En çok zaman geçirdiğimiz sosyal medya mecralarından biri olan Instagram’ı sosyalleşme, trendleri takip etme, gündemi yakalama ya da ilham alma gibi birçok nedenden dolayı kullanıyoruz.

Her ne sebeple kullanıyor olursak olalım, vaktimizin büyük bir bölümünü de burada geçiriyoruz. Ancak vakit geçirirken yeni bir şeyler öğrenmek, hatta gezegenimiz ve geleceğimizi koruyacak akımlardan haberdar olmak istiyorsanız işte takip etmeniz gereken sıfır atık akımını benimseyen 5 Instagram hesabı! 

Önce “sıfır atık” nedir merak edenler için kısaca bilgi verelim

Ana düşünce basit, oluşturulan her atık bir diğer döngünün kaynağı olmalıdır.

19. yüzyılda haneler, ürettikleri atık gıdaları çorba yapmak ya da hayvanları beslemek için kullanıyordu. Sanayi Devrimi’ne kadar, yetişkinlerin artık kullanmadığı nesneler çocuklar için oyuncak oluyor, böylece değerli eşyalar nesilden nesile aktarılıyordu.

Ancak kentleşme, hızla artan nüfus yaşam biçimlerini büyük ölçüde değiştirerek ucuz ve toplu biçimde ürün üreten faaliyetleri ön plana çıkardı. Bunun bir sonucu olarak da tek kullanımlık ürünleri tercih eden bir tüketim toplumu doğdu. Yaklaşık yüz yıl kadar önce, kötü gidişatın farkına varanlar atık üretimine karşı duruş sergilemeye başladı.

Sıfır atık felsefesi tüm kaynakları korumayı ve kurtarmayı amaçlamaktadır. Atıkların yakılmaması veya gömülmemesi için fikirler üretilir, ürünler geliştirilir. Sıfır atık felsefesi doğru uygulandığında; insan, bitki ve tüm gezegenin sağlığı için tehdit unsuru olan, toprağa, suya, doğal kaynaklara karşı tüm olumsuz etkileri de ortadan kaldırabilir.

Sıfır atık akımına ilham olan 5 Instagram hesabı

1. Intentionalism

Heather White tarafından yönetilen hesapta atık üretimini en aza indirdiğini gösteren yüzlerce fotoğraf bulunuyor. Heather, ailesi ile beraber meyve ve sebze atıklarını çöpe atmak yerine biriktiriyor, gübre haline dönüştürülmesi için yerel bir şirkete teslim ediyor. Bir erkek ve küçük bir kız çocuğu bulunan Heather, çocuklarının eskiyen kıyafetlerini de çöpe atmıyor. Yıpranmış çorapları dikerek yaratıcı görünüme kavuşturuyor, büyük çocuğun küçülen kıyafetleri de küçük çocuğa kalıyor. Çocukların beslenme çantalarında plastik atık üretecek ürün asla bulunmuyor! Çorbalar paslanmaz termosa, kuruyemişler paslanmaz küçük bir kaba koyuluyor. Ayrıca Heather, alışverişe giderken kendi alışveriş sepetini yanında götürüyor. Bu davranışı ile hem alışveriş arabasının dibindeki mikroplardan uzak kalıyor hem de diğer müşterilere ilham vermeyi amaçlıyor.

2. going.zero.waste

Kathryn Kellogg, atık üretmeme macerasına biraz hüzünlü biçimde başlamış ama başarılı sonuçlara ulaşmış. Kathryn’in henüz 20 yaşındayken yüzleşmek zorunda kaldığı meme kanseri korkusu onu hayatındaki her şeyi değiştirmeye itmiş. Temizlik ve güzellik ürünlerini, hormonlara müdahale eden tüm malzemelerini değiştirmesi gerektiğini hissetmiş. İkinci el alışverişi, birçok ürünü kendi elleriyle hazırlamayı, çiftçi pazarından aldığı ürünlerle beslenmeyi alışkanlık haline getiren Kathryn, plastiğin yalnızca kendi sağlığını değil tüm gezegeni olumsuz yönde etkilediğini öğrendiğinde harekete geçmiş.

