YAZAN: BURCU ERBAŞ

Her sabah kalktığınız kendinizi kaskatı hissediyor, yorgunluk, şişkinlik, kronik ağrılar yaşıyorsanız lenf sisteminizde tıkanıklık yaşıyor olabilirsiniz. Vücudu toksinlerinden arındırarak bağışıklık sistemini korumakla yükümlü olan lenf sistemi birçok nedenden; enflamasyon, çevresel toksinler, hareketsizlik, susuzluktan yavaşlayabilir. Bu sistemi yeniden canlandırmanın en etkili yollarından biri de manuel olarak masaj yapmaktır. Lenfatik drenaj masajı olarak adlandırılan bu masaj nedir, nasıl yapılır ve faydaları nelerdir yazımızda inceledik.


Lenfatik drenaj nedir?

Lenfatik sistem vücutta bulunan üçüncü dolaşım sistemidir. Bağışıklık sisteminde büyük rol oynayan bu sistemin bir görevi vücudu saran dokularda biyolojik aktivite sonucu oluşmuş atıkları temizlemektir. Bunu lenf sıvısı yardımı ile tek yönlü biçimde; arterler ve dokulardan lenf düğümlerine filtrelenmesi üzerine uzaklaştırılır. Bu akış kan dolaşımına benzer olarak lenf damarları üzerinden gerçekleşir.

Lenf sistemini kan dolaşımından ayıran en önemli nokta damarlarda akan sıvıyı pompalayan kalp gibi bir organa sahip olmamasıdır. Bir başka deyişle, lenf sıvısının doku ve arterlerde birikmiş toksinleri alıp lenf düğümlerine temizlenmesi için götürmesi tamamen kasların fiziksel hareketine bağlıdır. Beden hareket ettiği, kaslar kasılıp gevşediği müddetçe lenf sistemi işlevine devam eder.

Lenfatik drenaj masajının faydaları

Lenf masajı günümüzde tekrardan popülerleşmiş olsa da aslında 100 senedir uygulanan kadim sağlık öğretilerinden biridir. 1930’lu yıllarda Danimarkalı bir çift tarafından keşfedilmiştir. Amacı lenf sıvısının vücut boyunca akışını desteklemek ve birikmiş toksinlerden arınmayı hızlandırmaktır. Masaj lenf sıvısını özellikle ense, koltuk altları ve kasıklarda bulunan lenf düğümlerine doğru manuel olarak itmek üzerine kuruludur. Bu düğümlere doğru yapılan tekrarlı hareketler, dokular arasında birikmiş toksinlerin daha kolay ve hızlı biçimde temizlenmesini sağlar.

Vücudun atıklardan temizlenmesinin yanı sıra lenf masajı şişliğin azalmasına ve kan dolaşımının desteklenmesine yardımcı olur.

Lenf drenaj masajının diğer faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Vücudun genelinde şişliği ve ödemi azaltır.
  • Kan dolaşımının destekler.
  • Doku yenilenmesini hızlandırır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Cilt tabakasının hemen altında yağ, ödem ve lenf sıvısı birikmesine bağlı olarak yaşanan selülit görünümünü azaltır.
  • Fibromiyalji semptomlarının hafifletilmesinde rol oynar.
  • Ortopedik sakatlıkların daha rahat iyileşmesine destek olur.
  • Sindirim sistemini rahatlatır.
  • Sinir sisteminin gevşetir, daha kaliteli bir uyku sağlar.
  • Cilt daha pürüzsüz ve canlı görünür.

Lenfatik drenaj masajı nasıl yapılır?

Masajı kendi ellerinizle, kuru fırça veya lenfatik drenaj aleti ile yapabilirsiniz.

Masajının ilk adımı, diğer masaj tekniklerinde olduğu gibi, rahat ve stressiz bir ruh hali içinde, dikkat dağıtıcıların olmadığı bir ortamda bulunmaktır. Masaj tamamen hareketlerin yönüne ve tekrarına bağlı ilerlediği için herhangi bir bası uygulanmasına gerek yoktur. Önemli olan doğru yönde yapılan kasıtlı ve yavaş hareketler ile lenf sıvısının doğal akışına destek olmaktır.

MINERGY
Tri Flo Masaj Aleti,
SATIN AL


Sırasıyla aşağıdaki adımlar uygulanır:

  • Eğer masajı bir lenf drenaj cihazı ile veya ellerinizle yapacaksanız tüm vücudunuzu doğal yağ veya krem ile nemlendirin. Kuru fırça için bu adımı uygulamanıza gerek yok.
  • Ayak bileklerinden başlayarak yukarı doğru, geniş ve yuvarlak hareketler ile masaj yapmaya başlayın.
  • Daha sonra el bileklerinden omuzlara doğru aynı hareketi tekrarlayın.
  • Gövde kısmında ise aynı hareketi aşağıya doğru yani kalpten kasıklara doğru uygulayın.

Lenf drenaj masajı sonrası

Lenf sistemini hızlanması sonucunda atık boşaltımının dolayısıyla tuvalete gitme sıklığının artması beklenebilir. Bu nedenle vücudu bol su içerek desteklemek, masajı takiben çok terlemeye sebep olacak aktivitelerden ve dehidrasyona sebep olan kafeinli ve alkollü içeceklerden kaçınmak önerilir.



Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP