Kış döneminin ağırlığı üzerimizden yavaş yavaş kalkarken metabolizmanızı uyandırmak ve metabolizma hızınıza destek olmak ister misiniz? O zaman bu yazı tam da size göre!

Ne yazık ki günlük hayat içerisinde yapılan bazı hatalar, metabolizmamızın yavaşlamasına ve buna bağlı olarak da kilo kaybında dirençler yaşamamıza sebep olabiliyor. Bu problemleri tespit edip doğru hamlelerle metabolizmamızı hızlandırmamız mümkün. Nasıl mı? Haydi birlikte inceleyelim! 

Doğru uyku

Tahmin edebileceğiniz üzere, metabolizma hızını etkileyen en önemli faktörler arasında uyku yer alıyor. Araştırmalar yanlış ve yetersiz uykunun metabolizma hızını olumsuz anlamda etkileyebileceğini söylüyor! Her zaman 8 saat uyuyor olmanız yeterli değil!

Uyuduğunuz saatin özellikle saat 23:00-05:00 aralığında olması, melatonin hormonu salınımına bağlı metabolizma fonksiyonlarını harekete geçirmeye yardımcı oluyor. Bununla beraber bu saatlerde uykunun düzensiz/yetersiz olması metabolik hızın düşmesine sebep oluyor.

Yeterli beslenme

Daha az kalori daha çok kilo kaybı demek değil! Hatta ve hatta ne kadar az kalori o kadar düşük metabolizma hızı demek! Ne yazık ki bazal metabolik hızın alt seviyesinde kalan bir kalori miktarıyla beslenmeniz metabolizma hızını  düşürüyor. Bazal metabolik hız; bedeninin ihtiyacı olan minimum enerji değeri olarak biliniyor.

Bu kalorilerin daha aşağısındaki tüketim bedeninin de kendini koruma altına almasına ve bu sebeple hızının yavaşlatmasına sebep oluyor. Sonuç: Aç kalınan mutsuz günlerin ardından yavaşlayan metabolizma ile gelen ilave kilolar! Bu sebeple yemekten korkmayın, beslenme uzmanının planlayacağı, bazal metabolik hızdan daha yüksek öğünler kilo aldırmaz, aksine metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olarak kilo kaybına yardımcı olurlar.

Su

Metabolizmanın ateşleyicisini öğrenmek ister misiniz? Cevap çok basit: SU!

Birçok birey yeterli su tükettiğini düşünse de ne yazık ki günlük tüketimi 2 litrenin aşağısında kalıyor. Bu düşük miktarlardaki su tüketimi sağlık fonksiyonlarında aksamalara sebep olmanın yanı sıra metabolizmanın da yavaşlamasında çok büyük rol oynuyor.

Enerji yakım çemberinde, temel olarak yakımın gerçekleşmesi için en birincil faktör sudur. Yetersiz su tüketimi aslında bu birincil faktörün eksikliğine bağlı olarak enerji çemberinde aksaklıklara yol açar. Bu aksamalar da yavaş metabolizmaya bağlı kilo kayıp problemlerini beraberinde getirir.

Kaliteli yağlar

İşte size şaşıracağınız bir bilgi, metabolizmanızı hızlandıran yağlar! Evet, yanlış duymadınız. İyi yağlar olarak bahsettiğimiz doymamış yağlar, aslında bedeninin sağlık kalitesini arttırmakla beraber metabolizma hızının da artmasına yardımcı oluyor. Bu sebeple beslenmenizde özellikle doymuş yağları doymamış yağlar ile değiştirmeniz gerek kalp damar sağlığınız, gerekse metabolizma hızınız için olumlu sonuçlar doğurabilir.

Yeşil çay

Gerek sağlık göstergesi, gerek öğünlerinizin tatlandırıcısı olarak tükettiğiniz yeşil çay, aynı zamanda metabolizmanızı hızlandırıcı bir etkiye de sahip. Aslında bu bilgi çoğumuzun kulağında aşina olan bir bilgi fakat biraz bunun da ötesine giderek size farklı bir çay isminden bahsetmek istiyorum: Matcha çayı!

Bu çay yeşil çaya göre çok daha fazla metabolizma hızlandırıcı etkiye sahip. Peki, bu çay ne diye soracak olursanız aslında onu çok iyi tanıdığınızı söyleyebilirim: Yeşil çay! Tek farkı yeşil çayın toz edilmiş hali gibi olması. Aslında daha konsantre hali de diyebiliriz. Bu sebeple de etkisi daha fazla oluyor. Fakat dikkat, bu tarz çayları içmeden önce özellikle bir uzmana danışmanız şart! Aksi durumda sağlığınız adına büyük riskler doğuracak sonuçlarla karşılaşabilirsiniz!

Acı

Görülen o ki son çalışmalar, acı tüketiminin metabolizmanın hızını arttırdığını söylüyor. Bu etkisini de kırmızı biber içerisinde “kapsaisin” adlı etken madde sayesinde oluşturduğu gözlemleniyor.

Biraz daha yakından bakalım; araştırmalar ne diyor?

PLOS One 2013 yılında yapılan çalışma, her öğünde 2,56 mg kapsaisin alan bireylerin metabolizma hızının ve yağ oksidasyonunun arttığını söylemekte!

2017 yılı Bioscience Reports’da yapılan araştırmaya göre, kırmızı biber içerisindeki kapsaisin; anti-obezite etkinliği gösteriyor. Bunu da yağ yakımını destekleyici etkisi sayesinde yapıyor.

2012 yılı Chemical Senses’de insanlar üzerinde yapılan meta analiz sonucunda, kırmızı acı biber içerisindeki kapsaisin ve kapsiat adlı etken maddelerin metabolizmayı hızlandırdığı söylenmekte.

Dikkat: Her ne kadar acının  pozitif etkileri yaygın olarak bilinse de her şeyi bırakıp sadece acıya umut bağlamamanız gerektiğini unutmamalısınız. Hiçbir şey başlı başına metabolizmanızı bir anda hızlandırıcı bir etkiye sahip değildir! Bununla beraber özellikle mide ve sindirim problemi yaşıyorsanız kontrolsüz acı tüketiminden kaçınmalısınız!



Dyt. Beyza Kuşcu

1993 yılında İstanbul’da doğan Beyza, 2015 yılında İzmir Şifa Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde yarı burslu olarak mezun oldu. Üniversite mezuniyetini takiben, halen çalışmakta olduğu Formeo Beslenme ve Diyet Danışmanlık merkezinde iki sene boyunca staj yaptı, ardından çalışmaya başladı. Üç senedir hizmet verdiği Formeo’da, Kilo Yönetim Diyetisyeni olarak görev yapmaktadır....



BLOOM SHOP