YAZAN: DR. İREM ERGÜN

Metabolizmanın iyileştirilmesi arayışında kritik bir faktör genellikle göz ardı edililir: Metabolik esneklik. Sadece kilo kontrolünde değil, kronik hastalıkları önlemede ve iyileştirmede de çok önemli bir kriterdir. Uzun vadeli sağlığın gerçek anahtarı hızlı bir metabolizma değil; esnek bir metabolizmadır. Peki metabolizmamızı nasıl esnek tutabilir, yaşam boyu bu esnekliğini ne gibi yaşam tarzı alışkanlıkları ile koruyabiliriz?


Metabolik esneklik nedir? 

Metabolik esneklik, enerji için vücudunuzun mevcut herhangi bir yakıtı kullanma yeteneğidir. Bu yakıt vücudunuzda halihazırda bulunuyor olabilir ya da yediğiniz yemekten elde edilebilir. Organizmanın enerji talepleri ve besin mevcudiyeti dalgalandıkça metabolizmanın buna uyum sağlaması esnek olduğu anlamına gelir. Vücut yakıt kaynakları arasında sorunsuz bir şekilde geçiş yapabildiğinde, enerjiyi verimsiz bir şekilde depolamak yerine yeterince kullanabilir. Bu da sağlıklı metabolizma için çok önemlidir. 

Esnek olmayan bir metabolizma nasıl problemlere yol açabilir? Metabolizmamızın esnekliğini yitirdiğini nasıl anlayabiliriz? 

Uzun süreli kötü beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam tarzları nedeniyle metabolizmanın esnekliğini kaybetmesi önemli bir risktir. Kısa vadede bu durum, yemeklerden sonra azalan enerji, öğlen enerji çökmeleri, açlık atakları, kilo yönetimi güçlükleri ve anksiyete gibi semptomlar olarak kendini gösterir. Zamanla kronikleşen metabolizma katılığı, artan glikoz seviyeleri ve insülin direncine sebep olarak Tip 2 diyabet, hipertansiyon ve obezite gibi sonuçlar yaratabilir.

Bunlara ek olarak zayıflamış bir metabolizma, mitokondrilerin kütlesini, yapısını ve işlevini değiştirerek serbest radikallerin artmasına da sebep olabilir. Bozulmuş metabolik esnekliğin en bilinen sonucu “insülin direncidir.” Metabolik olarak esnek olmadığınızda, “glikozun enerjiye dönüştürülmesinde azalma” ve yüksek şeker düzeyleriyle insülin direnci geliştirme olasılığınız daha yüksektir.

Metabolizma sağlığının ve esnekliğinin kaybedilmesine neler yol açabilir?

Besin ne olursa olsun aşırı yeme ve aşırı enerji alımı metabolizmanın esnekliğini kaybetmesine yol açar. Ekstra kaloriler, insülin direncine ve yağ depolanmasına yol açabilen aşırı glikoza sebep olabilir. Yüksek karbonhidratlı beslenme, çok sık yapılan değişken diyetler, işlem görmüş yüksek kalorili gıdalar, hareketsiz yaşam, yetersiz uyku ve stres de metabolizmanın esnekliğini bozabilir.

Metabolik esnekliğe yardımcı olan ideal beslenme şekli nedir? 

Açlık, metabolik esneklik için de en etkili yöntemlerden biridir. Erken akşam yemeğinden sonra geceyi de içine alan açlık en etkili ve sirkadiyen ritim ile uyumlu olan açlık şeklidir. Bu yeme şekli özellikle ilerleyen yaşta mutlaka dikkate alınmalıdır. Aslında kimsenin metabolizması yavaş değildir, yaşa ve yaşam şeklimize göre metabolik esnekliğimiz kaybolmuştur. Aralıklı oruç gıda alımını günde 12-18 saat kısıtlayarak vücudun depolanmış yağları enerji için yakması ve sağlıklı bir detoks sistemi için yeterli zamanı sağlar. 

Öte yandan, düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı ketojenik beslenme, vücudun kan şekeri yerine yağı yaktığı durumu teşvik eder ve vücudun değişen metabolik taleplere uyum sağlamasını destekler. 

Beslenme düzenimizin yanı sıra ne gibi hayat tarzı değişimleri ile metabolik esnekliğe erişebiliriz?

Fiziksel hareketsizlik, metabolik katılığın önde gelen nedenlerinden biridir. Egzersiz, bununla mücadelenin de anahtardır çünkü glikoz seviyelerinin kontrolüne yardımcı olurÇalışmalar, egzersizin artan mitokondriyal içerik, gelişmiş glisemik kontrol ve gelişmiş insülin duyarlılığı gibi birçok olumlu etkisi olduğunu göstermektedir. İnsülin duyarlılığını artırmak, vücudunuzun sağlıklı glikoz seviyelerini korumasına yardımcı olur. Egzersiz rutininizde farklı egzersiz türleri denemek de vücudunuzun metabolik olarak daha esnek olmasına yardımcı olabilir.

Uyku, stres ve metabolik sağlık arasındaki bağlantı, klinik araştırmaların yoğun olduğu bir konudur. 

  • Uyku yoksunluğu, diyabet veya artmış kardiyovasküler hastalık riski gibi kronik sağlık sorunlarına yol açabilir. Uykunun hem kalitesi hem de süresi metabolik sağlık için çok önemlidir. Kısmi uyku yoksunluğu bile sağlıklı bir kişide insülin direncine yol açabilir. 
  • Kronik stres, vücudunuzun glikozu işleme biçiminde birçok değişikliğe neden olabilir. Hatta hiperglisemiye ve daha reaktif hipoglisemiye yol açabilir. Bu birikmiş glikoz, diyabet gibi uzun vadeli durumlar için riski arttırabilir. Stresi azaltmak ve uykuyu iyileştirmek için adımlar atmak, sağlıklı glikoz regülasyonunu destekleyerek metabolik esnekliği olumlu yönde etkileyebilir. 

Metabolik esnekliğe eriştiğimizi nasıl anlayabiliriz? Metabolik esnekliğin biyobelirteçleri var mıdır? 

Metabolizmanızın esnek olduğunun göstergesi şu belirtiler olabilir:

  • Daha iyi kilo koruması.
  • Açlık ve sürekli yeme ataklarının azalması hatta sona ermesi.
  • Daha yüksek enerji seviyeleri.
  • Daha iyi uyku.
  • İnsülin direncinin geri dönmesi.
  • Genel sağlığın daha iyi olması.

Bütün bunların yanında bedenimizin zihnimizden, duygularımızdan, düşüncelerimizden kopuk olmadığını hatırlayarak, bu alanlarda hayata ve kendimize karşı ne kadar “esnek” ve “katı” olduğumuzu keşfetmek ve bağlantı kurmak da faydalı olacaktır.



Dr. Irem Ergun

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Dr. İrem Ergün, ilk olarak Florence Nightingale Hastanesinde 9 sene ve daha sonra da Anadolu Sağlık ve Tamamlayıcı Tıp Merkezinde 7,5 sene yöneticilik ve doktorluk yaptı. Holistik Bioregülasyon Terapileri eğitimini alırken, Cleveland Fonksiyonel Tıp Merkezinde de Fonksiyonel Tıp üzerine yoğunlaşan Dr. İrem Ergün, Dr....



BLOOM SHOP