Havalar serinledikçe sabahları bedenimiz kaskatı olmuş bir şekilde uyanabiliyoruz ve bütün gece hareketsiz kalan beden, sabahları da pek hareket etmek istemeyebiliyor. Fibromiyalji dışında herhangi bir incinme, eklem rahatsızlığı veya ankilozan spondilit de bedeni katılaştırabiliyor. Yatak odamız soğuksa veya stresliysek sırtımız, belimiz katılaşıyor ve sabah tutukluğu olarak adlandırdığımız bu durumda, bazen bedeni açmak dakikalar sürüyor. 

Özellikle fibromiyaljide sabah tutukluğunu (katılığını) rahatlatmak için yataktan çıkmadan bedeni biraz esnetmek iyi bir fikir. Bu yüzden sabah tutukluğunu rahatlatmak için kendi yatağınızda yapabileceğiniz birkaç hareket hazırladım. Bu hareketler hem tutukluk hissini rahatlatmaya yardımcı olacak hem de gün içindeki hareketlerinizin daha akışkan olmasına destek sağlayacak!

İlginizi çekebilir: Vücuttaki Güç Merkezlerini Kuvvetlendiren 5 Etkili Yoga Pozu

Önce doğru nefes alalım

Daha fazla yapmak yerine doğru nefesle yapmaya çalışalım. Nefesle birlikte kası kasıp gevşeterek o bölgeye daha temiz kan ve taze oksijen; yani yaşam enerjisi pompalıyoruz. Nefes ve hareketi birleştirmek sinir sistemini sakinleştirerek bedenin kendini yenilemesine imkan veriyor. Artan yaşam enerjisiyle birlikte beden kendini onarmaya başlıyor. 

Dikkati nefeste tutmaya devam ettikçe hareket sınırımızı anlamaya başlıyoruz. Nefes rahatsa gaza basıyoruz, zorlanmaya başlamışsa frene basıyoruz. Doğru nefesle, nefesi burundan alarak havayı filtre ediyoruz. Nefesi ses ile vermek bizi hem sakinleştiriyor hem de dişleri sıkma eğilimini rahatlatıyor.

İlginizi çekebilir: Bilinçli Nefes ile Yaşam Enerjisini İyileştirmenin Yolları

Ufak hareketlerle esnemeye başlayalım

Kolları ve bacakları rahat uzatın. Başınız çok aşağıda kalıyorsa yastık kullanın. Önce hiçbir şey yapmadan sadece esneyip gerinin. Bu hareketleri yerde de yapabilirsiniz. Yerde yapıyorsanız bedeni rahat ettirmek için battaniye üzerine uzanın.  

Her iki elle minik yumruk yapın. Avucunuzu çok fazla sıkmayın. Nefes alırken baş parmaktan başlayarak sırayla parmakları açın ve en son avuç içlerini yayın.

Nefes verirken serçe parmaktan başlayarak sırayla kapatmaya başlayın. Bu hareketi 3 kez tekrarlayın. 

Sıra ayaklarda

Sol ayak topuktan sağ kol arkaya

Dikkati sol ayağa taşıyın. Nefes alırken sol ayağı topuktan uzatın. Nefes verirken rahatlatın. Sağ ayak için de aynısını yapın. Bu hareketi 3 kez tekrarlayın.

Daha sonra sol ayağı topuktan uzatırken sağ kolu da kaldırıp başın tepesinden arkaya uzatın. Kol arkaya uzarken gövdenin önündeki açılmayı hissedin. Nefes verirken rahatlatın.

Sağ ayak topuktan sol kol arkaya

Nefes alırken sağ ayağı topuktan uzatırken sol kolu arkaya uzatın. Nefes verirken rahatlatın. Burada aksi kol aksi bacak hareketi, dikkatin ve odağın kalitesini iyileştirmeye yardımcı. 

İki kol ve iki bacak aynı anda

Nefes alırken topukları öne ve kolları arkaya uzatın. Nefes verirken rahatlatın. Bu bir tur. Turu 3 kez tekrarlayın.

Kalçaları ve gövdeyi rahatlatın

Dizler kıvrık ve ayaklar yerde olsun. Ayaklar ve dizler birbirinden uzakta konumlansın. Kolları yanlara açın. Ortadayken nefes alın. 

Nefes verirken her iki dizi de sola düşürün. Boyun rahatsa başı dizlerin aksi tarafına çevirin. Nefes alırken tekrar ortaya gelin. Nefes verirken diğer tarafa düşürün. Bu bir tur. Turu 3 kez tekrarlayın.

Fark edin

Kolları ve bacakları tekrar uzatıp yataktan kalkmadan bedeni tekrar hissedin. İlk uyandığınıza göre ne değişmiş fark edin.

İlginizi çekebilir: Yoga Terapi ile Sağlıklı Yaş Alın

Banu Çadırcı

IAYT-Uluslararası Yoga Terapist Derneği’nden onaylı sertifikaya sahip Yoga Terapist Banu Çadırcı, Gary Kraftsow ile 500 saatlik Viniyoga Yoga Terapist Eğitimini 2015 yılında, 500 saatlik Viniyoga Hocalık Eğitimini 2013 yılında ve yine Krishnamacharya ekolünden gelen Leslie Kaminoff ile 72 saatlik Yoga Anatomisi Eğitimini 2012 yılında tamamladı. 2006 yılından beri sadece yoga öğretmektedir. 





BLOOM SHOP