Kronik stresin günden güne yaygınlaştığı artık bilinen bir gerçek. Siyasi durumlar, iklim değişikliği, ekonomi, teknolojik bağımlılıklar, kariyer endişeleri, sosyal ilişkiler gibi pek çok faktör günlük hayatımızda kendimizi gergin ve stresli hissetmemize neden olabiliyor. Anksiyete, depresyon, bağırsak problemleri gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilen stresi azaltmak için başvurabileceğiniz yöntemleri sıraladık.
İşte iyi beslenmenin, egzersiz yapmanın ve meditasyona yönelmenin ötesinde stresi azaltmanıza yardımcı olan 3 pratik yöntem!
Adım 1: Size kendinizi iyi hissettirecek spesifik bir beslenme planı çizin
Kendinizi stresli hissettiğinizde çikolatalı veya bol şekerli tatlılara, cips veya kraker gibi tuzlu atıştırmalıklara yöneliyor olabilirsiniz. Bu atıştırmalıklar yerine besin değeri yüksek bir öğünü tercih ederseniz hem bedeninizi hem de zihninizi enerjiyle ve sakinlikle buluşturmanız mümkün olabilir.
Strese maruz kaldığımız zaman vücut savaşma moduna geçer. Bu da kan şekerinin yükselmesine ve glükozun kaslara taşınmasına neden olur. Hücrelerimiz glükozu acil durum yakıtı olarak kullanmak ister ve bu nedenle sistemimizde şeker artışı ve hatta birikimi meydana gelir. Stresli insanlarda diyabet hastalıkları, kalp ve damar rahatsılıkları, kilo artışı gibi problemlerin gözlemlenmesinin nedeni budur.
Stresli anınızda vücudunuza daha fazla şeker yüklemek yerine kan şekerinizi düşürmeye yardımcı olacak sağlıklı yağlar, karbonhidratlar, sebzeler, meyveler ve ölçülü miktarda protein ile beslenmeniz tavsiye edilir.
Stres karşıtı öğün önerisi:
- 2-3 su bardağı yeşil yapraklı doğranmış ve pişirilmiş sebze (ıspanak, brokoli, pazı olabilir)
- 1 porsiyonluk yüksek proteinli balık veya et
- Çiğ sebzelerden bir porsiyonluk, zeytinyağı veya Hindistancevizi yağı gibi sağlıklı yağlarla tatlandırılmış, Himalaya tuzu serpiştirilmiş bir salata
İlginizi çekebilir: Sağlıklı Beslenme Hakkında Merak Edilen Her Şey
Adım 2: Serbest akış hareketinizi bulun
Stresi enerji bazında ele aldığımızda bu negatif duygunun enerji blokajı nedeniyle ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Bedendeki enerji tıkanıklıkları baş ağrısına, tutulmalara, mide ve bağırsak problemlerine, ciltte dökülmelere neden olur. Zihinsel ve duygusal olarak da aşırı öfkeye, odaklanma problemlerine, anı kaybına, özgüvensizliğe ve panik ataklara sebebiyet verir.
Bu enerji blokajını ortadan kaldırmak ve zihni stresten arındırmak için kişinin kendine özel serbest akış hareketini bulması gerekir. Bu hareket doğrultusunda nefes, konsantrasyon ve esneme gibi pozitif geri dönüşleri olan tekniklerle stresi azaltmak ve zihinden uzaklaştırmak mümkündür.
İlginizi çekebilir: 3 Nefes Egzersizi ile Stresinizi Azaltın
Stres karşıtı serbest akış hareketi önerisi:
- Dizlerinizin ve ellerinizin üzerinde durarak sırtınızı yukarı ve aşağı pozisyonlarda esnetin.
- Kalçanızı sağa ve sola esnettikten sonra çocuk pozuna geçin ve bu sefer çocuk pozundan sırtınızı yukarı doğru esnetmeye devam edin.
- Daha sonra bacaklarınızı altınıza alarak oturun ve dairesel boyun hareketleri yapmaya başlayın.
- Ayağı kalkarak belinizi esnetmek için sağa ve sola yarım dönüşler gerçekleştirin.
- Son adımda gözlerinizi kapatarak nefesinizi kontrol edin ve kalp atışlarınızı dinleyerek dinlenin.
Adım 3: Stresinizi dinleyin
Stres aslında bir uyarıcıdır. Özellikle de kronik stres, hayatımızda çözümleyemediğimiz bazı problemlerin işaretçisidir. Ancak çoğu insan stresi problemin başlıca sebebi olarak belirler ve bu sorunu bastırabilmek adına kötü alışkanlıklara başvurur. Stresi, vücudun ve beynin verdiği bir mesaj olarak algılamak ve onu dinlemek hayat standartlarımızı iyileştirmek açısından oldukça önemli bir adımdır.
Stresi azaltmak ve kaygı veren durumu çözüme kavuşturma yoluna gitmek için önce stresin kökenine inmek gerekir. Bu, hem uzun vadede mutlu ve huzurlu bir yaşama sahip olmaya hem de stresi biriktirerek ileriye taşımamaya katkı sağlar.
Stresi dinleme egzersizi önerisi:
- Elinizi kalbinizin üzerine koyun ve derin nefesler almaya başlayın. Her nefesinizde kalbinizin genişlediğini ve büyüdüğünü hayal edin.
- Kendinize dürüstçe sorun: “Mesaj nedir? Neden böyle hissediyorum? Neye ihtiyacım var?”
- Nazikçe nefes alıp vermeye devam ederken sakinleşin ve cevapların aklınıza gelmesine izin verin. Eğer bir cevaba ulaşamıyor ve işin içinden çıkamıyorsanız panik yapmayın, bu egzersiz sakinleşmeniz ve perspektiflerinizi genişletmeniz içindir. Aklınıza herhangi bir çıkış yolu gelmese bile duruma ve olaya bakış açınız bir şekilde farklılaşacaktır.
İlginizi çekebilir: Öz Şefkat: Kendinizle Bağ Kurabiliyor Musunuz?