2021 yazı… Sörf terapisi ile ilk karşılaşmamız… Kendimi duymakta zorlandığım, içime sığamadığım aylar… Sörf tahtasının üzerindeki ilk saatlerimi tedirgin, korkak ve savunmasız geçirsem de ilk düşüşüm rahatlamayla gelen bir güven sağladı. Sörf yaparken tahtanın tam ortasında olmalıymış ayaklar, denge korunmalı, iki tarafa da eşit yük verilmeli ve tabii rüzgara karşı değil rüzgarla birlikte hareket edilmeliymiş. Tıpkı paylaşmak, konuşmak, iletişim gibi. 2021’den 2023 yazına geldik. Kendimi dinlemeyi öğrendiğim, içimin içimde huzur bulduğu aylardayız… Böyle hissetmemin nedeni ise yanaşmaktan çekindiğim dalgalarla beni barıştıran sörf! Şimdi, sayesinde var olan düzene uyumlanabilmeyi öncelik edinmiş bir ben ve mutlu ruhum var. Buradayız.
Sörf terapisi nedir?
Sörf terapisi; fiziksel, psikolojik ve sosyal refahı teşvik etmeye yardımcı olmak için sörfün ve denizin terapötik (tedavi edici) unsurlarını kullanarak ruh sağlığını olumlu yönde iyileştiren terapi türüdür. 2017 yılında yapılan bir araştırmada, koruyucu aile bakımındaki 48 çocuk ve ergen için sörf terapisinin faydaları incelendi. Sonuçlara göre, sörf terapisinin zaman yönetimi ve problem çözme becerilerinin yanı sıra sosyal becerileri, kişilerarası ilişkileri ve duygusal düzenlemeyi geliştirmeye yardımcı olduğu görüldü. Ayrıca 2021 tarihli Trusted Source çalışması da sörf terapisinin katılımcıların sosyal bağlantılarını ve kişilerarası becerilerini geliştirmeye yardımcı olduğunu ortaya koydu.
Nasıl yapılır?
Bir psikolog, fizyoterapist ya da sosyal hizmet uzmanı, kişiyi sörf terapisi konusunda uzmanlaşmış bir programa yönlendirebilir. Kişi bir sörf terapisi programına katıldıktan sonra, ruh sağlığı ve diğer engeller konusunda uzmanlığa sahip bir sörf eğitmeni ile çalışabilir.
Sörf eğitmeni, sörf seanslarını bireyin veya bir grup bireyin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde uyarlayabilir. Katılımcıların kişisel hedefleri doğrultusunda kendi sınırları içinde çalışmalarına yardımcı olabilir ve programdaki gönüllüler seanslar sırasında diğer katılımcılara destek ya da mentorluk sağlayabilir.
Sörf terapisinden kimler yararlanabilir?
- Madde kullanım bozukluğuna sahip bireyler.
- Kronik ağrı çekenler.
- Fiziksel engelli kişiler.
- Depresyon ve anksiyete yaşayanlar.
- Otizmli bireyler.
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna (DEHB) sahip kişiler.
Ayrıca çocuklar ve gençler, aşağıdaki durumları yaşamışsa sörf terapisinden yararlanabilir:
- İhmal.
- Suistimal.
- Şiddete maruz kalma.
Ancak sörf terapisi sadece teşhis edilmiş rahatsızlıkları olan kişiler için değildir. Sörf terapisi alanında doktorasını tamamlamakta olan nitelikli bir sörf koçu ve psikolojik danışman olan Roxy Davis, bu yaklaşımdan herkesin faydalanabileceğini vurguluyor.
Sörf terapisinin faydaları:
- Depresyon, anksiyete ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) semptomlarını azaltma.
- Sosyal beceri̇leri kuvvetlendirme.
- Güven kazandırma.
- Fiziksel sağlığı harekete geçirme.
- Ruh sağlığını ve uyku kalitesini iyileştirme.
- Sorunlarla başa çıkma becerilerini kazanma.
- Esneklik elde etme.
- Bağımsızlık hissetme.
Ne yapar bu sörf terapisi?
1. Bir egzersiz şeklidir.
Kanıtlar, düzenli fiziksel aktivitenin depresyon ve anksiyete semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Dahası, terapi egzersiz depresyon geliştirme olasılığını azaltmaya yardımcı olabiliyor.
2. Elektronik cihazlardan uzaklaşma şansı verir.
Sörf yapmak, vücudumuza uyum sağlamamızı ve dalgaların hareketine çok dikkat etmemizi gerektirir. Şimdiki anla meşgul olma ve etrafınızda olup bitenlere odaklanma eylemi, farkındalığı teşvik edebilir. Bu da gerginlik ve stres duygularını hafifletmeye yardımcı olurken sakin bir his uyandırabilir.
3. Çevresel farkındalığı teşvik eder.
Deniz gibi doğal ortamlarda vakit geçirmek sadece ruh sağlığına ve genel refaha fayda sağlamakla kalmaz aynı zamanda, canlılar ve ekosistemler de dahil olmak üzere deniz için daha derin bir takdir uyandırabilir.
4. Özsaygıyı ve dayanıklılığı arttırır.
Sörf tahtasının üzerine çıkıp dalgaların içinden geçebilmek mi? Bir zamanlar “imkansız” olarak gördüğümüz aktiviteleri denemek kendimize daha fazla güvenmemize yardımcı olabilir. Yapabildiğimizi, en azından denediğimizi bilmek birçok şeye başlayabilmemizin ilk adımıdır.
5. Başkalarıyla bağlantı kurma fırsatı yaratır.
Yeni insanlarla tanışmak ve sosyal beceriler edinmek için alan sağlamanın yanı sıra, sörf yapmak bağlantı kurma şansı da sunabilir. Grup halinde gerçekleştirilen diğer terapi türleri veya sağlıklı yaşam aktiviteleri gibi sörf terapisi de yeni insanlarla tanışmanıza, sosyalleşmenize ve hatta bunu deneyen diğer aile üyeleriyle bağ kurmanıza yardımcı olabilir.
Sörf malzemeleri sözlüğü:
- Sörf tahtası: Kullanıcının suda kürek çekmesini ve yüzüstü, diz çökerek veya ayakta durarak dalgaları sürmesini sağlayan özel bir tahta ve yüzdürme cihazı.
- Uyarlanabilir sörf tahtası: Kullanıcının özel ihtiyaçlarına uyan modifiye edilmiş bir sörf tahtası. Ortada daha fazla hacme sahip olabilir veya tahta boyunca stratejik olarak yerleştirilmiş ayarlanabilir tutma kollarına sahip olabilir.
- Tasma: Sörfçüyü sörf tahtasına sabitleyen kordon.
- Balmumu: Kaymayı önlemek için sörf tahtasının üstüne (güvertesine) sürülen bir balmumu çubuğu.
- Dalış Elbisesi: Kişiyi sıcak tutmaya yardımcı olan sıkı bir kauçuk vücut giysisi. Dalış elbisesi, içine bir su tabakası hapseder, ardından vücudunuz suyu ısıtır. Böylece kıyafet rüzgara ve soğuk havaya karşı korur.
Sen de denizin iyileştirici gücünü keşfetmeye niyetliysen sıkıntını hafifletmek, daha iyi hissetmek, topluluk duygusunun dönüştürücü yolculuğuna çıkmak ve akışı yaşamak istiyorsan belki de bu yaz senin için doğru yer dalgaların arasında, bir tahtasının üzerinde, sörf terapisindedir.
Türkiye’de sörf yapmak isteyenlere:
- Alaçatı – İzmir
- Alanya – Antalya
- Akyarlar – Muğla
- Babalı – Kocaeli
- Datça – Muğla
- Kerpe – Kocaeli
- Riva – İstanbul
- Şile – İstanbul
Daha detaylı araştırmak isteyenler bu siteye göz atabilir: International Surf Therapy Organization