Yapmak istediğiniz her şeye vakit ayırabilmenin ve sorumluluklarınızı vaktinde yerine getirebilmenin en önemli sırrı günlük plan oluşturma alışkanlığında gizli. Bilinçli olarak günü planlamak, gözünüze çok fazla görünen işlerin hafiflemesine ve hiç boş vaktiniz yokmuş gibi hissederken bol bol keyifli zaman yaratmanıza yardımcı olabilir. Verimli bir günlük plan oluşturabilmek için dikkat edilmesi gerekenleri sizler için listeledik.
İlginizi çekebilir: Bullet Journal Nedir? Planlı Olmanın En Keyifli Hali
Günlük plan anksiyete ile savaşmaya destek sağlıyor.
Belirsizlik hali, birçok kişiyi huzursuz eder ve kaygılı bir psikolojiye sürükler. Belirsizliğin yarattığı tüm negatif etkilere rağmen yine de her günü planlı, programlı, netleşmiş bir düzen içerisinde geçirmek pek de mümkün olmayabilir. Çünkü çoğu insan bir plan oluşturup o plana uygun hareket etmeyi zorlayıcı ve kısıtlayıcı bir aktivite olarak görür. Spontane hareket etmek, daha keyif verici bir seçenek olarak algılanır.
Oysa ki günlük plan oluşturmak; hayatı kaçırıyormuş hissinden uzaklaşmak, daha kaliteli bir gün geçirmek, yapılması gerekenlerin öncelik sırasını belirlemek, zihinsel açıdan sağlıklı kalmak açısından önemli. Yapılan araştırmalar, rutin oluşturmanın anksiyete seviyesini azalttığını ve depresyon ihtimallerini ortadan kaldırmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.
Beethoven ve Picasso gibi büyük sanatçıların hayatına bakıldığında, ürettiklerine daha fazla odaklanabilmeleri için belirli bir rutine sadık kaldıkları gözlemlenebilir. Siz de başarıya, mutluluğa ve huzura erişmek için verimli bir günlük plan oluşturmak istiyorsanız bunu 4 adımda gerçekleştirebilirsiniz.
1. Önceliğinizi belirleyin
Verimli bir günlük plan, önceliklerin doğru sıralanmasıyla başarıya ulaşır. Önceliğiniz, illa iş alanında yapmanız gereken acil işler olmak zorunda da değil. Her sabah işe başlamadan önce meditasyon yapmak, müzik dinleyerek kahve içmek, biraz esneyip hareket etmek de öncelikleriniz arasında ilk sıraya yerleşebilir. Önemli olan, tüm günü verimli geçirebilmek için gün içerisine sorumluluklarınızı ve ihtiyaçlarınızı doğru bir şekilde konumlandırmanız.
İlginizi çekebilir: Uzmanlara Göre Hedef Belirlemek Neden Önemli?
2. Sabah saatlerini değerlendirin
Birçok insan sabah saatlerinde daha verimli. Çünkü günün yoğunluğu başlamadan, enerji seviyesi düşmeden ve çevresel etkenler zihni yormadan önce sabah saatlerinde odaklanmak ve yaratıcı fikir üretmek daha kolay. Bu saatlerin uykulu ve enerjisiz geçmesine izin vermektense güne güçlü bir tempoyla başlamayı tercih edebilirsiniz.
3. Zamanı kontrol edin
Günlük planınızı ilk uygulamaya başladığınız zamanlarda, süreci kontrol etmekte zorlanabilirsiniz. Bir saat ayırdığınız bir etkinlik, siz fark etmeden iki saatinizi alabilir. Dolayısıyla tüm plan uzamaya ve size kendinizi başarısız hissettirmeye başlayabilir. Bunu engellemek için görünür bir yere saat yerleştirebilir veya telefonunuzun alarmını kullanabilirsiniz.
4. Rutininizi bozmak zorunda kalırsanız kendinizi suçlamayın
Planlar, hayatı düzene koyup daha belirli bir sistem içerisinde güvende hissetmek için önemlidir. Ancak planın bozulması, her şeyin sonunun geldiği anlamını da taşımaz. O gün kendinizi kötü hissediyor ve planınıza sadık kalamıyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda kendinizi suçlamak ve kötü hissetmek yerine, sizi rutininizden alıkoyan durum veya duyguların farkına varabilir, kendinizi yargılamayı bir kenara bırakabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Yaşamını İyileştir: Günlük Rutinde Unuttuğumuz 6 Eylem