Süper gıdalara olan ilgi arttıkça yenileri keşfediliyor ve takviyeleri geliştiriliyor. Geçtiğimiz yıllarda oldukça popüler olan spirulinanın arkadaşı klorella da çok konuşulan süper gıdalar arasında. Peki klorella nedir? Faydaları nelerdir? Hadi bilimin ışığında kendisini daha yakından tanıyalım!
İlginizi çekebilir: Denizlerin Mucizesi Spirulinanın Faydaları
Klorella; kökeni Tayvan ve Japonya’ya uzanan tek hücreli bir yeşil tatlısu yosunu.
Doğal yapısı gereği geniş bir besin içeriği yelpazesine sahip. Bitkisel protein, diyet lifi, vitamin, mineral ve antioksidan içeriyor. Ancak sert hücre duvarı sebebiyle insan bedeni klorellayı doğal formunda sindiremiyor. Sadece, işlenerek sıvı, toz ve tablet formlarında besin takviyesine dönüştürüldüğünde kendisinden faydalanabiliyoruz. İşte klorelladan faydalanabileceğimiz bazı alanlar!
1. Bağışıklık sistemi
2012 yılında yapılan bir çalışmada; 30 Koreli katılımcı, 8 hafta boyunca her gün 5 gram klorella içeren tablet formunda takviye edici gıda almış. Çalışma sonunda katılımcıların bağışıklık sisteminin güçlendiği gözlemlenmiş.
Hayvanlar üzerinde yapılan bir başka çalışma ise klorellanın ağır metal ve diğer zararlı bileşenlerin vücuttan atılmasında yardımcı olduğunu belirtmekte. Bahsedilen etkileri, vücudun doğal antioksidan yeteneğini artırarak gerçekleştirdiği düşünülüyor.
2. Zihin
2009 yılında fareler üzerinde yapılan bir çalışma, klorellanın yaş ile bağlantılı olarak mental sağlığın gerilemesini önlemede önemli bir rolü olduğunu belirtiyor.
Bu durumun klorellanın antioksidan içeriği sayesinde gerçekleştiği belirtilse de her bireyde aynı etkiyi gösterip göstermeyeceği konusu henüz netleşmiş değil.
İlginizi çekebilir: Zihinsel Sağlığımız Ne Kadar İyi?
3. Tansiyon ve anemi
Klorellanın bazı çeşitleri demir, folat ve B12 içeriyor. Yapılan araştırmalar, klorellanın gebelik sürecinde meydana gelen yüksek tansiyonu düşürebileceğini gösteriyor.
32 Japon kadın katılımcı, 12. haftadan 18. haftaya kadar her gün 6 gram klorella takviyesi almış ve çalışma sonunda daha ılımlı anemi seviyesi ile birlikte gebelik kaynaklı yüksek tansiyon belirtilerinin placebo grubuna göre daha düşük olduğu gözlemlenmiş.
ÖNEMLİ: Gebelik dönemi boyunca hekiminize danışmadan herhangi bir takviye almamanız gerekmektedir. Bazı ürün ve takviyeler hem bebeğin hem de sizlerin sağlığına zarar verebilir. Lütfen dikkat edelim.
4. Fiziksel dayanıklılık
2014 yılında 10 genç katılımcı 4 hafta boyunca her gün, 2 kez 15 gramlık klorella tableti almış. Çalışma sırasında katılımcıların oksijen alımının pik yaptığı gözlemlenmiş. Böylelikle klorellanın aerobik endurans kapasitesini artırabileceği yorumlanmış.
Ancak bu çalışma da hem küçük bir grupla yapılıp hem de çeşitli kısıtlamalarının olması sebebiyle kesin bir sonuca varmamaktadır.
5. Bisfenol A ile savaşma
Günlük hayatı kolaylaştırmak adına pek çok yeni ve farklı kimyasala maruz kalıyoruz. Bu kimyasallardan bazıları vücudumuza girdiğinde hormonlarımızı taklit etmeye başlıyor ve hormon yapılarını bozabiliyor. En önemli gruplardan biri de “ksenoöstrojenler”.
Östrojen kadın vücudunda doğal olarak yer alan bir hormon. Östrojen hormonunu taklit eden kimyasallar; yabancı östrojenler veya ksenoöstrojenler (xenoestrogens) adını alıyor.
