Aylardır hayatlarımızda pek çok şey direkt ya da dolaylı olarak değişime uğradı. Pandemi tedirginliği, sağlık endişesi, maddi düşünceler derken kendimize bakmayı göz ardı ettik. Daha da kötüsü bedenimizin sinyallerini göremedik, görmezden geldik. Yaşamımız değişirken koşturmacaya, alışma çabasına daldık. Bu değişimin büyük kısmı da iş yaşamımızda oldu. Bazılarımız ofise gitmeye devam ederken bazılarımız evden çalışmaya başladı. Ancak iki grubun ortak özelliği daha çok ekran, daha çok oturuş sıkıntısı ve daha çok beden ağrısı oluverdi.

Sürekli ekrana bakmak, belirli pozisyonlarda dakikalarca durmak evde ya da ofiste çalışan bedenlerimizi çalışamaz hale getirdi. Bu gibi durumlarda kolayca yapacağınız masa başı yoga egzersizi kurtarıcınız olacak!

İlginizi çekebilir: Evden Çalışma Uygulamasında Verimi Arttırmanın Sırları

Masa başı yoga pratiğinin faydaları 

Dijital çalışan insanların ortak ağrısı boyun ve sırt bölgesinde oluyor. Masaüstü öğelerin kullanımından tutun da odaklandığımızda bedenimizin aldığı şekle kadar pek çok durum etkiliyor bu ağrıları. Aslında hepimizin bildiği küçük hareketler bu ağrılara çare olabilir. İş yaşamımızda aralara serpiştirebileceğimiz, yaparken nefesimizi hatırlayacağımız aynı zamanda hareketi neden yaptığımızı bilerek kendimize mindful dakikalar sunacağımız ve beden ağrılarını hafifletebileceğimiz; bu bütünde de kendimizi yoganın içinde bulacağımız anlar oluşturalım.

İlginizi çekebilir: Strese Karşı 15 Dakikalık Yoga Akışı

İş temposuna uygun yoga pratiği 

Boyundan başlayalım çünkü çok önemli bir bölge bizler için. Hem güçlü hem narin, sinir sistemimizin bedene dağıldığı, nefesimizin bedene ulaştığı geçit. Boyun esnetmeleri omuz ve sırta da etki edeceğinden tahminimizden daha fazla yararı var bedenimize.

Başınızı çok çekiştirmeden boynunuzu dört yöne yavaşça yatırarak esnetin. Nefesler sakin ve farkındalık boyun bölgesindeki gerilmede olsun. Ellerinizle küçük dokunuşlar yaparak (elinizin ağırlığını başınıza bırakarak) hissi derinleştirebilirsiniz. Daha sonra bakışlarınızı hafifçe omuzlarınıza çevirerek hem daha derin bir his yakalayabilir hem de omuzları esnetmeye yavaşça dahil edebilirsiniz. Omuzlar rahatlamaya başlarken beden farkındalığını bırakmadan bir adım ileri gidelim. 

Ellerinizi bedeninizin arkasına kalça hizasına alın, bir elinizle diğer bileğinizi tutun. Nötr pozisyondayken nefes alın, verirken boynunuzu yana doğru yatırın ve aynı zamanda nazikçe diğer taraftaki (kulak ve omuzun birbirinden uzak olduğu) bileğinizi çekin. Oturduğumuz yerden yaptığınız bu basit hareketler sizi önemli ölçüde rahatlatacaktır. 

Şimdi, nefesleri biraz daha derinleştirip kan akışını biraz daha büyük bir bölgeye yoğunlaştıralım. Omurgayı düzleştirip derin bir nefes alın ve kendinize sarılın. Evet, sarılmak iyidir! Bu pozisyondayken dirseklerinizi açın, kollarınız önde çapraz olarak kalacak. Ellerinizin dışı birbirine yaslamak amacıyla dirseklerinizi bükün, kollarınızın yere paralel olmasına ve ellerinizin yüzünüzün önünde kalmasına dikkat edin. 

Dirsekleri kaburgalardan uzaklaştırmaya çalışın. Aynısını diğer taraf için de yapın (biraz önce altta olan kol şimdi üstte olsun). Dilerseniz bu harekete birde üstte olan kol tarafına dönerek, burgu ekleyebilirsiniz.

Son olarak nefes alırken kollarla yukarı doğru uzayın, bir dirseğinizi bükün ve eliniz gelebildiği kadar sırtınıza gelsin. Diğer elinizle tavanı gösteren dirseğinizi tutun ve nazikçe yan tarafa doğru bükülün.

Bu bilinen, küçük ama faydalı hareketler boyun ve sırt ağrılarımızın hafiflemesine yardımcı olacaktır. Önemli olan hareketleri nazik ve sakince yapmak. Bu hareketlerin ne kadarına ihtiyacınız var, her birinde ne kadar derinleşmek istiyorsunuz bunu gözetin. Bedeninizin size söylediklerini dinlemeye çalışın, farkındalığı unutmayın. Nefes ve yavaşlık senkronu ile hareket edin.

İlginizi çekebilir: Sabah Tutukluğunu Rahatlatmak için Yoga Terapi



Selen Kelecek

1988 yılında doğan Selen, Başkent Üniversitesi Spor Bilimleri Bölümü'nden mezun oldu ve Başkent Üniversitesi Spor Bilimleri Egzersiz ve Sportif Performans Ana Bilim Dalı'nda yüksek lisansını tamamladı. Hacettepe Üniversitesi, Sporda Psiko-Sosyal Alanlar üzerine doktorasını bitiren Selen, Başkent Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmakta. Yarışmacı olarak yer aldığı aktif spor hayatının ardından, farklı...



BLOOM SHOP