Anılar bizi geçmişe bağlayan ve gelecek için yol gösteren zihin kılavuzlarıdır. Zaman zaman geçmişe dair bir olayı ya da kişileri hatırlamakta ya da dün yediğimiz yemeği anımsamakta zorlanabiliyoruz. Unutkanlık veya zihin bulanıklığı yaş ve stres gibi çevresel faktörlere veya zihinsel rahatsızlıklara bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir. Ancak sağlıklı bir zihne sahip olmak için hafıza güçlendiren bazı değişiklikler yapmak mümkün. Zihin sağlığında genetik faktörlerin payı büyük olsa da bilişsel becerilerimiz yaşam tercihlerimize bağlı olarak iyileştirilebilir. Hafıza güçlendiren 4 etkili öneriyi sizler için araştırdık.
1. Hafıza güçlendiren besinler
Antioksidan bakımından zengin yiyeceklerle beslenmek hücreleri yenilemektedir. Kırmızı meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, sağlıklı yağlar, kakao gibi antienflamatuar yiyecekler fiziksel ve zihinsel sağlığımızı olumlu yönde etkilerler. Zerdeçal, balık yağı gibi gıdalar ile D vitamini gibi takviyeler de hafıza güçlendiren besinler olup zihin sağlığını desteklemektedirler. Yapılan araştırmalar, zerdeçalın enflamasyonu önlediğini ortaya koymaktadır. Özellikle D vitamini eksikliği ileriki yaşlarda demans gibi hafıza problemlerine ortam hazırlamaktadır. Bu nedenle D vitamini bakımından zengin yiyeceklerle beslenmek önemlidir.
İşlenmiş şeker, hazır gıdalar, trans yağlar ve rafine karbonhidratlar ise hayatımızdan çıkarmamız gereken besinler arasındadırlar.
İlginizi çekebilir: Sağlıklı Beslenme Düzenine Geçişi Kolaylaştıracak 8 İpucu
2. Hafıza güçlendiren egzersizler
Egzersiz hem beden hem de zihin sağlığı için son derece önemlidir. Diyabet gibi sağlık problemleriyle ortaya çıkan hafıza sorunlarında, düzenli egzersizin oldukça önemli etkileri vardır. Bir araştırmada, düzenli egzersizin zihin sağlığını geliştirerek yeni nöron üretimine destek sağladığı tespit edilmiştir. Egzersiz yapmak aynı zamanda motor yeteneklerinin, el göz koordinasyonunun devamlılığına da yardımcı olur. Sadece fiziksel egzersizin değil, zihinsel egzersizlerin de sağlıklı bir zihin için hatırlama kabiliyetine etkisi bulunmaktadır. Harvard Health School’da yapılan bir araştırmada, sosyal hayatı olan insanların hafıza kayıplarından daha az etkilendikleri belirlenmiştir. Bu nedenle bir müzik aleti çalmak, resim yapmak, yazı yazmak, yeni bir dil öğrenmek gibi aktivitelerin zihin egzersizine katkıda bulundukları söylenebilir.
İlginizi çekebilir: Egzersizin Önemi
3. İdeal kilo
Zihin sağlığını etkileyen faktörlerden biri de kilodur. Yapılan araştırmalar, obezite problemiyle mücadele eden kişilerin daha fazla Alzheimer riski taşıdığını ve anı kaybı problemlerinden etkilendiğini belirtmektedir. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz alışkanlıklarıyla kilo kontrolü sağlanabilir ve zihin sağlığı korunabilir.
İlginizi çekebilir: Nörolog Açıklıyor: Alzheimer Riskini En Aza İndirmek İçin Ne Yapmalı?
4. Uyku ve meditasyon
Uyku, hafıza için önemli bir faktördür çünkü zihin uyku esnasında yenilenir. Yetişkin bir bireyin günde en az 8 saat uyuması gereklidir.
Tıpkı uyku gibi, meditasyon ve farkındalık çalışmaları da zihni rahatlatan ve dinlendiren aktiviteler arasında yerini alır. Meditasyon, beyindeki kan akışını geliştirir. Alzheimer hastalığı alanında çalışmaları bulunan Dr. Dharma Singh Khalsa’ya göre, hafıza problemleri yaşayan kişilerde meditasyon hafızalarını güçlendirmeleri açısından oldukça faydalıdır.
Farkındalık çalışmalarında ise beyin geçmişten veya gelecekten arınarak şimdiki zamanda kalmayı pratik eder. Bu sayede zihne egzersiz yaptırarak zinde ve dinç kalmasını sağlar.
İlginizi çekebilir: Meditasyon Nedir? Yeni Başlayanlar İçin 7 Adımda Meditasyon