Bu bileşenlere farkında olmadan toprak, hava, su, plastik vb. kaynaklardan maruz kalabiliyoruz. Bu da dolaylı yoldan kanser gelişimine sebep olabiliyor. 2009 yılında yapılan bir çalışmada, klorella fusca’nın vücuttaki ksenoöstrojenleri yüzde 90 oranında azaltabildiği gözlemlenmiş.
İlginizi çekebilir: Endokrin Bozucu Kimyasallar Sağlığımızı Nasıl Tehdit Ediyor?
Klorellanın besin değerlerine de göz atalım!
Klorella’nın kuru ağırlığı yüzde 70’e kadar protein içerebiliyor. Yapılan bir fare çalışmasında, klorelladan gelen 3 farklı tipte proteinin vücudumuz tarafından etkili bir şekilde absorbe edilebildiği gözlemlenmiş. Bitkisel protein kaynakları düşünüldüğünde bu nadir rastlanan bir durum. Bu sebeple klorella, veganlar için uygun bir kaynak olarak düşünülebilir.
Ayrıca klorella; nadir rastlanan bitkisel B12 kaynaklarından. 2015 yılında yayınlanan bir çalışmada B-12 eksikliği öyküsüne sahip, 26-57 yaş aralığında, 17 vegan ve vejetaryen bireye, her gün 9 gram Klorella pyrenoidosa takviyesi verilmiş. Çalışma sonucunda klorelladan gelen B12’nin vücut tarafından etkili şekilde absorbe edilebildiği gözlemlenmiş.
Bitkisel demir yönünden de zengin olan klorella, C vitamini içeriği ile demir emilimini arttırıyor. Bu sayede demir eksikliği anemisini önlemede etkili olduğunu söyleyen çalışmalar mevcut.
Ayrıca magnezyum, bakır, çinko, potasyum, kalsiyum, folik asit ve diğer B vitaminlerini içeriyor. 3 gram klorellada ise 100 gram Omega-3 bulunuyor.
İlginizi çekebilir: En Zengin Antioksidan Değerine Sahip Besinler
Peki klorella nasıl kullanılıyor?
Klorellanın sıvı, tablet ve toz formunda takviyeleri bulunmakta. Toz formu salata, sos, smoothie ya da diğer içeceklere eklendiğinde besin değerlerini artırılabilir.
Herhangi bir risk ya da yan etkisi var mıdır?
2018 yılında yapılan çalışmalar, alg bazlı beslenme biçimin (klorella dahil) fareler üzerinde herhangi bir yan etkisi olmadığını söylüyor. Fareler bu beslenme şeklini iyi tolere etmiş; karaciğer, kalp, böbrek fonksiyonlarında herhangi bir hasar gözlemlenmemiş.
Ayrıca 2011 yılında Amerika Kanser Topluluğu; klorellanın kanser ya da başka herhangi bir hastalık ile savaşabileceğine dair kesin bir kanıt bulunmadığını söylemiş. Ancak kullanım sırası veya sonrasında hassasiyet/alerjik reaksiyon gösterirse kullanımı acilen bırakılmalıdır.
Özetleyecek olursak…
Yukarıda da gördüğümüz gibi klorella sağlığımıza pek çok yönden destek olabilecek bir takviye. Ancak yapılan hiçbir çalışmada henüz net bir sonuca ulaşılamadığını da belirtmek gerekiyor. Bu sebeple kendisinden mucizevi sonuçlar beklemek hayal kırıklığı yaratabilir.
Takviye gıdalar ilaç değildir ve her zaman insan sağlığı üzerinde inanılmaz faydalar sağlamaz. Mutlaka doktor denetiminde gereksinim saptanmalı, ilaç yerine değil, varsa olası tedavi planına paralel bir şekilde alınmalı.
Benim yorumum ise dengeli ve sağlıklı beslenmemizde her çeşit ve renkte besine yer verdiğimizde yukarıda bahsi geçen tüm vitamin, mineral, lif ve fotokimyasal bileşenleri almış oluruz. Klorella bu dengeli beslenmemizi destekleyecek bir takviye olabilir, ancak beslenmenin yerini tutamaz.