yağ ise Hindistan cevizi yağı. Bu süt ürünü içermeyen ve çok amaçlı kullanım alanı olan yağın faydaları da saymakla bitmiyor. 

Bu kadar çok çeşit varken hangi yağın diğerlerinden üstün olduğuna karar vermek bir hayli güç. Bu kritik kararınızı daha kolay verebilmeniz için size yardımcı olabilecek uzman görüşlerini derledik.

Hangisi daha sağlıklı: Hindistan cevizi yağı, Ghee ya da organik tereyağı? 

Organik tereyağı

Aslında organik tereyağı derken serbest otlayan hayvanların sütünden elde edilen tereyağından bahsediyoruz. Yakın zamana kadar tereyağının kötü bir şöhreti vardı. Ancak son zamanlarda gündemde olan bulletproof kahvenin de yaratıcısı Dave Asprey, ülkemizde ise çayı, tereyağı ile içmeyi tavsiye eden Canan Karatay bu algıyı değiştirdi.

Dave’e göre serbest otlayan ineklerin sütünden elde edilen tereyağı fabrikalarda tutulan ve beslenen ineklerinkine kıyasla daha temiz ve besin değeri yüksek.

Mindful Health yazarlarından holistik beslenme uzmanı Nicole Glassman’a göre, otlayan hayvanların tereyağı diğer yağlara oranla daha geçer not alıyor. Organik tereyağı linoleik asit (CLA) yönünden zengin ve CLA da oksidatif stresi azaltarak yağ yakımını destekliyor.

Ghee yağı

Ghee yağının ne olduğunu hatırlayalım. Ghee, tereyağının yanmadan kaynatılarak süzülmesiyle elde edilen yağın adı. Bu yağı herkes kolaylıkla evinde yapabilir. Tereyağı bu yöntemle süzüldüğünde içerisindeki süt katıları ve fazla sudan arınmış oluyor ve aynı zamanda D, K ve A vitaminleri yönünden sıradan tereyağına ve hindistan cevizi yağına oranla daha zengin hale geliyor.

Sağlıklı yağ asitleri, vitaminler ve omega-3’lerin bu şekilde bir arada bulunması sindirimi iyileştirmeye, enflamasyonu da azaltmaya yardımcı oluyor.

Ayrıca tereyağı yerine ghee’yi seçmek için bir başka sebep daha var: Laktoz intoleransı olan insanların birçoğu bu yağı sindirebiliyor çünkü arındırma işlemi sayesinde yağın içindeki laktozun büyük bir kısmı da arındırılmış oluyor.

Günümüzde faydaları anlaşılmış ve tüketilmesi tavsiye edilen bir besin olsa da, aşırı tüketimi sağlıklı beslenme için uygun olmayacaktır. Her besinde olduğu gibi ghee’yi de belirli ölçülerde tüketmekte fayda var.

Mindful Health yazarlarından holistik beslenme uzmanı Nicole Glassman, “Ghee’de normal tereyağına oranla daha fazla Orta Zincirli Trigliseritler bulunuyor. Bu yağ molekülleri vücut tarafından kolaylıkla işlenip kullanılabiliyor. Bu sebeple de yağ olarak depolanma ihtimalleri sıradan tereyağına oranla çok daha az.” diyerek besin değeri açısından en faydalı yağın ghee olduğunu belirtiyor.

Hindistan cevizi yağı

İncelediğimiz 3 yağ çeşidi arasından, veganlar için uygun olan tek seçenek Hindistan cevizi yağı. Vitaminler açısından ghee kadar zengin olmasa bile, Hindistan cevizi yağının da sağlık adına birçok faydası var.

Hindistan cevizi yağında bulunan laurik ve kaprilik asit, bu yağa antibakteriyel özellik kazandırıyor. Bu özellik sayesinde sivilcelerle ve enfeksiyonlarla savaşırken iyi bir yardımcı besin olabilir.

Bunlara ek olarak, Hindistan cevizi yağı doymuş yağlar açısından da zengin. Yıllardır, doymuş yağlar, kalp krizi riskini arttıran şeyler olarak lanse edilse de, son zamanlarda yapılan araştırmalar bu algıyı değiştirdi. Hindistan cevizi yağında bulunan doymuş yağların, iyi kolesterolü yükseltip, kalp krizi riskini arttıran trigliseritleri de azalttığı tespit edildi.

Bu süper besini tüketirken de ölçüyü kaçırmamak gerekiyor. Amerika Kalp Vakfı, bu yağın kalp sağlığına olan faydalarına şüpheyle yaklaşıyor, birçok insanın faydalı olduğuna inandıkları için bu yağı aşırı miktarlarda tükettiklerini söylüyorlar.

Peki sonuç olarak bu üç yağ arasından hangisi en faydalı?

Uzmanlara göre bu yarışmanın kesin bir kazananı yok ama hemfikir oldukları konu ise hangi yağ olursa olsun ölçülü kullanmak. Kişisel tercihinize bağlı olarak bu üçlü arasından herhangi birini tercih edebilirsiniz ancak şunu unutmamakta fayda var. Karalahana gibi en sağlıklı sebzelerden kabul edilen yiyeceklerde bile aşırıya kaçmak fayda yerine zarar getirebilir.





BLOOM SHOP