Yaş konuları konuşulurken insanların gerçek yaşlarının hemen ardından “hissettikleri yaşları” söylediklerine sık sık şahit olmuşsunuzdur. Bazen yaşımız; ruh halimize, enerjimize ve bedenimizin sağlık durumuna bakıldığında bize gerçek yaşımızı yansıtmıyormuş gibi gelebilir. Doğum tarihimizin ötesine geçerek bize hem hissettiğimiz yaşı hem de çeşitli kategorilere bağlı olarak gelişen biyolojik yaşımızı sunmaya yardımcı olan faktörlerden biri de metabolizma yaşıdır.

Metabolizma yaşı; fiziksel sağlığınıza, metabolizmanızın çalışma hızına, genetiğinize, beslenme rutininize ve spor düzeninize odaklanarak size bir yaş verisi sunar. Bu veri, gerçek yaşınızdan yüksek bir rakamsa sağlık problemleriyle karşı karşıya kalma riskiniz yüksek demektir. Yani metabolizma yaşı ne kadar gençse o kadar sağlıklı bir fizyolojiye ve yaşam standardına sahipsiniz anlamına gelir.

Siz de metabolizmanıza göre kaç yaşında olduğunuzu öğrenmek istiyorsanız gelin metabolizma yaşınızı nasıl keşfedebileceğinizi birlikte inceleyelim!

Metabolizma yaşınızı keşfetmenize yardımcı olacak 4 adım

Öncelikle metabolik yaş, yukarıda da bahsettiğimiz gibi, genetik, aktivite seviyesi, beslenme düzeni, yaşam stili, kilo, boy ve gerçek yaş kategorileri baz alınarak hesaplanır. Bazal metabolik oranınız, aynı yaş skalasındaki diğer insanların bazal metabolik oranına göre kıyaslanarak değerlendirilir.

Doğru analizler yapıldığında metabolik yaşı öğrenmek ve gerçek yaşa oranına göre gerekiyorsa metabolizmanın hızını arttırmakla ilgili çalışmalara başlamak mümkündür.

Adım 1

Metabolizma yaşını tespit etmek için en doğru yöntem bir uzmana danışmak ve tahlil raporlarına göre biyolojik yaşı hesaplamaktır. Elde edeceğiniz en gerçekçi sonuç, genetik mirasınızın ve biyolojik verilerinizin buluştuğu, bir uzman gözünden değerlendirilen sonuçtur.

Genetik mirasınızın, yaşam stilinizin, vücut ölçülerinizin tespit edildiği genel bir tarama ve biyoempedans testi gibi tahlillerle metabolik yaşınızı öğrenebilirsiniz.

Adım 2

Metabolizma yaşını etkileyen biyolojik verilerden biri, gün içerisindeki olması gereken ideal kalori harcamasını (BMR) hesaplamaktır.

Bunun için bir kağıda doğruluğundan emin olduğunuz vücut ölçülerinizi yazabilirsiniz. Daha sonra minimum kalori harcama oranınızı hesaplamak için yaklaşık değerler gösteren aşağıdaki denklemi kullanabilirsiniz.

Minimum kalori harcama oranı= (boy x 6.25) + (kilo x 9.99) – (yaş x 4.92) – 161

Örneğin verilerimiz; boy 170 santimetre, kilo 55, yaş 25 şeklinde olsun.

Bu durumda minimum kalori harcama oranı hesaplamasına göre;

(170 x 6.25) + (55 x 9.99) – (25 x 4.92) – 161 = 1327 kalori

BMR hesaplamasını internette bulunan çeşitli BMR hesaplama sitelerindeki hesaplayıcılar yardımıyla da gerçekleştirebilirsiniz.

Adım 3

Harris Benedict formülüne göre, egzersiz yapıyorsanız kalori alma seviyeniz de belirli bir oranda artış göstermelidir.

  • Haftada 1-3 gün arası hafif egzersiz yapıyorsanız BMR x 1.375
  • Haftada 3-5 gün arası orta egzersiz yapıyorsanız BMR x 1.55
  • Haftanın her günü ağır egzersiz yapıyorsanız BMR x 1.725
  • Günde iki kere çok ağır egzersiz yapıyorsanız BMR x 1.725

Bu oranları baz alarak, egzersiz yapıyorsanız günlük kalori tüketiminizi yukarıdaki verilere göre yaklaşık oranlarda düzenleyebilirsiniz.

Adım 4

Günlük kalori ihtiyacınızı bildiğinizde beslenme düzeninizi bu hesaba uygun şekilde ayarlayarak, egzersiz rutininizi düzenleyerek, düzenli uyku uyuyarak, kısacası yaşam stilinizi iyileştirerek genç bir metabolik yaşa sahip olabilirsiniz.

İlginizi çekebilir!





BLOOM SHOP