YAZAN: BURCU ERBAŞ
FOTOĞRAF: GOOP

Evler kendimiz olabildiğimiz, dinlenebildiğimiz, keyif aldığımız özel sığınaklarımız. En temel ihtiyacımız olan bu güvenli alanların zihni, bedeni ve ruhu iyileştiren bir atmosfere sahip olabilmesinin ilk kuralı ise bütünsel sağlığı desteklemesidir. Bunun için de sağlığa zarar verebilecek her tür kaynaktan arınmış, iyi olma halini destekleyen seçimlerle zenginleşmiş halde tasarlanması gerekir. Astım ve alerji dostu sertifikalı LG PuriCare™ hava temizleme cihazı ile 5 adımda iyileştiren evler tasarladık!


Evlerimiz sağlığımızı nasıl kötü etkiliyor olabilir?

Evleri insan sağlığı için güvenli mabedler olmaktan çıkaran en temel neden gizli alerjenlerdir. Açık pencere ve kapılardan içeri giren dış hava kirliliğinin yanı sıra evin içerisinde toksin artışına neden olan birçok rutinimiz günlük yaşamlarımıza işlemiştir. Evi tüm mikrop ve bakterilerden arındırdığına inandığımız oldukça kimyasal ev temizleyicileri, çamaşırları günlerce lavanta kokutan ağır ve sentetik parfüm kokuları, güzel göründüğü için yaktığımız yapay mumlar, hangi maddeden yapıldığını bilmediğimiz tütsüler gibi birçok seçim evleri ideal düzeylerden çok daha toksik hala getirebilir. Sonucunda da kısa ve uzun dönem olmak üzere alerjik semptomlar ve genel sağlık sorunları yaşanabilir. 

İyileştiren evler nasıl tasarlanır?

Ev sağlığını desteklemenin iki temel adımı vardır. İlki bütünsel sağlığa zarar verebilen her tür kaynağın kesilmesi ikincisi ise kesilen kaynakların toksik olmayan, doğal alternatiflerlerle değiştirilmesi, yaşam kalitesini arttıran yüksek teknoloji cihazlar ile zenginleştirilmesidir. Düzenli ev temizliğinin yanı sıra aşağıda sıralanmış gizli toksin kaynaklarını tespit etmek ve iyi alternatifleriyle değiştirmek iyileştiren evler tasarlamanın yol haritasını çizer. 

Hava filtresi edinmek

Büyük şehirlerin yüksek hava kirliliği, yeni yapılmış evlerin yapısından yayınlan kimyasallar, tüy döken evcil hayvanlar, bahar zamanı artan polen ve böcekler… Evin her köşesine yayılan tüm bu gizli alerjenlerden korunmanın en garanti ve güvenilir yolu yüksek teknolojili bir hava filtresine yatırım yapmaktır. 

İçerisinde en küçük zararlı partikülü bile ayırabilen H13 HEPA filtreleme sistemi olan LG PuriCare™ Hava Temizleme Cihazı evde var olan her tür alerjen kaynağını; ev tozu akarı, küf, evcil hayvan tüyleri, tütsü, mum, oda kokusu, ev temizleyicileri, duvar boyaları ve nicesini çoklu filtrasyon sistemi ile temizleme ve Clean Booster özelliği ile 7,5 metre uzaklığa, eşit bir şekilde itebilme gücüne sahiptir. Etki alanı 100 m²’ye varan LG PuriCare™ tek başına ortamdaki zararlı partiküllerin yüzde 99,97’sini, zararlı gazları ve kötü kokularını yakalayabilir. PM1.0 akıllı sensör ve renk kodu dayalı gösterge sistemi ile havanın kalitesini devamlı olarak gösteren LG PuriCare™ yaşamın temposu içinde göz ardı edilebilen ev sağlığının en iyi takipçisidir.

LG PuriCare™ Hava Temizleme Cihazı
İNCELE

Doğru ev bitkileri seçmek

Yeşil yapraklı bitkiler gezegenin en büyük oksijen kaynaklarından birisidir. Evlerin içinde bu bitkilere yer vermek ortamda bulunan oksijeni arttıracağı gibi havadaki toksinlerin temizlenmesi için de çalışır. Kapalı ortamda bulunan alerjenlerden en yaygını; uçucu organik bileşenleri filtreleyebilen zambak, İngiliz sarmaşığı, eğrelti otu, kurdele çiçeği, Aloe Vera, barış çiçeği, afrika papatyası evin genel sağlığını destekleyen en iyi iç mekan bitkileridir.

Plastik kullanımını azaltmak

Plastik maddeler doğada sonsuza kadar çözünmeden durabilirler. Bunun bir sebebi gözle görülemeyecek kadar küçük, mikro-plastiklere ayrışmalarıdır. Yapılan araştırmalar mikroplastiklerin gözle görülür plastik atıktan çok daha fazla olduğunu ve insan bedenine beslenme, solunum ve temas yolu ile girdiğini göstermiştir. Sağlık üzerine etkileri hala bilinmeyen bu plastik kirliliği karşısında kişisel maruziyeti minimuma indirmek en güvenilir ve çevre dostu çözümdür. 

