Minimal dekorasyonu ve az eşyayı tüm dünyaya sevdiren Marie Kondo, herkes tarafından rahatlıkla uygulanabilir kurallarla dekorasyon konusunu kitlelere sevdirmeyi başarıyor. Siz de kendi zevkinizden yola çıkarak çalışma alanınızda değişiklikler yapmak ve üretkenliğinizi en üst seviyeye taşımak istiyorsanız bu yazıya mutlaka bir göz atın!

Ne kadar pratik bir insan olduğumuz, önceliklerimiz, değerlerimiz, estetik algımız, zevklerimiz ve karakterimiz yaşama alanlarımızda çok büyük ipuçları bırakır. Kişiliğimizin büyük bir yansıması olan dekorasyon tercihlerimizi, her ne kadar bireysel zevklerimizden yola çıkarak oluştursak da dekorasyon konusunda geçerliliği olan kurallar ve şemalar kullanmak, zihinsel dinginliğimizi sürdürebilmemiz açısından önem teşkil eder. Konu dekorasyon olunca da bu genel geçer kuralları bulmak için pek çok kişinin güvendiği ve uygulanabilir bulduğu kaynak Marie Kondo ’dur!

İlginizi çekebilir: Ev Dekorasyonu: Evinizi Stresli Bir Ortama Dönüştüren 5 Şey

Konmari metodu çalışma alanına nasıl uygulanır?

Marie Kondo neden dekorasyon konusunda bir guru haline geldi sorusunun cevabını bilmiyorsanız sizin için “Konmari metod“nu kısaca açıklayalım:

Marie Kondo, tüm eşyaları 5 kategori altında inceler. Kıyafetler, kitaplar, kağıtlar, komono(ikincil eşyalar) ve duygusal eşyalar. Sahip olduğunuz her şeyi, bu 5 kategoriden bir tanesine yerleştirmek hangi eşyaların zaman, enerji ve yer kaplaması gerektiğini, hangilerinin gereksiz olduğunu anlamanız konusunda yardımcı olur.

İşte bu sistemle, çalışma alanınızı organize ederek veriminizi arttırmanıza yardımcı olacak dekorasyon tüyoları!

İlk adım: Masanızı temizleyin

İçinde bulunduğunuz ortamın dağınık olması, zihniniz üzerinde de etki gösteriyor, dolayısıyla kafa karışıklığı ve gerginlik hissi yaratıyor. Masanıza bir bakın. Nelere gerçekten ihtiyaç var, neler gitse de olur? Masanızdaki her bir obje için bu soruyu sorun.

Yıllar önce aldığınız bir ödül, 5. yedek kaleminiz veya okumaya zaman bulamadığınız kitabınız… Neden masanızda durduklarını bir düşünün. Çalışma konusunda motivasyonunuzu arttırmıyorsa, yarattığı kalabalık nedeniyle performansınızı düşürüyor olabilir!

Bunu yapmak için zaman ayırmaktan çekinmeyin. Gerekirse 1 gününüzü bu işe verin! Çünkü masanızı düzenledikten sonra artan üretkenliğinizi ve çalışma performansınızdaki farkı göreceksiniz.

İkinci olarak: Organizasyon

Gerçekten ihtiyaç duyduğunuz eşyaları belirledikten sonra kesinlikle masada olması gereken eşyalarınıza bir göz atın. Kağıtlarınızı depolamak için dosyalar alın, kalemlerinizi için bardaklara koyun ve kişisel eşyalarınız için bir köşe seçin.

Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey, fazladan hiçbir objenin masanızda yer almaması. Fazladan dosyalar gereksiz kağıtlarla ve 2. bardaklar gereksiz kalemlerle dolup taşar. Kişisel eşyalarınız konusunda da ne hissettiğinize dikkat edin. Sadece size mutluluk veren objelere ayıracak yeriniz var!

Son olarak: Temiz bir başlangıç

Çalışma alanınızdaki gereksiz eşyalardan ve kaostan kurtulduktan sonra, orayı hep temiz tutmanız gerekir.

Sabah işe başlamadan 2 dakikanızı ayırarak toz almak, günün ilk başarılı işi olabilir! Olumlu bir başlangıç yaparak pozitif bir gün geçirme ihtimaliniz de bu şekilde artar. Ayrıca her gün toz almak için masanızdaki tüm eşyalara dokunuyor olmanız, her gün bu eşyaların ne kadar “gerekli” olduğunu düşünüyor olmanıza ve oluşabilecek gereksiz kalabalığı engelliyor olmanıza yardım eder!

İlginizi çekebilir: Koselig: Kış Mevsimini Isıtan İskandinav Akımı






BLOOM SHOP