YAZAN: MELTEM ÖZERTEM

“Mekanlarımız da aslında bedenlerimiz gibi denge ve uyum arayışında.” diyen Meltem Özertem iyi olmanın dayandığı 3 temele; beden, zihin ve ruha bir dördüncüsünü mekanlarımızı da dahil ediyor. Bunu da var olan hem doğa hem de kendi doğamızla uyumlu yaşamamızı sağlayan yaşamsal pusula Feng shui ile yapıyor. Enerji akışları her sene değişen bu köklü yaşam sisteminde bu yıl bizleri neler bekliyor? Feng Shui Danışmanı Meltem Özertem 2022 Feng shui yılına göre yaşam alanlarını düzenlemenin, iyi enerjiyi çoğaltıp, zorlu etkilere çözümler bulmanın yollarını anlattı.


Mekanların homeostazisi

Bedenimizde değişen dış şartlara göre iç sistemimizi dengede tutmaya çalışan bir mekanizma var. Buna homeostazi deniyor. Basitçe; bir iç denge ve uyum sistemi. Bedenimizi ve zihnimizi dengeleyen bu sistem özünde haz ile çalışıyor.

Haz veren deneyimler iyiliğimizi destekliyor ve otonom sinir sistemimizi aktif halden sakin ve dengeli bir hale getirmeye yardımcı oluyor. Sinir sistemimiz sağlıklı çalışıyor ise güvende ve keyifli hissederiz. Bu sayede öğrenmeye, çalışmaya, keşfetmeye, neşeye, hayal kurmaya ve hayallerimizin peşinden gitmeye daha açık ve istekli oluruz.

Mekanlarımız da aslında bedenlerimiz gibi denge ve uyum arayışında. Mekanlarımızda yapacağımız küçük düzenlemeler de aynı bedenimizdeki homeostazi gibi değişen dış şartlara göre içeride; yani mekanlarımızda dengeyi bulabilmemizi sağlar. 

Feng shui nedir?

Evlerimizde düşündüğümüzden çok daha fazla ve karşılıklı bir ilişkimiz var. Evimizi biz yerleştirip dekore ediyoruz ama evlerimiz de bizi şekillendiriyor. Çünkü doğada var olan yaşam enerjisi, yaşadığımız ve çalıştığımız tüm mekanlarda bizi etkilemeye devam ediyor. Bu etkileri anlamak ve gerekli düzenlemeleri yapabilmek için bize yol gösteren ve rehberlik eden kadim bilgi ise Feng shui!

Feng shui’nin kelime anlamı rüzgar ve su demek; yani doğanın iki büyük gücü. Binlerce yıllık gözleme dayanan, evreni, doğayı ve bunların insan hayatı üzerindeki etkilerini inceleyen bu kadim bilgi, günümüz şehir hayatında hem doğayla hem de kendi doğamızla uyumlu yaşamak için bir pusula görevi görüyor.

Bizim modumuz, enerjimiz nasıl ki her zaman aynı değil değişken, mekanların da ihtiyaçları ve taşıdığı etkiler aynı kalmıyor zamanla değişiyor. Bu değişimi anlamak içinse doğaya bakmak yeterli oluyor. 

Mekanların sinir sistemini rahatlatma

Yıldan yıla değişen Feng shui etkilerine göre sene başlarında iyi ve zorlu enerjilerin ev ve ofislerimizin önemli bir yerine gelip gelmediğine bakmak ve küçük düzenlemeler yapmak, ihtiyaç duyduğumuz desteği bize getirecek unsur olabilir.


Feng Shui rehberliğinde yapacağımız pratik düzenlemeler, rüzgarı doğru açıdan almış bir yelkenli gibi bizi destekler.


Yapacağımız düzenlemelerle iyi etkilere sahip alanları daha çok kullanmak, zorlu etkilere açık alanlara ise çözümler getirmek yaşadığımız mekanın sinir sistemini rahatlatmak gibidir.

Öyleyse gelin mekanlarımızı 2022 senesine göre düzenleyelim. 

2022 Feng shui yılının enerjileri

İlk olarak evinizin ya da ofisinizin pusula yönlerini bularak işe başlamalısınız. Evinizin içinde ve kat planına göre yaklaşık orta noktasında durup, binanın ön cephesine doğru dönerek, telefonunuzdaki pusula ile ölçüm yapın. Durduğunuz orta noktadan, evinizin planına göre, hangi alan hangi yöne denk geliyor rahatlıkla görebilirsiniz. Yönleri tespit ettiyseniz düzenlemelere geçebiliriz. Öncelikle zorlu etkilere önlem alınması, daha sonra iyi alanlara daha rahat odaklanmamızı sağlar. 

Ancak senelik değişen etkilerin geçici olduğunu unutmayın. Kalıcı olan mekanın yapıldığı seneye ve binanın ön cephesine göre çalışılan genel enerji haritası. Bu çalışma, her eve ve kişiye özel yapılmalıdır. 

Güneybatı

2022 senesinde dikkat etmemiz gereken en önemli alan, evimizin güneybatısına denk gelen alan olmalı çünkü hastalık ve sağlık açısından zorlu etkiler bu yönde olacak. Özellikle yatak odanız güneybatı yönünde ise metal objeler kullanarak, bu yöndeki zorlu etkileri yumuşatmak ve dengelemek iyi olacaktır. Metal vazolar, metal dekoratif objeler, metal çerçeveler kullanabilirsiniz. Siyah, beyaz veya gri renklerde örtü, yastık gibi çözümler de güneybatıda kullanabileceğiniz çözümler olacaktır. Geleneksel yöntem ise güneybatıya altı metal madeni paradan oluşan bir dizi asmaktır.

