Bu konu oldukça yaygın olarak yanlış bilinen “gerçeklerden” bir tanesidir. Hemen açıklığa kavuşturalım. Vücudumuzdaki yağların kasa dönüşemediği gibi, kaslar da sporu bırakınca veya kötü beslenince yağa dönüşmezler.

Vücuttaki mekanizma iyi beslenip spor yaptığımız zaman yağları yakmaya başlar ekstra olarak da kasları yapım aşamasına sokar. Genelde bu ikisi aynı anda olduğunda insanlarda “yağım kasa dönüştü” gibi bir algı oluşur ancak bu algı son derece yanlıştır.

“Yağ ve kas iki ayrı dokudur ve bunları birbirlerine dönüştürmek demek elmayı portakala dönüştürmek kadar absürt bir şeydir.” diyor New York Lehman College’da egzersiz bilimi asistan profesörü olarak görev yapan Brad Schoenfeld. 

Peki kas kaybı olmadan nasıl yağ yakılır?

Alınan kaloriden daha fazla yakılan kalori olduğu zaman kilo verme süreci başlar. Yeterli protein alınarak, düzgün bir diyete girilirse kas kaybı olmaz ve kilo verilir. Çok düşük kalori alınarak ve yetersiz proteinle beslenilirse kas kaybı oluşur. Protein yeterli olsa da karbonhidrat açısından çok düşük beslenilirse vücut alınan proteini de karbonhidrata dönüştürür çünkü karbonhidratlar temel enerji kaynağıdır.

Bu kaybı önlemek adına hem aşırı düşük kalorili beslenmekten kaçınılmalı hem de alınan protein miktarı kilo başına 0.8-1 gram arası olmalıdır. Düzenli bir diyet programıyla ve spor yapılarak, yeterli protein alımı sonucunda kastan hiç kaybetmeden yağ yakmak mümkündür.

Nasıl kas kazanabiliriz?

Yeterli miktarda protein alınmalı ve dayanıklılık egzersizlerinden bolca yapılmalıdır. Kasların bir güçle karşı karşıya kalması ve zorlanması kas kazanımı için şarttır bu nedenle ağırlık kaldırma ve ağırlıkla çalışma çok iyi yöntemlerdir. 

Vücudun kendi ağılığının kullanıldığı aletli pilates, squat, push-up gibi spor çeşitleri de aynı şekilde etkili olmaktadır. Bu egzersiz türlerini minimum haftada 2 defa yapmalı ve bütün major kas grupları çalıştırılmalıdır. Egzersiz ve doğru beslenme ile kas lifleri güçlenecek ve büyüyecektir böylelikle hipertrofi dediğimiz dışardan görülebilen kas kütlesinde artış meydana gelir.

Kas kütlesi arttıkça vücut yağları daha hızlı ve kolay yakılır, çünkü kaslar vücutta kalabilmek için oksijen kullanır ve bu oksijen alımının artmasıyla yağlar okside olarak yakılır. Bu da aslında insanlardaki “yağlar kasa dönüşüyor” şeklindeki yanlış algının ortaya çıkma sebebidir.

Ceyla Seran 

1996 yılında İstanbul’da doğan Ceyla, 2017 yılında Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. Aynı zamanda, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde çift anadal yapmaktadır. Ceyla yaklaşık bir senedir beslenme ve yaşam tarzı temalı paylaşımlarını Instagram hesabından ve Youtube kanalı üzerinden yapmaktadır.

Konu ile ilgili “daha fazla” bilgiye aşağıdaki yazılardan da ulaşabilirsiniz:





BLOOM SHOP