Hatha, bütün fiziksel yoga pratiklerini kapsayan geniş yelpazeli bir terimdir. Iyengar ve Ashtanga yogalarından türeyen bütün pratikleri tanımlamak için kullanılabilir. Hatta günümüzde tüm modern yoga teknikleri aslında “hatha yoga” olarak adlandırılabilir.

Hathanın tarihi

Hatha eski Hint dilinde “güçlü” anlamına gelir. Yoga bilgini Ellen Stansell’a göre, bu terim 12. yüzyıldan günümüze kadar ulaşmıştır. Gücün disiplini olarak bilinen Hatha, nazik görünümlü bir yoga türü olarak anılsa da meditasyon gibi pratiklere kıyasla yoganın daha güç üzerine odaklı olması gerektiğine dikkat çeker.

Batı toplumlarında vücudun güç kazanması, konsantrasyon ve esneklik kazanma amacıyla tercih edilen Hatha, yıllar içerisinde git gide popülerlik kazanmıştır.

Hathanın doğası

Hathanın doğasında uyum sağlamak, keşfetmek, güç ve esneklik kazanırken rahatlama tekniklerini öğrenmek vardır. Bir hatha yoga sınıfına girdiğinizde nefese (pranayama) odaklanan, gelişigüzel esneme teknikleriyle hareketlendirilmiş, sonu meditasyonla biten bir ekip çalışmasıyla karşılaşabilirsiniz. Hatha, uykuda olan enerjinizi açığa çıkarmakla ilgilenir ve size hem fiziksel hem mental bir dayanıklılık kazandırmayı amaçlar.

Hatha yogasını kimler tercih etmeli?

Nazik yoga yöntemleri kulağına hoş gelen herkes hatha yogasını deneyebilir. Ancak basit bir yoga şekli olarak algılanmamalıdır. Hatha yogası hem bedeninize hem zihninize işleyen bir yoga türüdür.

Hatha sınıfları yaygın olarak esnemeye, gerilimi azaltmaya, gevşemeye ve hayatın yorucu temposuna sizi güçlendirerek hazırlamaya odaklanır. Eğer sizin için çok yavaşsa ve bu yoga türüyle aktif olarak hareket edemediğinizi düşünüyorsanız vinyasa ya da power yogayı deneyebilirsiniz. 

Hatha yogası için bazı temel başlangıç pozları

Tadasana (Dağ pozu)

Matınızın üzerinde ayakta durarak üç derin nefes alın. Kollarınızı yukarı kaldırarak omuzlarınızı gevşetin. Nazikçe bedeninizi esnetin.

Ardha Uttanasana (Yarım bükülme pozu)

Matınızın üzerinde ayakta dururken bu sefer bacaklarınızı bükmeden ellerinizi ayaklarınızın önüne yere koyarak vücudunuzdaki esnemeyi hissedin.

Anjaneyasana (Hilal pozu)

Ellerinizi ve sol dizinizi yere koyun, sol bacağınız arkaya doğru gergin olacak şekilde uzanırken sağ dizinizi bükerek kol hizanıza getirin ve olabildiğince öne çıkarın.

Sonra, ellerinizi ve sağ dizinizi yere koyun, sağ bacağınız arkaya doğru gergin olacak şekilde uzanırken sol dizinizi bükerek kol hizanıza getirin ve olabildiğince öne çıkarın.

Adho Mukha Svanasana (Aşağı bakan köpek pozu)

Ayaklarınızın tabanları ve avuç içleriniz matın üzerindeyken kalçanızı yukarı göndererek tüm vücudunuzu gevşetin.

Virabhadrasana II (Savaşçı II pozu)

Sağ ayağınızla büyük bir adım atın ve matınıza paralel bir şekilde durun. Sol ayağınız arkada olsun ve dizlerinizi bükmeden beş nefes süresince bu pozisyonda esneyin.

Sol ayağınızla büyük bir adım atın ve matınıza paralel bir şekilde durun. Sağ ayağınız arkada olsun ve dizlerinizi bükmeden beş nefes süresince bu pozisyonda esneyin.

Anjana Virabhadrasana (Ters savaşçı pozu)

Savaşçı pozisyonundayken sağ savaşçı duruşundaysanız sağ kolunuzu, sol savaşçı pozisyonundaysanız sol kolunuzu gökyüzüne kaldırarak esneyin.

Vrksasana (Ağaç duruşu)

Ellerinizi başınızın üzerinde yukarıda birleştirin ve tek ayağınızın üzerinde dengede durun. Öteki ayağınız bacak içinizde diz hizanızda konumlansın. Bakışlarınızı gökyüzüne çevirin ve bu duruşta denge halindeyken beş nefes alın.

Bütün bu pozlarda nefes ve odaklanma çok önemlidir. Zihninizi olabildiğince boşaltıp tek bir şeye, yani ‘an’a ya da nefesinize odaklanın. Hem zihinsel hem bedensel olarak rahatladığınızı, adeta omuzunuzdan bir yük kalktığını fark edeceksiniz.

İlginizi çekebilir!

Kaynak: Very Well Fit, Brittanica, Yoga Journal

Foto kaynak: mydomaine.com





BLOOM SHOP