Doğu

Doğuda ise tartışmaları, agresif davranışları, yanlış anlaşmaları ve hırsızlıkları tetikleyen etkiler var. Doğu; hırslı, rekabetçi, savaşçı bir ruh halini besleyen ve süprizlere açık bir alan aynı zamanda. Bu yöndeki etkileri ateş elementi dengeler. Doğu yönüne göz alan kırmızı renkte bir obje koyabilirsiniz. Mesela kırmızı seramik bir obje harika bir çözüm olur. Sene boyunca doğuya denk gelen alanda mum yakmak da iyi bir çözüm olacaktır.

Batı

Skandalları, iftiraları, iletişim problemlerini, sahte insanları ve ilişkileri tetikleyen etkiler ise 2022 boyunca batıda olacak. Bunun etkisini bertaraf etmek için geleneksel çözüm, batı yönüne berrak cam bir vazoya 3 dal bambu koymaktır. 

Kuzeybatı

Otorite ve güç konularını temsil eden etkiler ise kuzeybatıdan geliyor. Bu yöndeki etkiler 2022’de hukuki konularla ilgili problemlere, devletle, belediye, maliye gibi devlet kurumlarıyla olan işlerde gecikme ve sorunlara sebebiyet verebilir. Trafik cezalarından, beklenmedik davalara, apartman yöneticinizden patronunuza kadar otorite figürleri ile sıkıntı yaşamak istemiyorsanız, ev ya da ofisinizde kuzeybatıya denk gelen alanda çözüm olarak, yine vazo içinde dört dal bambu koymayı ihmal etmeyin.

Yatak odanız bu yönde ise, baş ve akciğerler de etkilenebilir. Baş ağrıları, uykusuzluk, solunum yolları hastalıklarına karşı başucunuzda 4 dal bambu bulundurmayı ve bu konularda hassasiyetiniz varsa kendinize ekstra özen göstermeyi unutmayın.

Zorlu etkilere çözüm getirdikten sonra nihayet mutluluk ve bereket getirecek yönlere bakabiliriz. Bereket yıldızı bu sene kuzeydoğu ve güneyde olacak.

Güney

2022 boyunca, bereket etkisi kadar mutlu olayları tetikleyen, kutlamalara, güzel haberlere vesile olacak canlı, enerjik, pozitif etkiler de güneyden geliyor. Senenin en iyi yönü diyebiliriz. Bu yönde taze çiçekler, bitkiler bulundurmak, size bereketi, mutluluğu, hedeflerinizi, hayallerinizi hatırlatan fotoğraflar bulundurmak, bir küçük para çanağı yapıp güney yönüne koymak ve hergün bu çanağa para atmak basit ama etkili düzenlemeler olacaktır.

Evinizin güneyi salon, çalışma odanız ya da girişiniz gibi aktif alanlara denk geliyorsa bu olumlu etkileri daha güçlü alabilirsiniz. Güney iyi ışık alan bir yöndür ve güneş ışığı, en güçlü ve canlı enerjidir. Güneyde pencereniz varsa açın perdelerinizi, gün ışığını içeriye davet edin.

Kuzey

Kuzey akademik çalışmalar için iyi bir alan olacaktır. Bitirmek istediğiniz teziniz, yazmakta olduğunuz kitabınız, hazırlamaya çalıştığınız bir eğitim programınız varsa, sınavlara hazırlanıyorsanız, kuzeyin etkisinden faydalanabilirsiniz. 

Aşk ve ilişki şansınızı desteklemek için hem güneyin hem de güneydoğunun desteğinden faylanabilirsiniz. Her iki yön de yaratıcılığı, ilişki şansını ve aşkı besleyen etkileri getiriyor. Bu iki yön, evinizde duvar olmadan aynı mekanda birleşiyorsa, etkisi daha da güçlü olacaktır. Örneğin güney, güneydoğu cepheli bir eviniz varsa ve salonunuz bu iki yöne denk geliyorsa, senenin bereket ve aşk etkisi mekanınızda çok canlı olacaktır. 

Son olarak çok pratik ama çok önemli bir not daha paylaşmak istiyorum. 2022’de seneyi temsil eden, bir nevi yöneten enerji Kuzeydoğuda.

Nereye doğru oturmalıyız?

2022 senesinde, uzun süreler çalışırken ya da otururken sırtınızı kuzeydoğuya yüzünüzü ise hafif dönerek güneye doğru verirsek, hem senenin etkisini arkanıza almış hem de senenin bereket enerjisine yüzünüzü dönmüş olursunuz.

Seneyi temsil eden kuzeydoğu yönüne yüzünüzü dönerek oturmak, seneyi temsil eden enerjiye kafa tuttuğunuz anlamına gelir. Ancak sırtınızı verirseniz senenin enerjisini arkanıza destek almış olursunuz.

2022 boyunca ev ya da ofislerinizin kuzeydoğusunda herhangi bir tadilat işi yapmamanızı ve bu yönde toprağı kazıp, kaldıracak faaliyetlerde bulunmamanızı, hatta duvara çivi dahi çakmamanızı tavsiye ederim.

Özellikle giriş kapınız ya da ön cepheniz kuzeydoğuya bakıyorsa, 2022’de genel olarak tadilat işlerinizi ertelemeyi düşünebilirsiniz.

Bu basit, pratik ama etkili düzenlemelerle mekanlarınızdan da güçlü bir destek alacağınıza şüpheniz olmasın. Hem kendinize hem mekanlarınıza hakettiği dikkati ve özeni gösterdiğiniz bir yıl olsun.






BLOOM SHOP