Yaşamlarımız iniş ve çıkışlardan ibaret; bazı dönemler hayata tutkuyla bağlıyken, bazı dönemler ise hayata karşı aynı heyecan ve motivasyonu hissetmiyoruz. Bizi başarıya taşıyan, severek yaptığımız işimizi ya da birlikte olmaktan çok keyif aldığımız arkadaşlarımızı bazen görmek bile istemiyoruz. Evet bazı dönemler, hayatta taşıdığımız sorumluluklarımız ağır geliyor ve “tükenmiş” hissediyoruz!
Son yıllarda daha çok duymaya başladığımız tükenmişlik sendromu sizce tesadüf mü? Çoğumuz iş ve yaşam arasında, sorumluluklarımız ve benliğimiz arasında denge kurmaya çabalarken, tükenebiliyoruz. Ancak korkmaya gerek yok, çünkü her inişin bir çıkışı var! İçinizdeki potansiyeli yeniden ortaya çıkarmak sizin elinizde. Bu süreçte yapılabilecek birkaç öneriyi sizin için derledik!
Liste oluşturun
Kendinize bir liste oluşturun. Stresli, endişeli, sinirli ve çaresiz hissetmenize neden olan tüm durumları not almaya çalışın. Bu listeyi oluştururken acele etmenize gerek yok, çünkü bu bir süreç… Aklınıza geldikçe not edin.
Listede yer alan her bir öğenin yanına stres durumunuzu azaltabilmeniz için en az bir makul öneri yazın ve bunları uygulamaya koyun. Değişiklikleri hemen göremeyebilirsiniz sabırlı olun. Sonuç almanız biraz zaman alır. Unutmayın tükenmişliğe bir günde ulaşmadınız, bu yüzden bir günde kurtulmanız da mümkün değil.
Hayır diyebilmenin gücünü keşfedin
“Hayır” diyebilmeyi öğrenin. Gereğinden fazla sorumluluk almaktan kaçının. Elbette “hayır” diyemeyeceğiniz bazı durumlar da olacaktır. Bu dürtüye karşı olabildiğince direnin.
Sorumluluklarınızı delege edin
Eğer mümkünse işlerinizi delege edin, sorumluluklarınızı paylaşın. Böylece siz de biraz rahatlamış olursunuz.
Mola vermeyi öğrenin
Büyük projelerle uğraşırken arada durup nefes alın, molalar verin. Tükenmişlik, zihninizi ve bedeninizi zayıflatır. Bu nedenle, zihin ve bedeninize iyileşme şansını vermek için stresli ve zaman alan bir projeden diğerine atlamaktan kaçının.
Detoks yapın
Telefon, tablet, bilgisayar, televizyon gibi elektronik cihazları daha az kullanın. Gerekmedikçe hepsini uçuş moduna alın ve kendinize teknoloji detoksu uygulayın.
İş arkadaşlarınızla görüşmeyi sınırlandırın
İş arkadaşlarınızdan farklı kişilerle sosyalleşin. Sosyal hayatınızda iş hayatınızdan ne kadar uzak kalırsanız o kadar rahatlarsınız ve kendinizde bulunan yeni cevherleri o kadar fazla keşfedersiniz. Bu da yeni fikirlerin ve girişimlerin önünü açar.
Sorumluluklarınızı elden bırakmayın
İşteyken içinizden eve gitmek gelirse buna karşı direnin. Her yetişkin gibi sizin de sorumluluklarınız var. Bu sorumluluklarla baş edebilecek güçtesiniz ve eninde sonunda gideceğiniz yer yine eviniz.
“İşleyen demir pas tutmaz” sözünü unutmayın
Getirisi, maddi kazancı ya da edindireceği çevre için değil kendinize duyduğunuz saygıdan ötürü daha çok çalışın. Çalışmak sizi güçlü ve diri tutar.
Destek alın
Bir destek grubuna katılın. Bu grupla beraber terapiler yapın. Danışmanlık hizmeti veren profesyonel bir kuruluştan da destek alabilirsiniz. Fikirlerinizi, duygularınızı paylaşın. Bu sayede stresinizi azaltabilirsiniz. Benzer duyguları yaşadığınızı gördüğünüzde olumsuzlukların üstesinden gelebileceğinize dair inancınız güçlenir.
Son olarak kaybettiğiniz “tutkuya” yeniden sarılın. Bu tutku, taşıdığınız yükü hafifletmeniz için iyi bir motivasyon kaynağı olabilir.
Konu ile ilgili “daha fazla” bilgiye aşağıdaki yazılardan da ulaşabilirsiniz: