YAZAN: ALEYNA TEPE

Watsu, bedensel, zihinsel ve ruhsal özgürleşme deneyimidir. Sıcak su içerisinde nefese ve bedenin serbest hareketine odaklanarak bütünsel iyi oluş halini desteklemeyi amaçlar. Temelleri Japon beden çalışmalarına dayanan Watsu, ismini İngilizcede su anlamına gelen “water” ve Japoncada bir masaj tekniği olarak bilinen “shiatsu” kelimelerinin birleşiminden almaktadır. Dünyanın ilk hidroterapi tekniği olarak bilinen Watsu nedir, faydaları nelerdir ve nasıl bir deneyim sunar sizin için araştırdık.


Birçok tekniğin, amacın ve sonucun bir araya gelmesi ile oluşan Watsu, hem bedensel hem de ruhsal iyi olma halini destekleyen bir deneyim olarak biliniyor. Watsu, 1980 yılında Japon şifa yöntemlerinden biri olan Zen-Shiatsu masajının su içerisinde uygulanmaya başlanması ile ortaya çıkmış olan ve günümüzde hala oldukça ilgi gören bir terapidir. Watsu terapisi temelde, çeşitli rahatsızlıkların neden olduğu ağrı ve rahatsızlığı hafifletmek için kullanılsa da kişinin kendisini serbest bırakmasını gerektirdiğinden psikolojik anlamda da geliştirici bir yanı bulunur.

Bütüncül bir deneyim sunar.

Watsu, kişinin kendisini 30-35 derece sıcaklığındaki suya bırakması, ardından her nefes alış verişinde bedeninin özgürleşmesi ve suyun hareketiyle uyumlanması olarak deneyimlenir. Özellikle sıcak su tercih edilmesinin ilk sebebi 30-35 derece aralığının insan bedeninin sıcaklığına yakın olması ve bu sayede deneyimle bütünleşmenin kolaylaşmasıdır. İkinci sebebi ise, vücut kaslarının sıcak suda rahatlayarak serbest bir hale gelmesi ve kasılmanın önlenerek hareketlerin akışa daha kolay uyumlanabilmesidir.

Sıcak su içerisindeki bu deneyim bir terapistin yönlendirmeleri eşliğinde gerçekleşir. Hareketler aktif eylem gerektirmeden terapistin yönlendirmesi ile gerçekleştiğinden pasif hidroterapi olarak da isimlendirilir. Terapist çeşitli esneme hareketleri kullanarak ve bedenin belirli noktalarına masaj yaparak kas ve fasya dokularındaki gerginliği azaltmayı amaçlar. Rahatlamayı ve serbest bırakmayı artırmak için sakinleştirici bir müzik ile terapi desteklenebilir. Bedenin serbest bırakmak ve bir başkasının yönlendirmesine izin vermenin ruhsal dünyada da bir karşılığı vardır. Birine güvenmeye, kontrolü bırakmaya ve zihindeki düşüncelerden uzaklaşmaya olanak sağlayan bu teslim oluş bütünsel bir rahatlama deneyimi sunar.

Ağrıları hafifletir.

Çocuklardan yetişkinlere, her yaş grubu için uygun olan Watsu deneyiminin ağrı üzerinde hafifletici etkiye sahip olduğunu birçok araştırma göstermektedir. Sıcak su ile temasın bedendeki ağrı reseptörlerindeki aktivasyonu azaltması ve terapist eşliğinde yapılan esneme hareketlerinin kasılmaları azaltması, bedendeki ağrı hissini hafifletici etki gösterir.

Kaygıyı azaltır.

Hem bedensel hem de zihinsel faktörlere bağlı olarak zaman zaman kaygı seviyelerinde artışlar olabilir. Watsu, bedensel ve zihinsel kaynaklı kaygının azaltılmasını destekler. Ağrı reseptörlerini etkilemesi ve ağrıyı azaltması bedensel rahatsızlıklardan kaynaklanan kaygı hissinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Bedende ağrı ya da acı olmaması tehlikenin ortadan kalktığını düşünmeyi ve kaygının azalmasını sağlar. Öte yandan, serbest bırakma deneyimi ile odağın kaygıyı besleyen düşüncelerden uzaklaştırılarak bedene, suyun hareketine ve akışa yöneltilmesi kaygının azalmasını destekler.

Güven duygusunu geliştirir.

Kontrolü elde tutmak ve eylemleri yönetmek rahat ve bilindik bir deneyim sunar. Çoğu zaman birisi ya da bir olay karşısında teslim olmak zorlayıcıdır. Watsu, terapiste ve suya teslim olmayı gerektirdiğinden, bırakmayı ve güvenmeyi öğretici bir etkisi vardır. Teslimiyeti ve güveni öğreten bu deneyim, sosyal yaşantı sırasında da güven duymayı kolaylaştırarak kişiyi duygusal olarak besler.

Bedensel, zihinsel ve ruhsal özgürleşme sağlar.

Watsu, kişisel bir deneyimdir ve herkes tarafından farklı deneyimlenir. Kimileri etkilerini daha çok zihinsel deneyimlerken, kimileri bedensel deneyimler. Yine de herkes için özgürleştirici bir yanı bulunur. Gözler kapalı bir şekilde, sıcak su içerisinde kendinizi suya ve terapiste teslim ettiğinizde kaygılardan, korkulardan ve dış dünyadan uzaklaşarak, yalnızca var olmayı deneyimleme imkanı bulursunuz. Anda kalmak, bedenin özgürce hareket etmesine izin vermek, nefese odaklanmak ve düşüncelerden uzaklaşmak her anlamda özgürleşme deneyimi sunar. Hem gerçek hem de mecazi anlamda ağrıların, sancıların ve sıkışmaların açığa çıkmasına, var olmalarına ve suyun hareketiyle akıp gitmelerine izin vermek dinginleşmeye imkan tanır ve bütünsel sağlığı destekler.



Aleyna Tepe

1997 yılında İstanbul’da doğan Aleyna, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisans eğitimine Bahçeşehir Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında devam ediyor. Çocukluğundan beri duygu ve düşüncelerini yazarak ifade eden Aleyna, iyi yaşam konseptine duyduğu ilgiyi yazma tutkusuyla birleştirerek Live to Bloom’da editör olarak çalışıyor. Akademik ve deneyimsel olarak kendini...



BLOOM SHOP