Yaşamın kaynağını temsil eden bitki köklerinden ilham alan Root, bitki tasarımlarıyla hayatımıza estetik, doğallık ve ferahlık katıyor. Root’un kurucusu Begüm Zaimoğlu ile sürdürülebilir bitki tasarımı üzerine söyleştik!

Sürdürülebilir bitki tasarımı nedir? Root’un temel felsefesini, yola çıkış amacını ve sürdürülebilirlik konseptini nasıl açıklarsınız?

Bir bitkinin yaşam alanını sağlayan 4 unsur vardır; ışık, su, hava ve toprak… Root, bu 4 unsurun, o bitki için optimum şartlarda sağlanmasına ve bunun uzun vadeli sürdürülebilir olmasına önem verir.

Root’un temel felsefesi aslında sürdürülebilirlik ve sadelik… Kendi sadeleşme serüvenim ve 30 yaşla beraber gelen soruların cevaplarından doğdu diyebilirim.

Tasarımlarınızda nelerden ilham alıyorsunuz?

Doğadaki her şeyden tabii ki. Doğa zaten başlı başına bir tasarım harikası. Gören gözlerle baktığınızda detaylarda bir sürü malzeme, ölçek ve doku farklılığı var.

Root’un başlangıç hikayesinden kısaca bahsedebilir misiniz?

Avrupa’da bir parkta piknik yaparken yıllardan beri gördüğüm ve hep özendiğim bu iş butik nasıl yapılır, birebir insanlarla bitkiler arasında nasıl köprü olunur diye düşündüm ve ajandama gelecekteki ofisimi çizmeye başladım. Yarısı dükkan, yarısı ofis olacak şekilde eskizledim (bu arada bu hayalim hala gerçekleşmedi). İstanbul’a döndükten sonra ise bu mekanın içerisini nelerle doldurmayı isterim derken ilk küçük adımlarla beraber Root geldi.

Root’un wellness trendleri ile arası nasıl? Markanın kurucusu olarak sizin iyi yaşam ritüelleriniz nedir?

Harika bir soru. Workshop’lara gelen müşterilerime hep söylediğim bir şey var sanırım burada söylemek yerinde olacak: “Bitkilere nasıl davrandığınız kendinize nasıl davrandığınızla çok alakalıdır.”

İyi yaşam ritüellerimde sabah 07:00’de meditasyon var bir kere. Günlük tutma, yoga, köpeğimle sahilde gezme, vücudumu dinleyerek iyi gelmeyen besinleri ayırt edebilme çalışmaları ve son olarak tabii ki bitkilerimle ilişki… Her gün bir 10-15 dakikayı hiçbir şey yapmasam bile onları inceleyerek geçiriyorum.

Root’un gelecek hayalleri ve hedefleri nedir?

Yarısı dükkan yarısı ofis şeklinde olacak eskizi hayata geçirmek.

Bitki atölyelerinizde hangi konuları ele alıyorsunuz? Bitkileri yaşadığımız alanlara ve hayatımıza çok daha fazla taşımanın pozitif etkileri nelerdir?

Genellikle deneyimsel konulara değiniyoruz, insanların olabildiğince kendi kendilerine tecrübe edebildikleri, toprakla ilişki kurabildikleri atölyeler düzenliyoruz.

Bir de ek olarak daha fazla teori anlattığımız başka atölyeler var, “Bitkilerle doğru ilişki” workshop’ı gibi.

Hangi bitkiler ideal ev bitkileridir?

Bireylerin yaşam alışkanlıklarına göre ideal bitki türleri değişmektedir. Örneğin, çok sık seyahat ediyorlarsa sulama aralığı haftada 2 kez olan bir bitki almaları çok uygun olmaz.

Genel olarak ışık ve su ihtiyacının az olduğu birkaç türü sıralamak gerekirse;

  • Sanseveria (paşa kılıcı)
  • Zamia
  • Philodendrone (kalp yapraklı sarmaşık)
  • Spathiphyllum (barış çiçeği)

Bitkilerin dünyasıyla daha yakından ilgilenmek isteyenlere tavsiyeleriniz var mı? Daha fazla bilgi sahibi olabilmeleri açısından onlara hangi kitapları veya kaynakları önerirsiniz?

Aslında araştırmak istendiğinde şu anda her bilgi bir Google mesafesi kadar yakın ancak hap gibi kolay ve doğru bilgiyi bulmak zor olabiliyor. Bu yüzden birkaç kitap önereceğim; 

  • Plant Society – Jason Chongue
  • Urban Jungle – Igor Josifovic
  • Plant Style – Alana Langan & Jacqui Vidal





BLOOM SHOP