Evlerde plastik kullanımını azaltmak ön planlama ve hazırlık ile kolaylıkla başarılabilir. Gıdaları plastik paketlemesiz veya poşetsiz alabilmek adına alışveriş günlerinde bez çantalar, fileler taşımak, bakliyat, un gibi mamül alışverişlerini kişisel cam kaplara koyan sıfır atık dükkanlarından yapmak, plastik paketli, konserve tenekeli gıda ürünleri almamak, streç filmler yerine balmumu kılıflar kullanmak, temiz içerikli, cam kavanozlarda satılan kişisel bakım ürünleri tercih etmek, ev temizleyicileri kilerde bulunan doğal malzemeler ile hazırlamak, plastik damacana su yerine cam veya arıtma suyu kullanmak ev içi plastik kullanımını büyük oranda azaltır. 

Toksik olmayan ev temizleyicileri kullanmak

Evlerde sıklıkla; geleneksel ev temizleyicileri, oda kokuları, mum ve kişisel bakım ürünlerinin içerisinde rastlanan kimyasal maddeler birçok alerjiyi tetikleyebilir. İçerdikleri yapay kokular en alerjen beş maddeden biri olarak kabul edilir. “Anti-bakteriyel, dezenfektan, mikrop öldürücü” gibi sıfatlarla satılan ev temizleyicileri de yoğun miktarda kimyasal içerir. Bu ürünler ev sakinlerini solunum yolu ile etkileyebildiği gibi temasla; çamaşırlar, yüzeyler ve bulaşıklar ile de geçebilir. 

İç mekanlarda organik uçucu bileşenlerden korunmanın tek yolu mümkün olduğunca katkısız, doğal ve basit ürünler tercih etmekten geçer. Evi diğer alerjenlerden; küf, ev akarından temizlerken daha çok alerjen ile kaplamamak için geleneksel ev temizleyicileri yerine toksik kimyasal içermeyen alternatifler tercih edilebilir. Bazı gıdalar ve maddeler bedenin  detoksifikasyon mekanizmalarını çalıştırdığı gibi pratik ev yapımı karışımları ile yüzeyleri, ekstra toksik yüke sebep olmadan, kirden arındırabilir. Kilerde duran aşağıdaki maddeler ile ev temizliği doğal yollarla başarılabilir: 

  • Elma sirkesi

Aktimikrobiyal özelliklere sahip elma sirkesi etkili bir yüzey temizleyicidir. Camlar, mutfak tezgahları, kesme tahtaları, dekoratif eşyalar eşit miktarda su ile seyreltilmiş elma sirkesi çözeltisi ile temizlenebilir.

  • Karbonat

Elma sirkesinin aksine hiç bir kokuya sahip olmayan karbonat macun kıvamına gelene kadar su ile karıştırılınca kötü kokuları, lekeleri gideren güçlü bir temizlik ajanına dönüşür.

  • Limon

Asidik özellikleri sayesinde limon her tür kumaşın ve yüzeyin üzerindeki lekeyi geçirmede kullanılabilir. İlgili bölgeye sürülüp 10-15 dakika beklettikten sonra nemli bir bez ile silinir.

  • Beyaz sirke

Elma sirkesi gibi antimikrobiyal olan beyaz sirke özellikle bulaşık yıkarken başvurulabilecek bir doğal temizlik ajanıdır. Aynı zamanda su ve esansiyel yağlar ile karıştırıp her yüzeye uygulanabilen bir temizleyici de elde edilebilir.

Parafinsiz mum, doğal tütsü ve oda kokuları kullanmak

Ev temizleyicilerin yanı sıra tüm atmosferi etkileyebilecek güçte parfüm yayan kimyasal oda kokuları, mumlar, tütsüler, spreyler en sinsi alerjen kaynaklarındandır. Bir numaralı öncelikleri kalıcı olmaları olduğu için birçoğu yapay kokulara ve kimyasal maddelere ağırlıklı olarak yer verir. Bu nedenle mum, tütsü, sprey ve oda kokularının doğal malzemeler ile yapılmış, toksik olmayan versiyonlarını kullanmak çok önemlidir. Kimyasal toksin yükünü arttıran maddeler; parafin, parfüm, sentetik koku, koton ile karışık metal fitil olarak sıralanabilirken içerisinde; esansiyel yağlar, soya, hindistan cevizi, balmumu, koton ile karışık ahşap fitil bulunan bitkisel bazlı ürünler rahatlıkla kullanılabilir. 



Burcu Erbaş

Burcu Erbaş, 2024 yılında Domus Academy Milano'da Visual Brand Design alanında yüksek lisansını, 2020 yılında ise Galatasaray Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi lisansını tamamladı. Live to Bloom'da dört yıldır içerik ve proje yöneticisi olarak görev yapan Burcu platformun görsel iletişiminde de aktif olarak rol alıyor. İyi yaşam alanında yazdığı içeriklerinde özellikle bütünsel...



BLOOM SHOP