Instagram @mamamedicine

Ses çanakları, ziller ve gonglar ile yakalanan müzikal armoni, ruha ve bedene iyileştirici ve yatıştırıcı etkilerde bulunarak acının ve stresin hafiflemesine yardımcı olur.

Eski dönemlerde “ses banyosu” olarak da bilinen sesle şifa yöntemleri, yarattıkları titreşim gücüyle beyindeki Theta dalgalarını kontrol altına alarak zihinsel karmaşanın önüne geçebilmesiyle biliniyor. Müziğin tınısal gücünü keşfetmek isteyenler için ses dünyasını araştırdık!

Anksiyete ve uykusuzluk sorunları için sesle şifa

Instagram @mamamedicine

Binoral ses olarak bilinen ikili sesler, iki kulak tarafından da algılanarak beyinde daha derin bölgelere kadar ulaşabiliyor. Bu sesler doğal yöntemlerle yani gong ve ses çanaklarıyla oluşturulabilirken günümüzde dijital alanda da üretilebiliyor.

Holistik psikiyatrist Anna Yusim’in araştırmasında, binoral seslerin anksiyete bozukluğu ile mücadele eden 20 kişinin tedavisinde olumlu sonuçlar verdiği belirlendi. “Sacred Acoustics” adı verilen dijital ses meditasyonlarını uygulayan hastaların iki haftalık süreç içerisinde anksiyete krizlerinde azalma olduğu saptandı. Doktor Mark Leeds tarafından da önerilen bu yöntemle, insomnia (uykusuzluk) problemi çeken kişilerin uykuya dalmasının kolaylaştığı da tespit edildi.

“Johns Hopkins Music and Medicine” isimli bir merkez kuran Nörolog Alexander Pantelyat, müziğin zihinle ilgili rahatsızlıklara iyi geldiğini belirtmektedir. Parkinson hastaları için yapılan bir araştırmada 12 hafta boyunca koroda şarkı söyleyen hastaların ruh hallerinde iyileşme, anksiyete seviyelerinde düşüş ve Parkinson rahatsızlıklarında hafifleme görülmüştür (*). Başka bir çalışma, gitar derslerinin Parkinson semptomlarını azalttığını ortaya koymuştur.

Müzik yapmanın yanı sıra müzik dinlemenin de Alzheimer gibi önemli hastalıklara etki ettiğini söyleyen Pentelyat, tanıdık bir melodi duymanın tanıdık anıları hatırlattığını öne sürmektedir. Yapılan başka bir araştırma, müziğin nörolojik dejeneratif hastalıklara iyi geldiğini göstermekte. Işık ve ses tedavisiyle nöronların ateşlenmesinde değişiklikler yapılarak Alzheimer’ın özellikle de erken teşhis dönemlerinde faydalı sonuçlar alınabileceği söylenmektedir.

İlginizi çekebilir: Kaygı Bozukluğu (Anksiyete) ile Başa Çıkma

Müzik hayatımızın her alanına dahil olabilir

Instagram @mamamedicine

Wellness dünyası, müziğin psikolojik gücünü destekleyerek yaşam alanımıza daha fazla dahil edilmesi gerektiğine inanıyor. Manhattan’da açılan “Tune Studio” isimli alanda rahatlamaya ve stresten arınmaya ihtiyacı olanlar 15 dakikalık ses, ışık ve titreşim seansına girerek kapsamlı bir sesle meditasyon deneyimi yaşayabiliyorlar. Bu da demek oluyor ki her dönemin kendi imkanlarına göre sesin ve müziğin pozitif etkilerinden yararlanmak mümkün. Günümüzün bizlere getirdiği problemlerde bu eski şifa yöntemine başvurabilir ve seslerin şifasıyla psikolojik iyileştirmeler yapabiliriz.

Bunun için şifa merkezlerinden, atölyelerden, terapi seanslarından faydalanabileceğimiz gibi internet üzerinden birçok yayın, podcast ve radyo programına da ulaşabiliriz.

İlginizi çekebilir: Solfeggio Frekansları: Psikolojide Ses Titreşimleri

Spotify öneri listesi:

  • The Sound Healing – Podcast (Gong Part 1-2-3)
  • 528 Hz Energy Clearing Love Frequency – Çalma Listesi
  • Solfeggio Favourites – Çalma Listesi
  • 528 Hz Morning Routine – Çalma Listesi
  • Chakra Balancing Sound Theraphy – Çalma Listesi
  • Singing Bowls: Mindful Meditation – Çalma Listesi
  • Amanda Mackay Sound Healer – Podcast

(*) https://www.artsandmindlab.org/the-healing-power-of-music-johns-hopkins-center-music-and-medicine/

(**) https://www.sciencedaily.com/releases/2019/03/190314111004.htm





BLOOM SHOP