Günde sekiz saatten fazla bir masada oturmak, sağlığımıza ve üretkenliğimize zarar verebiliyor. Günümüzde tipik bir ofis çalışanı, her gün uyumaya ayırdığı zamandan daha fazlasını masa başında geçiriyor.

Bu konu ile ilgili yapılan araştırmalar, uzun süre oturmanın kalp hastalığı, diyabet, obezite, kanser ve depresyon riskini artırdığını kanıtladı. Buna rağmen işimiz gereği çoğumuzun masa başında oturmaktan başka seçeneği yok gibi duruyor. Ancak durum tam olarak bu kadar umutsuz değil!

İşimize devam ederken, bu kötü etkileri azaltabilecek etkili birkaç yöntemi sizin için araştırdık. İşte ofiste wellness rehberi!

1. Duruşunuzu düzeltmeye çalışın

Bilgisayarın başındayken kambur şekilde oturduğunuzu fark ettiyseniz, merak etmeyin yalnız değilsiniz. Maalesef günümüzde birçoğumuz bunu yapıyoruz. Bunu düzeltmek için duruş düzelten sırt aparatları takabilirsiniz. Evde ve ofiste, sırt, bel bölgeniz ve fasyayı hedef alan esneme hareketleri de yapabilirsiniz.

Fasya, kaslarınızı ve organlarınızı çevreleyen bağ dokusudur ve normal germe ve egzersiz rutinlerimizde sıklıkla ihmal edilir. Fasyanın gerginleşmesi, postürümüzü etkiler. Evde, fasyaya hafif baskı yapmak için bir tenis topu edinin. İhtiyaç hissettiğiniz bölgeyi belirleyerek topu üç dakika boyunca bu bölgeye hafif bir baskı uygulamak için kullanın.

Örneğin, yoga matınızı yere serin, topu zemine koyun ve gergin noktayı hedefleyecek şekilde topa yaslanın.  Ofiste de fasya ve göğüs kaslarınızı gerdirin. Bir duvarın yanında durun ve duvar boyunca uzatın. Bir direnç hissedene kadar vücudunuzu döndürün. Bu pozu en az 30 saniye, tercihen üç dakika bozmayın. Ters yönde tekrarlayın. 

2. Su için

Neredeyse her şeyin başı su içmek olduğundan bu pek şaşırtıcı olmasa gerek. Çay ve kahvenin su sayılmadığını hatırlatmak isteriz! Sadece vücudunuzun fiziksel hareketleri için değil, beyninizin performansı için ve kilo vermek için de su içmek elzemdir. Eğer canınız su içmek istemiyorsa, sürahinin içine salatalık dilimleri veya limon ekleyin. Bu şekilde küçük bir dokunuş bile size su içmeye özendirecektir.

3. Farkındalık sahibi olun

Günün koşuşturmasına kaptırıp yemek yemeyi, su içmeyi ve kendinizi dinlemeyi unutmak mümkün. Günün içinde vücudunuzu hatırlayıp analiz edeceğiniz birkaç an yaratmak için alarm kurun. Alarm çaldığında yaptığınız işe 30 saniye ara vererek bir şeye ihtiyacınız olup olmadığını kontrol edin.

Belki uzun süredir su içmeyi unutmuşsunuzdur. Ya da gergin hissediyorsanız nefes egzersizleri yaparak kendinizi gevşetin. Bir süre sonra alarma ihtiyaç duymaksızın otomatik olarak bunu rutin hale dönüştürmüş olacaksınız.

4. Nefes alın

Kontrol altına alınmayan stres, yüksek tansiyon ve kalp hastalığına yol açabilir. Bu nedenle, stresi en aza indirmek için nefes egzersizlerini deneyin. Sadece nefes alın, nefesinizi tutun, nefes verin ve beş saniye bekleyin. Bu şekilde sakinleşerek stres yaratan olaylara karşı daha yapıcı yaklaşım izleyeceksiniz.  

Her gün, sağlığımızı etkileyen iyi ve kötü alışkanlıklar sergiliyoruz. İyi alışkanlıklar edinip kötülerinden kurtulmak için ortalama 21 gün boyunca bilinçli şekilde hareketlerinizi kontrol etmeniz gerekiyor. 21 gün boyunca bu 4 aşamalı alıştırmayı yaptığınız takdirde, bunlar bir alışkanlığa dönüşecek ve bu alışkanlık ofiste sağlıklı kalmanıza yardımcı olacak.  





BLOOM SHOP