Çoğu insan hayatının bir döneminde, sevmediği ve mutlu olmadığı bir işte sıkışıp kalmış hissedebilir. Toksik çalışma ortamları zihinsel ve fiziksel sağlığımızı önemli ölçüde etkileyerek hayat konforumuzun azalmasına neden olurlar. “Toksik” kelimesi gerçek anlamda olumsuz etkiler yaratan, strese ortam hazırlayan, arkadaş canlısı olmaktan uzak bir iş çevresini tanımlar. Uluslararası Epidemiyoloji Dergisi, mutlu olmadığı bir iş ortamında çalışan insanların stres düzeyinin işsiz insanlara göre daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır.
Sizler de kendinizi hem mental açıdan hem de fiziken sağlıksız hissediyorsanız belki de işinizdeki olumlu ve olumsuz koşullara odaklanmanın vakti gelmiştir.
Toksik bir çalışma ortamının özellikleri nedir?
1. İşiniz özel hayatınıza müdahale ediyorsa
İş hayatınızda sorunlar yaşayabilir, sevmediğiniz insanlarla çalışmak zorunda kalabilir ve stres altında hissedebilirsiniz. Psikolog Julie Gurner’e göre, eğer mesai saatleriniz bittiğinde bile hala işle ilgili sorunlarınızla ilgileniyor, sürekli onlardan bahsediyor veya işinize ait düşünceler içinde kayboluyorsanız bu durum çalıştığınız alanın toksik etkilere sahip olduğunu göstermektedir.
Kendinizi yorgun, motivasyonu eksik ve isteksiz hissediyorsanız bunun sebebi belki de yaptığınız işin size uygun olmamasıdır. Ama soğuk soğuk terliyor, ciddi anlamda depresif hissediyor ve saatlerce uyuyamıyorsanız bu kesinlikle toksik bir duruma işaret etmektedir.
2. Pozitif olana odaklanamıyorsanız
Negatif bir düşünce, negatif düşünceler silsilesini beraberinde getirir. İşinizle ilgili yaptığınız her yorum ya da odaklandığınız her bakış açısı bütünsel fikrinize etki eder.
Aynı durum çalışma ortamınızda sürekli şikayet eden ve olumsuzluklardan bahseden bir iş arkadaşınızın etrafa negatif enerji yaymasıyla da gerçekleşebilir. Etrafınızdan duyduğunuz veya kendi içinizde hissettiğiniz bir tane bile pozitif etken yoksa mutsuzluk ve nezaketsizlik döngüsüne kapılıp gitmeniz kaçınılmazdır.
3. Takdir görmüyorsanız
Terapist Katie Krimer’a göre, yoğun bir iş temposuyla uzun saatler çalışıyor ancak patronunuzdan herhangi bir takdir görmüyorsanız ya da terfi almıyorsanız zihin sağlığınız bu durumdan büyük ölçüde etkilenir. Yaptığınız işlerin bir fark yarattığını ya da bir şey için faydalı olduğunu hissetmeniz çok önemli. Aksi takdirde motivasyonunuz düşer, moraliniz bozulur, işinizi sevmeyerek yapar hale gelirsiniz.
Kendinize şu soruları sorun
- Çok kızgın veya endişeli hissettiğiniz için önemli bir toplantı veya iş sırasında ortamdan ayrılmak zorunda kaldınız mı?
- İş yerinizde hiç ağladınız mı?
- Çalıştığınız bünyede rolünüz ve görev dağılımınız sürekli değişiyor mu?
- Patronunuz veya birlikte çalıştığınız arkadaşlarınız tarafından, negatif söylemlere ya da yüksek sesli kırıcı ithamlara maruz kalıyor musunuz?
- Aklınıza gelen yaratıcı bir fikri veya şirketinizi ileriye taşıyacağını düşündüğünüz bir öneriyi söylemekten çekiniyor musunuz?
Soruların çoğunun cevabı evet ise toksik iş koşullarınızı değiştirmek ve psikolojik sağlığınız için adımlar atmanızın zamanı gelmiş demektir.
Toksik çalışma koşullarıyla başa çıkabilmenin yöntemleri
1. Hatanın size ait olmadığını kabul edin
Patronunuzdan veya çalışma arkadaşlarınızdan görme ihtimalinizin olduğu aşırı tepkiler genellikle sizden kaynaklı değildir. İş hayatı stresle doludur ancak bu elbette ki kimsenin sizi azarlayabileceği anlamına gelmemektedir. Olayları kişisel algılamamaya özen gösterin.
2. Mailinizi sürekli kontrol etmeyi bırakın
Mesai saati dışında, telefonunuza ve mailinize sürekli olarak bakmak durumunda değilsiniz. Yaptığınız işe özel hayatınıza dahil olduğunu hissettiğiniz anda sınırlamalar getirin.
3. Eve dönüş ritüelinizi değiştirin
İşten çıktığınızda iş modunuzu sıfırlamak için eve gitme rotanızda güzel değişiklikler yapabilirsiniz. Hemen eve gitmek gerine belki kısa bir yürüyüş yapabilir, sevdiğiniz bir yerde bir kahve içebilirsiniz. Farklı alternatifler varsa, eve dönerken değişik yollardan gitmek de günlük monotonluğu hafifletecektir.
4. Sorunları yatak odanızdan uzak tutun
Ev içerisinde çalışmanız gereken zamanlar olabilir. Ne olursa olsun yapacağınız işleri ve iş sorunlarınızı yatak odanızdan uzak tutmaya özen gösterin. Orası sizin dinlendiğiniz, sakinleştiğiniz, kendinizle baş başa kaldığınız bir alan olarak korunmalı.
5. Plan yapın
İşinizde mutsuz olduğunuza karar verip birdenbire işten ayrılmanız mantıklı bir çözüm yolu olmayacaktır. Ne istediğinize, neler yapabileceğinize, seçeneklerinize göz atın ve mutsuzluğunuzu mutluluğa çevirmek için kendinize bir plan hazırlayın.