İncir insanlık tarihine tanıklık etmiş sıradışı bir meyvedir. Bu meyvenin varoluşu insanlık tarihinden daha eskidir. Tarih boyunca her dinde ve kültürde kendinden söz ettirmiştir. Adem ve Havva’nın örtünmek için tercih ettiği incir yaprağı, bir dönemin moda akımında bile rol oynamıştır. İncirin faydaları sadece meyvesi ile sınırlı kalmaz; kabuğu, yaprakları, kökleri ve reçinesi de ilaç olarak kullanılmaktadır.

Türkiye civarında yetişen siyah incir Latince adıyla “Ficus Carica” dutgiller familyasının bir üyesidir ve en çok Ege Bölgesi’nde yetişmektedir. Bu meyvenin sıradışılığı çiçeklerini içinde gizlemesinden gelir.

İncir ağaçları elma veya şeftali ağaçları gibi çiçek açmazlar. Çiçekleri armut şekilli bir kozanın içerisinde açar ve olgunlaşarak yediğimiz meyveye dönüşür. Her bir çiçek, bir adet bir tohumlu, ‘aken’ adı verilen sert kabuklu bir meyve oluşturur ve her incir birkaç adet akenden oluşur.

İncir ağacı diğer bütün bitkilerden daha fazla yabanıl hayatı besler, yeryüzünde 1200 canlı türü incirle beslenir. Ekolojistler inciri “temel kaynak” olarak görür ve eğer incir ortadan kalkar ise ekolojik dengenin çökeceğini ön görürler (1).

Bu çok değerli meyvenin beslenmemizdeki faydaları

İncir lezzetinin yanı sıra vitamin, mineral, antioksidan ve lif oranı yüksek bir meyvedir. Taze ve kurutulmuş incirin besin değerleri arasında farklar vardır. Biz bu yazıda ağustos ve eylül aylarında tüketilen taze incirin faydaları konusuna değineceğiz.

100 gramlık taze incir günlük almamız gereken lifin (posa) yüzde 10’u, potasyumun yüzde 7’si, manganezin yüzde 6’sı, K vitaminin yüzde 6’sı, B6 vitaminin yüzde 6’sı, mangezyum, kalsiyum ve tiaminin yüzde 4’ü, yanısıra  yüzde 3 oranında vitamin A ve vitamin C içermektedir. 100 gram incir (yaklaşık 1 adet orta-büyük boy incir) 74 kcal değerindedir (2).

Güçlü bir antioksidan

İçeridiği yüksek polifenol değeri ile güçlü bir antioksidandır, oksidatif stresi önlemeye yardımcı olur (3). Ayrıca doğal bir bağışıklık güçlendiricidir.

İlginizi çekebilir: En Zengin Antioksidan Değerine Sahip Besinler

Birçok hastalığa şifa

Sindirim, solunum, endokrin ve üreme  sistemleri ile ilgili 40’dan fazla hastalık incir meyvesi, incir ağacı bileşenleri ve bitki ekstreleri ile tedavi edilmektedir.

Bilimsel çalışmalar ile anemi, kanser, diyabet, lepra, felç, akciğer hastalığı, cilt hastalıkları, ülser, sindirim kanalı, idrar yolu enfeksiyonları ve daha birçok hastalıkta etkinliği kanıtlanmıştır (4).

Doğal antibakteriyal ve antifungal etkilere sahip

İncirin faydaları arasında doğal bir antibakteriyal ve antifungal (mantarkıran) olması da bulunur. Bilimsel çalışmalar incir özütünün oral bakterileri dizisi, mantar ve mikroplar ile savaştığını kanıtlamaktadır (5).

Kemik sağlığı desteği

Yüksek kalsiyum ve magnezyum içeriği sayesinde kemikleri besler. Özellikle koyu renkli incirlerde kalsiyum içeriği daha yüksek seviyededir.

İlginizi çekebilir: D Vitamini İçeren Besinler

İçeriğindeki yüksek şekere dikkat!

İncirin dikkat edilmesi gereken yanı yüksek fruktoz oranıdır. İri bir incir yaklaşık 10-12 gram, küçük bir incir 4-5 gram fruktoz içermektedir. Diyabet rahatsızlığı olanların tüketmemesi önerilir.

Günlük meyve tüketiminizde en fazla 2 adet taze incir tüketerek ve aynı gün başka bir meyve, tatlı ya da fruktoz zengini bir besini (örneğin bal) aşırı tüketmeyerek  yüksek fruktoz alımını kontrol edebilirsiniz.

İncirli kanepe tarifi

Malzemeler

  • 1 adet taze incir
  • 1 adet simit
  • 20 gr keçi peyniri
  • 40 gr labne peyniri

Tarif

Keçi peyniri ile labne peynirini karıştırarak, sürülebilir bir peynir hazırlayın.

Simidi ortadan ikiye bölün. Yarım simidinize peynir karışımını sürün ve üzerine incir dilimleyerek süsleyin. Afiyet olsun!

Deniz Hazar kimdir?

1982 yılında, İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini İşletme-İktisat alanında İstanbul Bilgi Üniversitesinde tamamladı. Pazarlama ve iletişim alanında 10 yılı aşkın süre Türkiye ve yurtdışındaki kurumsal firmalarda çalıştı. 2017’de yurtdışında çalışırken ilgi alanı olan mesleği yapmak için yeniden üniversite sınavına hazırlandı ve Haliç Üniversite’sinde Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nü kazandı. Beslenme ve Diyetetik eğitimine halen devam etmekte olup, aynı zamanda kendi sağlıklı atıştırmalık markası Healthy Bites’ı büyütmektedir.

Kaynak:

(1) http://www.bbc.com/earth/story/20170116-the-tree-that-shaped-human-history

(2) https://draxe.com/nutrition/fruit/figs-nutrition

(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24888706

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25017517

(5) https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/974256





BLOOM SHOP