Ketojenik beslenme ve aralıklı oruç hakkında pek çok kitap yazan Dr. Joseph Mercola, biohacking konusunda etkileri kanıtlanmış olan ketojenik diyet ve aralıklı oruç hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor!
Dr. Mercola’dan “KetoFast“
Dr. Mercola’nın ses getiren kitaplarından biri olan KetoFast, ketojenik diyet ve aralıklı beslenme şeklinin, insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine odaklanıyor. Dr. Mercola’nın, yıllar süren araştırma sonucunda verdiği öğütlerinden en önemlisi ise “hava karardıktan sonra yemek yememek”.
Fat For Fuel isimli kitabında ise metabolizma esnekliğini elde edebilmek için bedenin, yağları yeniden yakıt olarak kullanmasının anahtarını, yani ketojenik beslenmeyi anlatıyor. Bu kitabı yazdığı dönemlerde uzun süreli su oruçları yaptığını ve 5 günü aşkın süren bu oruçların, kendisini çok iyi hissettirdiğini belirtiyor. Ancak yaptığı araştırmalar sonucunda, bu oruçların herkese uygun olmadığını fark ediyor ve KetoFast kitabında su orucuna yer vermiyor.
İlginizi çekebilir: Prof. Dr. Metin Özata ile Aralıklı Oruç ve Etkileri
Peki su orucu neden uygun değil?
Değişken sürelerde uygulanan su oruçlarının tarih boyunca işe yaradığının altını çizen ve sağlık açısından pek çok faydası olduğunu da belirten Dr. Mercola, bu oruç tipinin tarzının 21. yüzyıl için uygun olmadığının altını çizerken aşağıdaki açıklamayı yapıyor:
İçinde bulunduğumuz yüzyılın getirisi olan endüstriyel kimyasalların pek çoğunun toksik değerleri bilinmiyor. Ayrıca bu kimyasallar, birbiriyle sinerji yaratarak beklenmedik zararlar da doğurabiliyor. Bu kimyasalların çoğu yağda çözünüyor yani bedenimizde yağ hücrelerinde depolanıyor. Su orucu, yağ hücrelerinde depolanan bu toksik kimyasalları vücuttan uzaklaştırabiliyor. Fakat bedende birikmiş olan bu kimyasalların yoğun olması durumunda ki günümüzde oldukça yoğun, bu sistem işe yaramıyor. Çünkü detoksifikasyon mekanizmalarımız toksinleri bedenden atabilmek için yeterli enerjiyi bulamıyor. KetoFast hakkında söylenebilecek en önemli şey ise farklı beslenme sistemlerin birleşiminden oluştuğu için bedene detoksifikasyon enerjisini sağlıyor.
İlginizi çekebilir: Dr. İrem Ergün ile Toksinlerin Zararlı Etkileri ve Korunma Yolları
Aralıklı oruç bedenimizi nasıl etkiler?
Dr. Mercola, aralıklı oruç sisteminin (8 saatlik bir dilimde yemek yemek) ve 8 saatlik uyku periyotlarının beraber uygulandığı durumlarda, ne yendiği fark etmeksizin, hücrelerin ve bedenin tamamının büyük olumlu değişimler yaşadığını belirtiyor. Metabolik esnekliğin bu uyku ve beslenme kombinasyonuyla kolaylıkla kazanılabileceğinin de altını çiziyor.
Bedenin, tüketilen gıdaların içeriğine göre enerji sistemini değiştirmesini ve yakıt olarak glikoz yerine keton kullanabilmesini metabolik esneklik olarak tanımlanıyor. Metabolizmayı bu faza sokmak için en az 1 ay boyunca aralıklı oruç uygulamayı öneriyor.
Danışanları üzerinde uyguladığı, düşük karbonhidrat ve ortalama protein içeren kısa dönemli beslenme programlarıyla açlık pencerelerini uzattığını ve hücrelerdeki otofajiyi arttırdığını söyleyen Dr. Mercola, oruç sistemiyle elde ettiği en önemli sonuçları şu şekilde sıralıyor:
- Glikoz depolarının boşalması sonucu idrar yoluyla su kaybı,
- Büyüme hormonu salgısının yüzde 200-300 artışı,
- Sabah enerjik hissetme.
Aralıklı beslenme şekli ile beden, yeterli karbonhidrat alamadığı için ilk olarak glikoz depolarını boşaltıyor ve bu durum glikozun içinde depolandığı suların vücuttan atılmasına ve bunun da tartıya kilo kaybı olarak yansımasına neden oluyor. Metabolizmanın, enerji kaynağı olarak glikoz yerine ketonları kullanılmaya başladığı noktada ise bedendeki enerji artıyor ve aç karnına HIIT antrenman yapılabiliyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şeyse, spordan sonra ilk fırsatta doku yenilenmesi için gerekli olan besinleri içinde barındıran bir öğün tüketmek!
Ketojenik beslenmede uygulama hataları nedir?
Ketojenik beslenme konusunda yapılan uygulama hatalarının, faydadan çok zarara neden olduğunu belitten Dr. Mercola, ketojenik beslenmenin döngüsel olması gerektiğinin de altını çiziyor.
Ketojenik döngülere girilip çıkılmadığı zaman bu beslenme sistemi yarardan çok zarar sağlıyor. Çünkü beden karbonhidrata da ihtiyaç duyuyor. Günümüzdeki problem insanların ihtiyacından daha fazla karbonhidrat tüketiyor olması.
KetoFast hakkında bilinenler
Faklı beslenme modellerinin birleşiminden oluşan KetoFast beslenme sistemi gıdalardan alınan faydayı maksimuma çıkarıyor. Dr. Mercola bu sistemin bedene detoksifikasyon yapması için ihtiyaç duyduğu süreyi ve besini (enerjiyi) aynı anda sağladığını, dolayısıyla su orucuna nazaran daha tercih edilebilir olduğunu dile getiriyor.
Ayrıca bu sistemin daha tercih edilebilir olmasının bir diğer sebebinin de bedenin her gün düzenli olarak detoks yapma fırsatı bulması ve metabolik esnekliği kazanması olarak gösteriyor.
Kalifornia’da yapılan bir araştırmanın sonuçları gösteriyor ki, günümüz toplumunun beslenme alışkanlıkları oruç sistemi ile pek de uyumlu gitmiyor. Bireylerin neredeyse yüzde 90’ı, gün içinde 12 saati aşkın süre boyunca yemek yiyor. Bu durum, önerilen 16-18 saatlik açlık penceresinin yaratılamamasına neden oluyor. Tüm gün boyunca sindirim sisteminin çalışması beden üzerinde oksidatif stres yaratıyor ve erken yaşlanma, dejeneratif hastalıklar ve hücre hasarı meydana geliyor.
Dr. Mercola, KetoFasting sayesinde bedenin, detoksifikasyon süresinde ihtiyacı olan temel besin kaynağı proteini yeterli miktarda alabileceğinin altını çiziyor.