Kathryn sıfır atık konusuna gönül vermiş diyebiliriz. Yaşamının her alanında bu felsefeyi uygulamaya özen gösteriyor. Örneğin zerdeçal, pancar suyu gibi pigmentli doğal ürünleri normal şeker ile karıştırarak kurabiyelerini renklendirmek için kullanıyor, hatta bu şekilde renk renk Noel kurabiyeleri hazırlamış!

3. simply.living.well

Julia’nın yönettiği hesap atık üretmeme konusunda oldukça yaratıcı fikirler sunuyor. Çocuklar için oldukça sağlıklı ve maliyeti düşük oyun hamurları yapıyor. Ayrıca kendi elleriyle bitki bazlı boyalar yapıyor. Boyalara pigment vermesi için bitkilerden faydalanıyor; su, yumurta, kil, jelatin, bal, yağ gibi malzemeleri karıştırarak çeşitli deneyler yapıyor. Şu sıralar en iyi boyaya ulaşmayı hedefliyor. Julia; yeni bir malzeme satın almadan, elinde olanı kullanarak ve yaratıcılığını konuşturarak bir şeyler üretmekten keyif alıyor. Julia’nın bir diğer denemesi ise ev yapımı merhem. Malzemeler ise çok basit; limon, muz ve lavanta. Bu merhem çeşitli cilt sorunlarında ya da böcek ısırıklarında kullanılabiliyor. Evde kullanmak veya hediye etmek için ideal bir fikir!

4. _wastelandrebel_

Sayfanın yöneticisi olan Shia, minimalist ve vegan bir yaşam tarzı sürdürüyor. Fotoğrafları sanatsal biçimde kurgulayan Shia’nın hesabına girince tüm fotoğraflara bakmak istiyorsunuz. Kadınların cildine günde ortalama olarak 515 sentetik kimyasal uyguladığını biliyor muydunuz? Shia, kozmetik alanında atık üretmemek için çabalıyor ve hatta kendi maskesini yapıyor. İçindekiler ise çavdar unu ve su. Shia, yaptığı maskeleri bir yandan yiyebileceğini de söylüyor, işte bu kadar doğal!

5. thegirlgonegreen

Mauela Baron; dünyayı geziyor, hem de hiç atık üretmeden! Instagram hesabı seyahat odaklı gibi görünse de altında bulunan açıklamalar sıfır atık konusunda oldukça bilgi verici. Mauela yılda yalnızca 2-3 tane kıyafet satın aldığını, bir şey satın alırken “Bunu giyecek miyim?”, “Bu bana değer getirecek mi?” gibi sorular sorduğunu ve mağazadan eli boş döndüğünü belirtiyor. Anlayacağınız Mauela artık istese de gereksiz hiçbir şey satın alamıyor.

“Poşetlerinizi kendi dünyanızda tutun, benim değil”

Mauela’nın, plastik poşetlerden yaptığı deniz kızı kostümü ise oldukça ilgi çekici. Açıklama olarak yazılanlar plastik poşet kullanırken tekrar düşünmeyi sağlıyor. Kendisini plastik poşetlerden oluşmuş bir deniz kızı olarak gösteren Mauela, bir plastik poşetin ortalama 12 dakika kullanıldığını ve daha sonra deniz canlılarını öldürmek üzere harekete geçtiğini belirtiyor.

Bu hesaplar kendi alanlarında, farklı çabalar sarf ederek ortak bir amaç için savaşıyor: Atık üretmemek. Her biri kendi yaşamlarına sıfır atık felsefesini uyguluyor ve dünyayı değiştireceklerine inanıyor. Siz de bu hareketin bir parçası olmak, bu konuda bilinçlenmek için ilham dolu önerilerimize göz atabilirsiniz!

İlginizi çekebilir!





BLOOM SHOP