Sanat terapisi son zamanlarda sıkça duyduğumuz bir kavram haline geldi. Evet, adını sıklıkla duyuyoruz ama nedir bu sanat terapisi, ne işe yarar, herkes yapabilir mi, özel bir yetenek gerektirir mi?
Sanat terapisine dair aklınızda oluşması muhtemel soruları sizler için yanıtladım.
Sanat terapisi nedir?
Sanat terapisi, bireyin iç dünyasına yolculuk etmesini sağlayıp kendisini sanat aracılığıyla dışa vurabildiği bir terapi yöntemidir. Resim, heykel, müzik, yazı yazma gibi çeşitleri vardır.
Sanat terapisinin amacı nedir?
Sanat terapisi ile kendinizi daha iyi tanımanız, güçlü-güçsüz yanlarınızı fark etmeniz, duygularınızı ifade etmeniz, empati yapmayı geliştirmeniz, farklı bakış açıları kazanmanız, problemlerle baş edebilme ve çözüm bulma yeteneklerinizi geliştirmeniz, arkadaşlık başlatma-sürdürme becerilerinizi geliştirmeniz hedeflenir.
İlginizi çekebilir: İletişimi Güçlendiren Egzersiz: Sıcaklık Okuma
Kimler katılabilir?
Herkes! Özellikle kendini ifade etmekte ve duygularını açığa vurmakta zorlanan, çekingenlik yaşayan, kendiyle ilgili farkındalık kazanmak isteyen, stresten arınmaya çalışan, dikkat eksikliği ve depresif duygu durumu yaşayan ya da psikolojik rahatsızlığı olan, travma yaşamış, şiddet görmüş veya tanık olmuş, kayıp yaşamış kişiler olmak üzere her yaştan herkese uygundur. Bireysel olabileceği gibi; çiftlere, ailelere ve gruplara da uygulanabilir.
Bir yeteneğim olması gerekiyor mu?
Hayır. Sadece içinizden geldiği gibi eserinizi üretmeye başlayın. Üretilen eserlerin estetik değeri değil; üretim süreci ve içeriği önemlidir. Sözlü iletişimin olmadığı durumlarda üretilen eserler duyguların ifadesi için bir araç olarak kullanılır.
Sanat terapisinin ne gibi faydaları olur?
Sanat, ruh halinizi ve yaşama bakışınızı değiştirebilir. Stresin yerini derin bir gevşeme alırken korku ve kaygının yerini de yaratıcılık ve umut alır. Kendinizi daha yakından tanıma fırsatı sunar. Sözlü olarak ifade edemediğiniz, belki sizin bile farkında olmadığınız duygularınızın dışarı aktarılmasını ve paylaşılmasını sağlar. Böylece kendinizle ilgili farkındalık kazanabilirsiniz.
Negatif duyguları zararsız bir biçimde, utanmadan, korkmadan, dalga geçilme veya reddedilme endişesi olmadan yansıtmanızı kolaylaştırır. Duygularınızı açıkça ifade edebilmek ise özgüveninizin artmasına yardımcı olur. Kendinize ayırdığınız bu zamanın yararlı ve üretken bir biçimde geçmesini destekler. Kendinize farkındalıklı, stresinizin azaldığı ve bir şeyler ürettiğiniz zamanlar hediye etmiş olursunuz.
Başkalarıyla vakit geçirmek ise hem sosyalleşmenizi hem de iletişiminizi güçlendirmenizi sağlar. Acıya başka açılardan bakabilir ve onunla nasıl başa çıkacağınızı keşfedebilirsiniz. Stresten arınabilir, rahatlayabilir, gevşeyebilirsiniz.
Eserlerinizi üretirken karar verme ve yeni şeyler öğrenme becerilerinizin arttığını gözlemlersiniz. O an’a odaklanarak zamanla hem dikkat sürenizin uzadığını gözlemler hem de bulunduğunuz anın farkına varmaya başlarsınız.
Zeynep Terlemez Kimdir?
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra Üsküdar Üniversitesi’nde klinik psikoloji yüksek lisans programına başladı. Tez çalışmasını tamamladıktan sonra uzmanlığını aldı. Eğitim sürecinde ise nöropsikolojik testler, kişilik testi ve çocuk değerlendirme testleri gibi eğitimlerinin yanı sıra psikoloji ve klinik psikoloji hastane stajlarını ve psikodrama stajını tamamladı. Psikolog Zeynep Terlemez şu an sanat terapisi atölyeleri de uygulamakta.
Fotoğraflar: Businessoffashion.com