Bir insanın dış görünüşüne, ayna önünde geçirdiği süreye, kendini çektiği fotoğraflara bakarak ona “narsist” sıfatı yakıştırmak belki de çok kolay. Aslında bir kişilik bozukluğu olan narsisizmi ne kadar iyi tanıyoruz? 

Farkında olmadan empatiden uzak, onay odaklı ve ben merkezli narsisizmin tüm özelliklerine sahip bir ilişki içerisinde olabiliriz. Belki de uzun süreli ilişkimizde kabul etmiş olduğumuz bazı durumların aslında kulağa hiç de normal gelmediğini fark ediyoruz. Ya da yeni görüşmeye başladığımız biriyle ilgili olarak yolunda gitmeyen bir şeyler seziyor ama ne olduğunu tam olarak anlamlandıramıyoruz.

Öyleyse, bir ilişkiyi narsisizm yolculuğuna sürükleyen etkenler nelerdir? 8 narsistik göstergeyle ilişkileri mercek altına alıyoruz!

Kusursuz ilişki başlangıcı

Narsist insanlar kendileri gibi özel insanlarla birlikte olmak isterler çünkü ancak bu şekilde olması gerektiği şekilde takdir göreceklerine inanırlar. Ancak en ufak bir problem veya beklenti dışı harekette karşılarındaki insana kolaylıkla sırtlarını dönebilirler.

Terapist Rebecca Weiler’a göre, ilişkinin başı bu anlamda kritik bir süreçtir. Sevgi zamanla ivme kazanan ve yoğunlaşan bir duygudur. İlişkinin en başında henüz birbirinizi tanımadan karşı tarafın ileri derecede yoğun ve kusursuz bir ilişki başlangıcı halinde olduğunu düşünüyorsanız dikkatli olmanız gerekebilir.

Konuyu kendine çevirme

Çoğu psikoterapiste göre narsistler kendi başarıları ve yetenekleri hakkında konuşmayı severler. Eğer bir konuşma içerisinde konu dönüp dolaşarak sonunda takdir beklenen başarı hikayelerine geliyorsa dikkat narsistik bir ilişki durumu içerisinde olabilirsiniz.

Karşınızdaki kişinin sizden beklentisini anlamaya çalışarak aranızdaki ilişkiyi değerlendirebilirsiniz.

İltifattan beslenme

Narsist kişiler karşılarındaki insanlardan övgü, destek ve beğeni içerikli cümleler duymayı severler. Bu cümleler onlara kendilerini güçlü hissettirir, özgüvenlerini tazeler.

Ayrıca narsisizm, kişinin kendisi yükselirken başkalarının düşüşünden keyif alması durumunu destekler. Bu nedenle iltifat karşısında kendilerini iyi hissederken başkalarından üstün olma duygusuyla da bu hissi perçinlerler.

Empati yoksunluğu

Narsisizm belirtileri gösteren bireyler ilişkide romantik ve duygusal olsalar bile karşı tarafın duygularını anlama konusunda eksik oldukları için ilişkilerini sağlıklı bir şekilde sürdürmekte zorlanırlar.

Kendi duygu ve düşünceleri daima ön planda olduğundan birlikte oldukları insanın içinde bulunduğu ruh halini kavramakta güçlük çekerler. Eğer suçlandıkları veya zan altında kaldıkları bir durum olursa hatalarını kabul etmeyerek karşı tarafa saldırma eğilimi gösterirler.

Arkadaş eksikliği

Genel bir gözleme göre, narsistlik eğilimi olan bireylerin uzun süreli arkadaşlık ilişkileri yoktur. Çünkü yukarıdaki empati eksikliği örneğinde de bahsedildiği gibi karşılarındaki insanların duygu, düşünce ve beklentilerini anlamakta zorluk yaşarlar.

Bu nedenle hayatlarına giren insanların belirli bir süre sonra uzaklaşmaları gözlemlenebilen bir durumdur. Ayrıca narsist bireyler, ilişki içerisindeyken birlikte oldukları insanın kendi arkadaşlarıyla görüşmesine saldırganlık gösterebilirler, kendileriyle vakit geçirmesi için baskıda bulunabilirler.

Sataşma

Komik şakalar ve sataşma hali başlangıçta eğlenceli ve cazip gelebilir ancak bir süre sonra bu durum eleştiri ve “her şeye karışma” durumuna döner.

Giydiğiniz pijamadan izlediğiniz televizyon programına kadar yaptığınız her şey bir eleştiri sebebi olabilir. İnsanlar üzerinde etki yaratmayı ve reaksiyon almayı seven narsist bireyler sataşma konusunda çok ileri giderek ilişkide problemlere sebebiyet verebilir.

Manipülasyon

Konuşma, giyim, davranış ve hatta düşünce tarzınızın değiştiğini, hassas ve endişeli bir insan haline geldiğinizi, eskiden daha farklı bir insan olduğunuzu, yaptığınız her şeyin yanlış olduğunu düşünüyorsanız manipülasyon altında kalıyor olabilirsiniz.

Narsisizm belirtileri gösteren bireyler ilişkide kendilerine göre hareket edilmesini, kendilerine uyum sağlanmasını sever ve bir ilişkideyken karşı taraftan bu anlayışı beklerler.

Değişken tepkiler

Narsist bir insanla birlikteyseniz ve ilişkinizi sonlandırmaya karar verdiyseniz muhtemelen ilk tepkileri panik olacaktır ve ilişkiyi düzeltmek için her şeyi yapacaklarını söyleyeceklerdir.

Çünkü bu bireyler terk edilmekten, sevilmemekten ve reddedilmekten korkarlar. Ancak ilişkinin gerçekten bittiğini ve karşı tarafın fikrinin değişmeyeceğini fark ettiklerinde ani bir değişimle karşı tarafa kin ve öfke duyarak öç almaya çalışırlar. Ya da direkt olarak başka insanlarla birlikte olmayı tercih ederler. Narsist kişiler için imaj, her şeyden daha önemli olabilir.

İlginizi çekebilir!






BLOOM SHOP