Meditasyon hakkında doğru olarak bildiğimiz ve duyduğumuz bazı konulara değinmek istiyorum bu yazımda.

Meditasyon zihni boşaltır ve düşünceleri durdurur

Bu bilgi çok da gerçeği yansıtmıyor aslında. Meditasyon zihni tamamen boşaltmak, düşünceleri durdurmak değildir. Meditasyon ile düşüncelerin, duyguların içinde kaybolmaktan uzaklaşıp onlarla aramıza mesafe koymayı öğreniriz. Böylece onlarla ilişkimizi yeniden düzenler, onları mantıkla analiz edebiliriz.

Düşünceler, duygular hayatımızda hep olacak. Onları durdurmak zaten gerçekçi olmayan bir beklenti olur ve pek sağlıklı olmaz. Ama onları izlemek, analiz etmek ve onlarla yeni ve sağlıklı ilişkiler kurmak, gözle görülür bir şekilde hayatımızı kolaylaştırarak mutluluk düzeyimizi artıracaktır.

Meditasyon yoga yapanlar içindir

Meditasyon yoga pratiğinin bir parçası olarak da yapılır. Ancak sadece yoga yapanlar için değildir. Meditasyonu bugün dünyada, yoga yapmamasına rağmen zihin konforunu artırmak için uygulayan yüz binlerce insan var.

Apple, Facebook, IBM, DeutcheBank gibi dünyaca ünlü şirketler meditasyon eğitimleri alıyorlar. Ayrıca bu şirketlerde meditasyon odaları bulunuyor. Bu anlamda meditasyon sadece yoga pratiğinin bir parçası değildir. Herkesin uygulayabileceği teknikler barındıran bir zihin eğitimi uygulamasıdır.

Meditasyonu Hindular ve Budistler yapar

Evet, meditasyon bu dinlerde uygulanan bir pratiktir. Ancak dini figürler ayrıldığında meditasyon özünde bir zihin eğitim tekniği olarak da kullanılabilir. Yani meditasyon yapan herkes sesli mantralar söyleyip Hint tanrılarına ya da Buda’ya dua etmez. Hangi inanca sahip olursak olalım meditasyonun zihin eğitimi uygulamalarını kullanabiliriz.

Meditasyon yapmak için bağdaş kurarak, kımıldamadan yerde oturmak gerekir

Doğru, geleneksel meditasyon oturuşu bu şekildedir. Çünkü bu oturuşun aslında bir mantığı vardır; konsantrasyon ve nefesin bedende doğru akmasına yardımcı olan bir pozisyondur. Ancak alternatifleri vardır. Diz sorunları olan, yerde oturamayan ya da ortamı uygun olmayan insanlar için güncellenmiş birçok meditasyon pozu, duruşu vardır. Sandalyede, koltukta, uzanarak da meditasyon yapabilirsiniz.

Meditasyonun faydalı olacağına inanmıyorum, boş oturmak gibi geliyor

Bunu kendi çevremde de çok duyuyorum. Meditasyon fiziksel olarak dışarıdan bir şey yapmıyormuş gibi göründüğü için boş oturmak gibi algılanıyor. Oysa meditasyon sırasında dışarıda değil ama içeride çok zor olan bir şey yapıyoruz. Zihin kaslarımızı çalıştırıyoruz, kafamızın içine, yani her şeyin başladığı, dünyamızı şekillendiren o en önemli yere bakıyoruz.

Nasıl bedeni geliştirmek, daha sağlıklı hale getirmek için egzersiz yapıyorsak, yediklerimize yani bedenimize giren besinlere dikkat ediyorsak, meditasyonla da zihnimizi eğitiyor, zihnimize giren bilgileri, içinde oluşan tepkileri daha yakından tanımak ve olumlu anlamda dönüştürmek için çalışıyoruz. Her gün zihnin tozunu alıyoruz. Günlük bakım gibi. Yani çok da boş değil böyle bakınca.

Çok yoğunum, meditasyon yapacak zamanım yok

Birçoğumuzun hayatı ucu ucuna ilerliyor sanki. Ama bir söz vardır. Meditasyon yapanlar arasında iyi bilinir: “Her gün 20 dakika meditasyon yapmalısın. Eğer çok yoğunsan 1 saat”. Yani düzenli meditasyon yaptığınızda zihin daha rahat olacağı için günü daha iyi yönetebilir, daha huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşayabilirsiniz.

Vakit yaratmak için, gün içinde zaman harcadığınız şeylere göz atıp bazılarının süresini kısaltabilirsiniz. Mesela sosyal medyada geçirilen süreden veya televizyon izlediğiniz vakitlerden 5-10 dakika kısarak meditasyon için zaman yaratmanız mümkün.

Bir de hepimiz biliyoruz ki bir şeyin faydasına inanırsak zaman yaratmak o kadar da zor olmuyor. Biraz dener ve sağlayacağı faydayı görürsek, bilimsel kanıtlara güvenirsek, örneğin sabahları 10 dakika erken uyanmak hayatımızı çok da olumsuz yönde etkilemeyecektir.

Meditasyon yapmak için her zaman uygun şartları beklemek modern hayat için pek gerçekçi değil. Bu yüzden şartlar uygun olduğu kadarıyla meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz. 

Meditasyon yapmak için mumlar, tütsüler, karanlık bir ortam hazırlayamam

Eğer kendinizi şımartmak istiyorsanız ve bu tarz şeylere ilgi duyuyorsanız rahatlamak için böyle bir ortam elbette ki yaratabilirsiniz. Ancak meditasyon yapmak için bunlar kesinlikle zorunlu değil. Evde, işte, otobüste, serviste, parkta, yerde oturarak, sandalyede, koltukta, uzanarak neredeyse her şartta meditasyon yapabilirsiniz.

İlginizi çekebilir!



Merve Karakuş

Mindfulness ve MBSR Eğitmeni Merve, Marmara Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra 2004 yılında Koçbank’ta iş hayatına başladı. 2011-2014 yılları arasında Unicredit Bank’ın Avusturya’da bulunan bölgesel ofisinde Orta ve Doğu Avrupa bölgesi Çağrı Merkezlerinden sorumlu yönetici olarak görev aldı. 2014’de Türkiye’ye dönerek iş hayatına Yapı Kredi Bankası’nda bölüm müdürü olarak devam...



BLOOM SHOP