Sizin de yeni bir şeye başlarken ayaklarınızın geri geri gittiği durumlar olur mu? Yalnız değilsiniz. Steven Pressfield, Yaratma Savaşı isimli kitabında direnci; büyüyüp genişlememizi engelleyen, olduğumuzdan, olmamız gerekenden daha azını gerçekleştirmemize yol açan toksik bir güç olarak tanımlar. “Her güneşin bir gölgesi vardır elbet, dehanın gölgesi de dirençtir.” Kendi direncimizi tanıyarak içimizdeki dehayı da güçlendirebiliriz. Gerçek potansiyelinizi sabote eden iç direnci yenmenin yolları yazımızda!
Direnç nedir?
Direnç; yaşamımıza katkısı olacak, ruh dünyamızı ve bizi dönüştürecek yeni girişimlerimize adım atmadan önce karşılaştığımız sabotajcıdır. Şiddeti yavaşça artan bir rüzgara benzer. Gücünü, yeni başlangıcımızın içimizdeki anlamından alır. Özetle bu başlangıç bizim için ne kadar önemli ve güçlü bir dönüşümse rüzgarın şiddeti de o derecede güçlü ve şiddetli olur. Direnç asla uyumaz, hep odaktadır, her zaman nettir, tam bir laf cambazıdır. Yenilikçi her projemizin başında bizi durdurmak için ortaya çıkar. Bizden beslenir. Biz olmadan yaşaması da mümkün değildir.
Direncimizin sesini nasıl fark ederiz?
Direncimiz bize kendi iç sesimizle seslenir:
- Yarın başlayacağım.
- Yeni haftada başlayacağım.
- Yaz tatili en doğru zaman!
- Emekli olduğumda başlayacağım.
- Çocuğum büyüsün, o zaman başlayacağım.
Sizin de bu sesleri duyduğunuz zamanlarınız oldu mu?
Direncin amacı bizi harekete geçmekten alıkoymaktır. Geçmişte başlamak için güçlü bir istek duyduğunuz fakat sonrasında ilk adımı atmaktan vazgeçtiğiniz, başlayamadığınız, yarım kalmış neler var hayatınızda? Direnç bizi yolumuzdan çevirmeden onu fark edersek neler değişir hayatımızda? Aşağıdaki öneriler kendi direncinizle tanışmak ve hedefinize giden yolda güçlü stratejinizi oluşturmak için size yardımcı olabilir.
Direnci yenmenin yolları
1. Kendinize güçlü sorular sorun
Bu çalışma için bir defter edinebilirsiniz. Sizi heyecanlandıran, içinizde yapmak için güçlü bir istek duyduğunuz konuyu defterinize yazın. Sonrasında bu konuyla ilgili şu soruları kendinize sorun ve cevapları defterinize not alın.
- Bu konu benim için neden önemli?
- Gerçek olduğunda kendimi nasıl hissedeceğim?
- Hedefime ulaştığımda ben nasıl bir bene dönüşmüş olacağım?
2. Hatırlamak için kısa bir mola verin
Bir film izler gibi yaşamınıza bakın. İçinizdeki direnç rüzgarının sesini dinleyip vazgeçtiğiniz, hiç başlamadığınız şeylerin kısa bir listesini yapın.
- Başlamış olsaydınız yaşamınızda hangi anların değişikliğine şahit olurdunuz?
- Başlamış olsaydınız bu konuyla ilgili şimdi hangi aşamada olurdunuz?
- Ertelemiş olmak ya da vazgeçmiş olmak size kendinizi nasıl hissettirdi?
Sonrasında defterinize not aldığınız, imge dünyanızda hayalini kurduğunuz durumla ilgili az önce sorulara verdiğiniz yanıtları okuyun. Hala ertelemek ya da vazgeçmek istiyor musunuz?
3. Direncinizle sohbet edin
Tanışmadığımız herkes tanışana kadar bizim için yabancıdır. Kalem ve kağıdınızı alın ve 6 dakika boyunca direncin size söylediklerini durmaksızın yazın. Kaleminiz yazmaya ara vermediği sürece direncinizin sesi kelimelerle kağıda dökülecektir. Sonrasında yazdıklarınızı okuyun ve sorun kendinize; “Bu bilgiler doğru mu?, Burada gerçek olan ne var?” Yazdıklarınızı okuduktan sonra direncinizin rengini, formunu yansıtan resmini de çizebilirsiniz.
Kendi direncinizle tanıştıkça birbirinizi anlamaya ve beslemeye başlayacaksınız. Onu duydukça zenginleşecek ve yaratıcı dünyanızın bahçesini de zenginleştireceksiniz.
4. Hedefinize ulaşmak için hareket adımları belirleyin
Gerçekçi bir iş planı yapın. Bu planlamayı yaparken dünyanın en önemli işini yapıyor olduğunuzu kendinize sıklıkla hatırlatın. Önceliklerinizi, gereksinimlerinizi yazın. Tolerans alanları belirleyin. Listeniz tamamlandığında karmaşık olan başlıkları sadeleştirin. Adımlarınızı net, sade ve anlaşılır hale getirin. İş planınızı tamamladığınızda takvimizde de planlama yapın.
Bu planlamayı yaparken kendi ritminize uyum sağlamasına özen gösterin. Ne çok sıkışık ne de çok rahat olmasın takviminiz. Bu anların sizi içinizi şenlendiren anlarla buluşturacağını inanın. Zaman içerisinde geriye dönüp planlamanıza nasıl uyduğunuzu, neler yaptığınızı, yaptıklarınızın sizde bıraktığı etkiyi hissedin.
Direncin arzuladığımız yaşamımıza giden yolda bizi engellemek için karşımıza çıktığını ve tek amacının bizi durdurmak olduğunu fark ettiğimizde, derin uykumuzdan uyanmaya başlarız.
Ne yaparsan yap ya da neyin hayalini kurarsan kur, ilk önce başlangıç yap. Cesarette bir deha gizlidir. Bir sihir, bir güç vardır cesaretin içinde. Şimdi başla.
Goethe