YAZAN: DİLA ATTEPE

Bazılarımız için dayanılmaz olan regl günlerinin yaklaştığını her kadın kramplar, ağrılar, yorgunluk gibi semptomlardan anlayabilir. Bu semptomların üzerine eklenecek en kötü şey ne olabilir? Regl olamamak! Hiç karnınızın regl döneminizdeki gibi şiddetli şekilde ağrıdığı, ruh halinizde radikal değişimler yaşadığınız fakat regl akıntınızın olmadığı bir zaman oldu mu? Regl öncesinde yaşadığınız tüm fiziksel ve zihinsel belirtiler olmasına rağmen kanamanız olmuyorsa, hayalet regl yaşıyor olabilirsiniz. Hayalet regl nedir ve kendini nasıl gösterir? Sizler için cevapladık!


Hayalet Regl (Phantom Period) nedir?

Hayalet regl, ingilizcesiyle Phantom Period, tıp kaynaklarında geçen resmi bir terim değil. Hayalet regl yaşadığınızda, PMS dönemindeki krampları, karın ağrılarını, şişkinliği, ruh hali değişimlerini olduğu gibi yaşıyorsunuz fakat normal bir regl döngüsünde yaşadığınız gibi kanamanız olmuyor. Bu durum, kadınlar arasında yaygın görülüyor, enfeksiyonlardan strese ve hormonal koşullara kadar çok çeşitli sağlık sorunları döngünün bozulmasına sebep olabiliyor.

Hayalet reglin olası sebepleri nelerdir?

Kadınların cinsel anatomisinin karmaşıklığında, regl döngüsündeki değişimlerin altında yatan birçok sebep olabiliyor. Bu sebepleri bilmek, sorunu daha hızlı çözüme kavuşturmamıza olanak sağlayabiliyor. Sizler için hayalet regl deneyimini yaşamanızın potansiyel sebeplerini ve nelerin habercisi olabileceğini yazdık!

Anovulasyon

Yumurtlama eksikliği de denilen, menstrual döngüde normal şartlarda döngünün ortasında gerçekleşen yumurtlamanın olmaması, hayalet regl yaşamanıza sebep olabiliyor. Genellikle hormonal seviyelerden etkilenen bu durumda yumurta üretilmediğinden, adet kanamasının olması da mümkün olmuyor.

Gebelik

Göğüs hassasiyeti, ruh hali değişimleri, yorgunluk ve kramplar da dahil olmak üzere erken hamilelik belirtilerinin çoğu, adet döneminiz öncesinde ve sırasında yaşadığınız semptomları taklit ediyor. Eğer aklınızda bir hamilelik şüphesi varsa ve semptomları göstermenize rağmen kanamanız yoksa, bir hamilelik testi yaptırmanız iyi olabilir.

Tiroid dengesinin bozulması

Boynunuzda bulunan küçük, kelebek şeklindeki tiroid bezi, metabolizmanız ve adet döngünüz de dahil olmak üzere vücudunuzun birçok fonksiyonunu düzenlemeye yardımcı oluyor. Üzerinde birçok sorumluluk bulunan tiroidin dengesi bozulduğunda regl döngünüz düzensizleşebiliyor ve hayalet regl yaşamanıza sebep olabiliyor.

Hayalet regl nelerin habercisi olabilir?

Polikistik Over Sendromu

Hayalet regli deneyimlemeniz, aşırı androjen seviyelerine, vücutta yumurtalık fonksiyonunu etkileyen kimyasallara, vücut kıllarındaki artışa, kilo alımına ve insülin duyarlılığına neden olan PKOS’un bir işareti olabiliyor. PKOS, yumurtlama döngülerine etki ediyor ve düzensiz akıntılarla birlikte kendini gösterebiliyor. Polikistik Over Sendromu, kistlerin yırtılması veya yumurtalığın bükülmesine sebep olması halinde adet kramplarına benzeyen pelvik ağrıya yol açabiliyor.

Endometriozis

Endometriozis lezyonları kadın hormonlarına normal rahim içindeki astara benzer şekilde tepki verdiğinden semptomları genel olarak regl sırasında gelişiyor veya bu dönemde yoğunlaşıyor. Endometriozis semptomları bir kadının adet döngüsünün herhangi bir noktasında ortaya çıkabiliyor. Eğer hayalet regl yaşıyorsanız vücudunuz endometriozis yaşadığınızın haberini veriyor olabilir.

Yumurtalık kistleri

Yumurtalık kistlerini, hayalet reglden ayıran özellik yumurtalık kistlerinin acı ve ağrısının tek taraflı bir şekilde yoğunlaşmasıdır. Eğer kanamasız bir ağrı ve kramp hissediyorsanız bu kistlerin habercisi sayılabilir. Bu acılı semptomların yanı sıra şişkinlik, regl döngüsündeki düzensizlikler ve idrara çıkma isteğinin artması gibi belirtileriniz de varsa yumurtalık kanserinin belirtileri olabilir.

Menopoz dönemi yaklaşıyor olabilir mi?

Duymak istemediğinizi biliyoruz ama kanama olmadan yaşadığınız bu semptomlar, menopoz döneminin habercisi olabiliyor. Perimenopoz sırasında regl döneminiz büyük olasılıkla hiç görülmese de kramplar hala ortaya çıkabiliyor, ağrılar ve kramplar yoğunlaşabiliyor veya normalden daha uzun sürebiliyor. Bu dönemde hormon dengesizlikleri de yaygın olarak görülüyor ve hayalet regl dediğimiz duruma yol açabiliyor. Krampların rahatsız edici olduğu bir gerçek fakat kadın vücudunun biyolojik saatine göre hareket etmesi de yaşanan kramplar kadar doğal bir şey.

Stres ve hayalet regl arasındaki ilişki nedir?

Stresli zamanlarımızda artan kortizol seviyelerimiz, hormon sentezi sürecimizde bizleri etkiliyor ve bu da adet döngüsünde düzensizliğe veya hayalet regl yaşamamıza neden olabiliyor. Kortizoldeki artış, duygularımızı ve davranışlarımızı kontrol eden beta-endorfin adı verilen protein seviyelerini etkiliyor ve sonuç olarak regl döneminde bir dizi değişikliğe neden olduğu düşünülüyor. Yaşadığımız stres sadece regl dönemimizi geciktirmekle kalmıyor, kanamamızı da hepten durdurabiliyor. Biz ne kadar strese girdiğimizi fark etmesek de etkilenen regl döngümüz ile vücudumuz, yavaşlamamız için bize bir mesaj verebiliyor.

Hayalet regl yaşıyorsanız ne yapabilirsiniz?

Regl dönemlerinin atlanması normal olan bir durum olmamakla beraber farklı durumları da bize haber verebiliyor. Hayalet regl yaşadığınıza emin olmak için öncelikle doktorunuza danışmakta fayda var. Bunun dışında regl düzensizlikleriniz sık oluyorsa menstrüasyon döneminizi not alıp takip etmek vücudunuzla olan bağ ve iletişimi güçlendirebilir. Panik ve stres yapmamak da bu noktada özel bir önem taşıyor çünkü daha fazla stres de düzensizliklere sebep olabiliyor. Regl döneminizdeki düzeni takiplemek ve anormallikleri tespit edip doktorunuza haber vermek, vücudunuz için en iyisi olacaktır.




Dila Attepe

1999 yılında Ankara’da doğan Dila, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı. Bitirme tezini kadınlarda beden algısı üzerine yazdıktan sonra kişisel gelişim ve psikoloji alanına yöneldi. Dila, beden algısı ve zihinsel sağlığı geliştirme konusundaki farkındalığı sayesinde sağlıklı yaşam camiasına ilham olacak içerikler üretmeyi amaçlıyor....



BLOOM SHOP