Psikoloji alanındaki önemli kuramcı ve uygulamacılardan Virginia Satir’in aile ve iş arkadaşları gibi gruplarda uygulanmak üzere geliştirdiği “sıcaklık okuma” egzersizi ile tanıştırmak istiyorum sizi.

Haftada bir uygulayabileceğiniz bu egzersiz ile grup içindeki ilişkilerinizi güçlendirecek, özgüveninizi arttıracak ve muhtemelen unutulması zor hoş anlar yaşayacaksınız.

“Sıcaklık okuma” egzersizini sakin ve rahat herhangi bir ortamda (ev, ofis, açık mekanlar vb.) uygulayabilirsiniz. Bu uygulama, birbirini tanıyan insanların daire şeklinde oturması ile gerçekleştirilir. Her oturumun bir yöneticisi olup yönetici beş aşamadan oluşan uygulamanın her aşamasını grup üyelerine hatırlatarak bireylerin söz almalarını sağlar. Kendisi de dilerse beş aşamanın her birinde konuşabilir.

İlginizi çekebilir: Bilinçli Farkındalık (“Mindfulness”) 101

Nasıl uygulanır?

Oturumun yöneticisi, sıcaklık okuma egzersizine gelen katılımcılara hoş geldiniz der. Sıcaklık okumasının beş aşamasını herkesin görebileceği bir yere yazar. Her bir aşama için katılımcılara bu konuda söz almak ve gruptaki bireylere söylemek istediğiniz şeyler var mı diye sorar. Dileyenler konuşurlar. Onlar konuşurken kimse onların sözünü kesmez, herkes sonuna kadar dinler.

Karşılıklı konuşmalar olmaz. Konuşan kişi sadece kendi hislerinden bahseder ve suçlayıcı bir dil kullanmaz. Her aşamada isteyen katılımcılar konuşurak grup tarafından dinlenilmesi sağlanır. Ardından grup yöneticisi herkese teşekkür ederek oturumu sonlandırır. Oturumun yöneticisi olan kişinin her hafta değişmesi uygun olur.

Sıcaklık okuma egzersizindeki beş aşama 

1. Teşekkürler, minnettarlıklar ve coşkular 

Dileyen katılımcılar birbirlerine olan teşekkür ve minnettarlıklarını sırayla dile getirirler. Kendileri ve grup üyeleri ile ilgili hissettikleri coşkuları varsa onları paylaşabilirler. Örnek: “Geçen hafta sağlık sorunlarım olduğunda bana karşı son derece yardımsever ve sevgi dolu davrandın, bunun için sana çok teşekkür ederim.”

İlginizi çekebilir: Şükran Duygusu ile 5 Adımda Daha Mutlu Olun

2. Endişeler, kaygılar ve ilgilenişler

Bu aşamada katılımcıların grup üyelerine yönelik hissettikleri kaygı ve endişeleri varsa onlar dile getirilir. Örnek: “Aşırı seviyede bilgisayar oyunu oynadığını düşünüyor ve senin için endişeleniyorum.” Aynı zamanda grup üyeleriyle ilgili önemli buldukları bir konuyu gündeme getirebilirler. Örnek: “Mesleki seçimlerinle ilgili desteğe ihtiyaç duyduğunu hissediyorum, bu konuda yapabileceğim herhangi bir katkı olabilirse seve seve yapmaya hazırım.”

3. Dertler, şikayetler olası çözümleri ile birlikte

Gruptaki kişilerle ilgili mutsuz edici durumlar varsa bu aşamada bunları olası çözüm önerileri ile birlikte dile getirebilirler. Örnek: “Buradan çıkarken etrafın dağınık kalmasından hoşlanmıyorum ve çözüm olarak her gün birimizin bundan sorumlu olup etrafa çeki düzen vermesini öneriyorum.”

4. Yeni haberler, bilgi edinmeler

Gruptaki kişilerin hayatlarıyla ilgili paylaşmaya fırsat bulamadıkları bazı önemli değişiklikler varsa bu kısımda bunlar dile getirilebilir. Örnek: “Bir evcil hayvan edinmeye karar verdim.”, “İş değişikliği yapmayı düşünüyorum.”

5. Umut, beklenti, istek ve dilekler

Bu son kısımda katılımcılar kendileri ve gruptaki kişilerle ilgili umut, dilek, istek ve beklentilerini paylaşırlar. Örnek: “Görüşlerimin daha fazla dikkate alınmasını diliyorum.”, “Kendimle ilgili yapmaya çalıştığım davranışsal değişimde başarılı olmayı umut ediyorum.” 

Sıcaklık okuması egzersizinin sonunda büyük bir rahatlama, huzur, kendinize ve grup üyelerine karşı şefkat ve merhamet hissedebilirsiniz. Günlük rutin iletişim şekillerine hiç benzemeyen ve mutluluk getirici bu etkinliği en kısa zamanda deneyimlemeniz dileğiyle.

İlginizi çekebilir: 3 Nefes Egzersizi ile Stresinizi Azaltın



Psk. Gözde Özdikmenli

Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunu olan Gözde, yüksek lisans ve doktorasını da aynı üniversitenin Gelişim Psikolojisi alanında tamamlamıştır. Uzun yıllar akademik alanda görevler almasının ardından, son bir yıldır Muğla’daki bir özel merkezde çalışmakta, çocuk, ergen, yetişkin ve çiftlere yönelik psikolojik danışma hizmeti sunmaktadır....



BLOOM SHOP