YAZAN: DİLAN GÜNAÇTI

Daha sıkı, canlı ve genç bir cilt herkesin hayali olmasına rağmen pek çoğumuz bu görünüme ulaşmak için botoksa başvurmaya çekiniyor. Son zamanlarda internette dolaşan bir tarif ise hem yurt dışında hem de yurt içinde birçok içerik üreticisi tarafından paylaşılıyor. Keten tohumu ile yapılan basit bir tarif ile bu maskenin doğal botoks etkisi vaat ettiği söylenirken cildi parlatan, sıkılaştıran ve dolgunlaştıran etkisi paylaşılıyor. Peki gerçekten keten tohumu maskesi doğal botoks yerine geçebilir mi?


Botoks nedir?

Botoks kas spazmları, terleme ve migren gibi farklı tıbbi durumların tedavisinde kullanılabilse de en yaygın olarak bilinen kullanımı kozmetik uygulamasıdır. Yüzdeki kırışıklıklar ve ince çizgi görünümünü azaltmak için yaptırılan botoks işlemi, toksin enjekte ederek kasların altında geçici bir felç yaratır. Bu geçici felç ile kaslardaki sinir sinyalleri bloke edildiği için yüzdeki çizgiler geçici olarak düzleşir. Zamanla yenilenmesi gereken botoks kalıcı bir çözüm olmadığı gibi vücudun bağışıklığına ve metabolizmaya bağlı olarak belli bir sürede etkisini kaybedebilir.

Yaş almaya başladıkça nem eksikliği, güneşin etkileri ve canlılığın kaybolması ile birlikte cildimiz kırışıklık oluşumuna daha açık hale geliyor. Botoks gibi dışarıdan müdahaleler bu görünümü azaltmaya yardımcı olurken, cildin zamanla yer çekimine karşı koyamayan doğasına çözüm oluyor. Botoks bize kalıcı bir çözüm sunmazken, aynı zamanda doğal mimiklerimizden uzaklaştırdığı ve yüz hakimiyetini azalttığı için de çoğu kişi tarafından ön yargı ile yaklaşılabiliyor.

Keten tohumunun faydaları

Keten tohumu, sağlığa yararı ile bilinmesinin yanı sıra güzellik için faydaları ile de bilinir. Lif açısından çok zengin olan bu içerik cildin nemini iyileştirerek cilt sağlığına katkı sağlayabilir. Cildi yumuşatmaya yarayan bu yapı aynı zamanda içeriğindeki antioksidanlar ile yaşlanmayı önlemek için de kullanılabilir. Keten tohumunun jel kıvamında ortaya çıkan yapısı, geçici sıkılaştırma etkisi ile botoksa doğal bir alternatif olarak yaygınlaştığından doğal yoldan sıkı bir cilde sahip olmak isteyenlerin radarına girdi.

Keten tohumunun diğer bilinen faydaları ise şöyle:

  • İçerisindeki Omega-3 yağ asitleri sayesinde, cildin daha parlak görünmesini sağlar.
  • Antioksidan açısından zengindir. Yüzdeki ince çizgi ve kırışıkları önler.
  • Cildi yaşlanma belirtilerine karşı korur.           
  • Cildin doğal yağ dengesini koruyarak sivilce ve akne oluşumunu azaltabilir.    
  • Akne izlerinin tedavisinde kullanılabilir.       
  • Ciltte oluşan lekeleri azaltır.
  • Cilt tonunu eşitler.
  • Yüzü aydınlatmaya yardımcı olur.
  • Cildi nemlendirir.
  • Cilt sarkmalarını toparlar.
  • Cilt tahrişini azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Keten tohumunun antioksidan özellikleri, güneşin zararlı UV ışınlarına karşı bir miktar koruma sağlayabilir.

Cilt sağlığı dışındaki faydaları ise şunlardır:

  • Sindirime faydalıdır, kabızlık sorunlarına iyi gelir.
  • Düzenli tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olabilir.
  • Kolestrolü düşürür.
  • Kan şekerini düzenler.
  • Kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar.

Keten tohumu maskesi nedir? Nasıl yapılır?

Cildinizdeki gözenekleri sıkılaştıran ve cildin daha parlak görünmesini sağlayan keten tohumu jeli, nemlendirici olarak da yüzde kullanılabilir. Yalnızca yarım su bardağı keten tohumu ve 2 bardak su kullanarak yapabileceğiniz bu maske, keten tohumunun yukarıda bahsedilen bütün faydalarını deneyimlemeniz için birebir olacaktır.

Maskeyi hazırlamak için bir tencerenin içerisine keten tohumunu ve suyu koyun. Orta ateşte bir süre kaynatın. Malzemeleri iyice karıştırarak jel kıvamına dönüşünceye kadar pişirin.

Jelinizi elde ettikten sonra bir süzgeç veya temiz bir bez yardımı ile jeli süzün. Soğuduğunda bir kaba aktarın. Yaptığınız bu jel maskeyi buzdolabında otuz gün boyunca saklayabilirsiniz. Haftada 1 kez günde 15 dakika kadar yüzünüzde beklettikten sonra yıkayabilirsiniz. Faydaları kalıcı olan bu maskenin sıkılaştırma etkisi geçicidir. Bu nedenle botoks etkisini garantileme için düzenli olarak kullanılması önerilir.



Dilan Günaçtı

1998 yılında İzmir’de doğan Dilan, lisede Türk Alman Kültür ve Eğitim Vakfı’nda eğitim gördü, lisansını ise Koç Üniversitesi'nde Arkeoloji ve Sanat Tarihi üzerine yaptı. Pandemi ile birlikte kişisel gelişim ve meditasyona yönelirken, David Cornwell’den Mindfulness eğitimi alarak bilinçli farkındalık pratiği ve nefes teknikleri üzerine araştırmalarına devam etti. Editör olarak çeşitli...



BLOOM SHOP