Biz kadınlar, her yaş döneminde farklı farklı birçok cilt problemleriyle uğraşırız. Bazı problemler sürekli bakım gerektirirken, bazıları da dönemsel olarak ortaya çıkıp küçük uygulamalarla kaybolur. Temel cilt problemlerinizi biliyor olduğunuzu varsayarak, dönemsel problemleriniz için çok fazla para harcamanıza gerek olmayan çözüm yolları araştırdım. Öncelikle uyarmak isterim ki, kullanacağınız içerikler evinizde bulunan doğal ürünler olmasına rağmen cildinizde hassasiyet yaratabilir. Bu nedenle kullanmaya başlamadan önce bilek içine ufak bir bölgeye uygulama yaparak cildinizin tepki verip vermediğini kontrol edin. Kızarıklık ve kabarma olması halinde maskeyi kullanmayın.
Domates peelingi
Faydaları
Domates, A, C, E vitaminleri, potasyum ve folik asit içerir. Bu vitamin ve mineraller cilde antioksidan etki sağlar, cildin parlaklığını ve pürüzsüzlüğünü arttırır. Peeling uygulaması ile açılan gözenekler temizlenerek sıkılaşır, anti-aging görevi görür, cilt lekelerinin açılmasını sağlar ve sivilce oluşumuna engel olur.
Malzemeler
- ¼ büyük boy domates
- 1 yemek kaşığı esmer şeker
Hazırlanışı
Bir büyük boy domatesi halka halka keserek dört parçaya bölün ve üzerine ½ yemek kaşığı kadar esmer şeker koyun. Domates halkası ile yuvarlak hareketler yaparak yüzünüze peeling yapın. İhtiyaç duydukça domatesin üzerine şeker ilave edin ve işlemi 5 dakika kadar sürdürün. Daha sonra yüzünüzü ılık su ile yıkayıp nemlendiricinizi sürebilirsiniz. Domates, asit içerikli bir meyve olması dolayısıyla bu uygulamayı gece yapmanızı ve ertesi gün mutlaka güneş kremi sürmenizi tavsiye ederim.
Pirinç maskesi
Faydaları
Pirinç, kalsiyum, demir ve B vitamini içeriyor olması nedeniyle cilt ve saç için çok faydalıdır. Cilt rengini açar ve parlatır, sivilce oluşumunu engeller. Özellikle pirinç suyu asidik olduğu için peeling etki yaratır ve cildin soyulmasını sağlayarak lekelerin görünümünü azaltır, cildi sıkılaştırır ve toparlar.
Malzemeler
- 1/2 su bardağı pirinç
- 2 su bardağı su
- 1/2 su bardağı süt
- 3 damla limon uçucu yağı
- 1 tatlı kaşığı bal
Hazırlanışı
Pirinci, sıcak suyun içinde yaklaşık yarım saat beklettikten sonra süzün. Süzdüğünüz pirinç suyunu cam ve spreyli bir şişe içine koyun ve 3-4 damla çay ağacı yağı ekleyin. Her akşam yatmadan önce yüzünüze tonik niyetine sıkın ve üzerine nemlendiricinizi sürün. Bu sayede cilt renginiz açık ve parlak olacaktır.
Süzdüğünüz pirinci blenderdan geçirip püre haline getirin ve içine süt, bal ve limon yağını ekleyerek karıştırın. Daha sonra karışımı fırça yardımıyla yüzünüze uygulayın ve yarım saat beklettikten sonra ılık su ile yıkayın. Tercihen haftada 1 gün uygulayın. Maskenin cildinizi parlattığını, renk eşitsizliğini ortadan kaldırdığını, nemlendirdiğini ve siyah nokta ve sivilceleri söndürdüğünü göreceksiniz.
Gül peelingi
Faydaları
İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde, antioksidan ve antibakteriyel özelliği olan gül, aynı zamanda yatıştırıcı ve tedavi edici etkiye sahiptir. Gül suyunu tonik olarak, nemlendiricinizin içine 1-2 damla gül yağı ilave ederek veya güvenilir gül yaprakları ile maske hazırlayarak etkilerinden faydalanabilirsiniz. Cildin nemlenmesine, kızarıklık ve şişliklerin yatışmasına, sivilce ve siyah noktaların yok olmasına ve aynı zamanda cildin doğal ışıltı kazanmasına yardımcı olur. Düzenli kullandığınız zaman cilt rengini eşitler ve sağlıklı bir görünüme kavuşmanızı sağlar.
Malzemeler
- 5 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
- 1 yemek kaşığı tatlı badem yağı
- 10 yemek kaşığı öğütülmüş kaya tuzu
- 3 tane taze gül
Hazırlanışı
Gül yaprakları, Hindistan cevizi ve badem yağları ve tuzu blenderdan geçirin. Yapraklar parçalanıp bütün malzeme homojen olarak karışınca, cam bir kavanozun içine koyun. Her uygulamanızda cildinize masaj yaparak peelingi gerçekleştirdikten sonra 10 dakika kadar bekletin ve yüzünüzü ılık su ile durulayın. Bu peeling sayesinde cildiniz ölü hücrelerden temizlenip, nemli ve parlak olacaktır. Haftada 1 uygulamanızı ve peelinginizi güneş görmeyen serin bir yerde saklamanızı tavsiye ederim.
Konu ile ilgili “daha fazla” bilgiye aşağıdaki yazılardan da ulaşabilirsiniz: