Miskinliğin tavan yaptığı kış aylarında, genellikle sıcak içeceğimizi alıp battaniyeye sarılarak evde film keyfi yapmak ya da sıcak bir mekanda vakit geçirmek daha cazip gelir. Ancak uzun süre kapalı alanlarda vakit geçirmek, bir süre sonra kendimizi iyi hissettirmeyecektir.
Temiz hava candır!
Soğuk havalara inat açık alan aktivitelerine uygun kıyafet ve ekipmanlar ile katılarak doğada vakit geçirmek psikolojik ve fizyolojik olarak çok daha sağlıklı hissettirecektir. Özellikle doğa yürüyüşü; insan ruhunu dinlendiren, zihni açan, mutluluk hormonlarını harekete geçiren en güzel sporlardan biridir.
Soğuktan korunmak için gerekli önlemleri aldığınız takdirde, keyifli bir yolculuk içinde nefes kesen doğa manzaralarıyla karşılaşmaya hazır olun!
Ancak dikkat… Doğa yürüyüşü, doğru bir şekilde yapılmadığında, fiziksel olarak zarar görmenize sebebiyet verebilir. Bu nedenle, sizlere keyifli bir yürüyüş rotasında karşılaşabileceğiniz problemleri en aza indirecek bir tavsiye listesi hazırladık.
Doğa yürüyüşü öncesi dikkate almanız gereken 7 adım!
1. Gideceğiniz bölge hakkında bilgi sahibi olun
Tercih ettiğiniz bölgeyle ilgili olarak hem bir harita hem de bölgeyi anlatan bir rehber edinin. Böylece hem çevrenizle ilgili bilgi sahibi olacak hem de olası durumlara karşı hazırlıklı olursunuz. İklim şartları çok sert, rüzgarlı, zemini yürüyüş için riskli olan bölgeleri tercih etmemek için bölgeyi önceden incelemekte ve hava durumunu kontrol etmekte fayda var.
2. Aceleci davranmayın
Başlangıç aşamasında profesyonel bir yürüyüşçü olmanız imkansız. Kendinizi zorlamadan, küçük rotalar belirleyerek yürüyüşten daha çok keyif alabilir ve bir sonraki yürüyüşünüz için güzel bir ön hazırlık yapmış olabilirsiniz.
3. Soğuktan korunmak için kat kat giyinin
Birkaç kat kıyafet giymek rüzgarın geçirgenliğini en aza indirmek için oldukça mantıklı bir yöntemdir. İçinize ilk kat olarak sizi kuru ve ılık tutacak bir tişört, ikinci kat olarak yün ya da polar bir süveter, üçüncü kat olarak da su geçirmeyen bir mont giyebilirsiniz. Böylece rüzgarın sertliğinden korunmak çok daha kolay olur.
4. Mutlaka bir sırt çantanız olsun
Yanınıza olası durumlar için almanız gereken eşyalar olacak.
Örneğin;
- Fener
- Eldiven
- Yedek tişört
- Yedek çorap
- Sağlıklı atıştırmalıklar
- Bıçak/çakı
- Matara
- Harita
- Atkı ve şapka
- Kafa lambası
- Düdük
- Ateş yakmak için malzeme (en azından kibrit)
Tüm bu eşyaları ve elbette ki suyunuzu koymak için rahat bir sırt çantası almak işinizi oldukça kolaylaştırır.
5. Doğru ayakkabı seçimine özen gösterin
Rahat ve sıcak tutan bir ayakkabı, yürüyüş sürecinizi olumlu etkileyecektir. Ayağınızı acıtan, ağrıtan veya su alan bir ayakkabı yürüyüşünüz boyunca sizi sıkıntıya sokar, bu yüzden doğru ayakkabı seçimine önem verin.
6. Size eşlik edebilecek birine birlikte yürüyüş yapmayı teklif edebilirsiniz
Doğada yalnız olmak hoşunuza gidebilir. Ancak daha önce kış aylarında doğa yürüyüşü yapmadıysanız ve hava koşulları nedeniyle kendinizden emin değilseniz, yanınızda deneyimli birinin olması size kendinizi daha çok güvende hissettirecektir. Eğer tek gitmek konusunda kararlıysanız, mutlaka çevrenizdekilere gideceğiniz bölgeyi ve orada ne kadar zaman geçireceğinizi bildirmelisiniz.
7. İlk yardım kurallarından haberdar olun ve ateş yakmayı öğrenin
İlk yardım hakkında bilgi sahibi olmak sadece doğa yürüyüşü için değil her konuda çok işinize yarayacaktır. Gerekli durumlarda ateş yakabilmek için de pratik ateş yakma kurallarını öğrenebilirsiniz.