İçinde bulunduğumuz modern dünya, zihinsel rahatsızların hiç olmadığı kadar yaygınlaşmasına neden oluyor. Depresyon, anksiyete, panik bozukluk gibi rahatsızlıklar, pek çok kişinin yaşam kalitesini yerle bir ediyor.
Nasıl beden sağlığımızı güçlü tutmak için doğru besleniyor, egzersiz yapıyor, vitamin ve minerallerimizi almaya özen gösteriyorsak; zihin sağlığımızı güçlü tutmak ve geliştirmek için de uygulayabileceğimiz bazı yöntemler var.
İşte sağlıklı bir zihin için uygulayabileceğiniz kolay ve pratik 20 yöntem:
Uyku
Günde 7-9 saatinizi uykuya ayırın. Bu sizin değişmez önceliğiniz olsun.
Sağlıklı Bir Yaşam İçin 5 Adımda Daha İyi Uyuyun!
Duygular
Kendi duygularınıza özen gösterin. Duygularınızı analiz etmeye zaman ayırın ve onları doğru şekilde ifade ettiğinizden emin olun.
Doğa
Doğada vakit geçirip, temiz hava alın. Doğayı evinize getirmek için de balkonunuzda bitki yetiştirebilirsiniz.
Hobi
Sadece kendi zevkinize göre bir hobi edinin. Hobiniz öyle bir aktivite olsun ki, yaparken başka hiçbir şeyin aklınızdan geçmeyeceği kadar keyif alın. Hobi aktivitelerinden birine üye olarak sizinle aynı zevkleri paylaşan kişilerle de sosyalleşebilirsiniz.
Zihninize Meditasyon Etkisi Yaratan Aktiviteler
Gülün
Gün içinde gülecek çok fazla sebebiniz yoksa da kendinize bu sebepleri yaratın. Bir komedi filmi izleyin veya sevimli hayvan videolarına göz atın.
Kabullenin
Kendinizi tüm kusurlarınızla kabul edin ve sevin. Unutmayın, hiç kimse mükemmel değildir!
Kayıplarınızla yüzleşin
Bir kayıp yaşadıysanız, kaybınızla yüzleşin ve yas tutmak için kendinize zaman ayırın. Bir ayrılık, bir yakının ölümü ya da işten çıkarılma; akıl sağlığınızı koruyabilmek için yasınızı tutmalı ve yolunuza öyle devam etmelisiniz.
Değişim
Sadece kendinizi değiştirmeye çalışın, başka hiç kimseyi değil. Bir başkasını değiştirmeye çalışmak sadece zaman kaybıdır ve sonucu da genellikle hüsrandır. Bu zamanı eve enerjiyi kendinizi iyileştirmek için harcayın.
Yardım isteyin
Bilmediğiniz, emin olmadığınız ya da yetersiz hissettiğiniz konularda yardım istemekten çekinmeyin.
Elektronikleri kapayın
Elektronik aletlerin önünde geçirdiğiniz zamanı kademeli olarak azaltın. Sosyal medyada geçireceğiniz zamanı keyif alacağınız farklı aktivitelerle değiştirin.
Bağ kurun
Ailenize ve arkadaşlarınızı dinlemek için zaman ayırın. Günlük koşuşturma yüzünden değerli ilişkilerinizi ihmal etmeyin.
Şükredin
Her gün sahip olduğunuz değerler için şükredin. Şükretmenin yarattığı farkındalık, sizin zihnen daha sağlıklı ve güçlü olmanızı sağlar.
Egzersiz yapın
Hoşunuza giden, keyif aldığınız bir sporu egzersiz rutininiz haline getirin. Yürüyün, dans edin, yoga yapın; yeter ki hareket edin!
Affedin
Başkalarını affetmekte gösterdiğiniz cömertliği, kendinize karşı da gösterin. Hata yapmak sizin de hakkınız, telafi edin ve yolunuza devam edin.
“Hayır” deyin
İstemediğiniz şeylere hayır demek, zihin sağlığınız için hayati önem taşır. İstemediğiniz halde hayır demezseniz, bastırılmış duygularınız zihinsel sağlığınızı tehdit edebilecek noktaya gelebilir.
Etrafınızı pozitif insanlarla çevirin
Sizi yoran, zorlayan, enerjinizi çeken kişilerden uzak durun ve size pozitif enerji veren kişilerle kurduğunuz ilişkileri derinleştirin.
Bağımlılıklardan kurtulun
Alkol, kafein ya da sigara gibi bağımlılıklarınızdan kurtulmak için çaba harcayın. Bağımlılıklarınızdan kurtulmanız zihninizi de özgürleştirir.
Tek başınıza zaman geçirin
Yalnız kalmak, kendinizle tek başınıza zaman geçirmek için mutlaka vakit ayırın. Bu zamanlarda canınız ne istiyorsa onu yapın.
Nefes alın
Karından, derin, rahatlatıcı nefesler alarak endişelerinizden uzaklaşmayı ve anda kalmayı deneyin.
Bir terapistle konuşun
Bir terapistle konuşarak günlük endişelerinizin ya da hayatınızda yolunda gitmeyen durumların altında yatan sebepleri öğrenebilir, bunların üzerinde daha etkili bir şekilde çalışarak zihin sağlığınızı geliştirebilirsiniz.