Yeni haftaya girerken wellness sektöründe yaşanan gelişmeleri, öne çıkan trendleri ve ilgi çeken haberleri sizler için derledik. Siz de dünyadaki gelişmelerden ilham alarak, hayatınıza wellness kavramını katmak istiyorsanız bu haberlere mutlaka göz atın! İşte 5 Temmuz haftası için seçtiğimiz sağlıktan ekolojiye, kişisel gelişimden beslenmeye hayatın içinden wellness haber ve trendleri!


Uzun süredir beklenen “Hayvanları Koruma Kanunu” teklifi TBMM’de görüşülüyor.

Hayvanların haklarının korunması ile hayvanlara eziyet ve kötü muamelelerin önlenmesi için alınan tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan araştırma komisyonu, çalışmalarını tamamlandı. Uzun süredir beklenen hayvanları koruma kanunu 1 Temmuz 2021’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. Meclis kapanmadan teklifin yasalaşmasını planladıklarını belirten AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, hazırlanan kanun teklifi ile birlikte hayvanların mal statüsünden çıkartılıp canlı statüsüne getirileceğini de sözlerine ekledi. Teklif, hayvanlara verilen zararın mala zarar verme olarak nitelendirilmemesi ve cana zarar vermek noktasında suç kapsamına alınmasını da içeriyor.

Kaynak: Sözcü

Dünya Sağlık Örgütü, tamamen aşılanmış kişileri maske takmaya devam etmeye çağırıyor.

Covid-19’a bağlı Delta varyantının dünya çapında hızlı bir şekilde yayılması,pandeminin gidişatıyla ilgili global durumun ve önlemlerin yeniden gözden geçirilmesine neden oldu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkileri, tamamen aşılanmış kişileri maske takmaya devam etmeye çağırırken, aşının tek başına topluluk bulaşını durdurmaya yetmeyeceğinin altını çizdi.

Kaynak: Hypebae

Birleşmiş Milletler forumunda toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadeleye yönelik 40 milyar dolar yatırım sözü verildi.

Birleşmiş Milletler’in ev sahipliği yaptığı Nesil Eşitliği Forumu’nda kadın haklarına yönelik çalışmaların radikal bir şekilde hız kazanacağı duyuruldu. Foruma katılan ve aralarında Dünya Bankası gibi kurumların olduğu dünya liderleri, uluslararası kuruluş ve özel sektör temsilcileri, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadele çabalarını desteklemek için 40 milyar dolar yatırım sözü verdi. Yatırım sözlerini olumlu karşılayan BM Kadın İcra Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka, dünya çapında kadınlara eşit şartlar sağlamayı hedeflediklerinin altını çizdi.

Kaynak: The Guardian

Emziren sporcu annelerin Tokyo Olimpiyatlarına bebeklerini getirmesine izin verildi. 

23 Temmuz-8 Ağustos 2021 tarihleri arasında düzenlenecek olan Tokyo Olimpiyatları, pandemi şartlarına göre revize edilmiş ve sporcu ailelerinin, onlara eşlik etmesine izin verilmemişti. Bu durum, emziren sporcu anneler için olimpiyatlara katılamama gibi ciddi sorunların doğmasına neden olmuştu. Sporcu annelerin “kendimizi bir anne ve olimpiyat sporcusu olarak ikiye ayırmak istemiyoruz” sözleri üzerine etkinlik organizatörleri yayınladıkları bildiride emziren sporcu anneler için bir istisna yapılabileceğini ve bebeklerini olimpiyatlara getirebileceklerini belirtti.

Kaynak: Pop Sugar

1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle İstanbul Sözleşmesi’nin geçerliliği sona erdi.

2011 yılında İstanbul’da imzaya açılan, bu sebeple de İstanbul Sözleşmesi olarak isimlendirilen “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ni” Türkiye, 20 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan karar ile feshetmişti. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama noktasında ilk uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nin geçerliliği 1 Temmuz 2021 tarihi ile sona erdi. Türkiye’nin resmi olarak İstanbul Sözleşmesi’nden çıkması ile kadın örgütleri başta olmak üzere birçok kişi tepkisini gösterdi.  

Kaynak: Cumhuriyet

Norveç’te photoshop kullanılarak oynanan fotoğrafları etiketle belirtmeden sosyal medya üzerinden paylaşmak yasaklandı.

Norveç’te yaşayan her sosyal medya influencerı ve ünlüler paylaştıkları fotoğraflarda herhangi bir photoshop müdahalesi yapılmış ise bunu belirtmek zorundalar. Uzun senelerdi “kusursuz cilt, saç, beden” olgusu yaratarak birçok kişinin beden algısını bozan gizli photoshop müdahalelerini önlemek amaçlı alınan bu karar, ülkenin öz sevgisini ve güvenini yeniden arttırmak amacı ile yürürlülüğe kondu.

Kaynak: i-D

Amerika Birleşik Devletleri vatandaşları pasaportlarında yer alan cinsiyet bölümünde “X” sembolünü seçebilecek.

Biden yönetiminin non-binary yani ikiliksiz cinsel kimliğe sahip ya da kimliksiz kişilerin varlığını sosyal, politik ve ekonomik alanlarda kabul etme çalışmaları kapsamında aldığı bu kararla pasaportlarda; W (Women; kadın), M (Man; erkek) seçeneklerine ek olarak X’de yer alacak. Kapsayıcılık yolunda atılan önemli bir adım olsa da kuir topluluklardan cinsiyet bölümünün neden tamamen kaldırılmadığına dair tepkiler geliyor.

Kaynak: Refinery29

Onur Haftası kapsamında kuir topluluğunu desteklediğini gösteren bir t-shirt ile sosyal medyada fotoğraf paylaşan Galatasaraylı futbolcu Taylan Antalyalı, aynı anda hem övgü hem de nefret söylemleri ile karşılaştı.

Sosyal medya üzerinden ciddi ölçüde nefret söylemine maruz kalan Antalyalı koymuş olduğu fotoğrafı kaldırmak zorunda kaldı. Aynı zamanda birçok kişi tarafından onur haftasında aldığı destekleyici tavrı övgülerle kutlanan Antalyalı’ya oyuncusu olduğu takımı Galatasaray desteğini takımın Instagram hesabından fotoğraf paylaşarak gösterdi.

Kaynak. BBC Türkiye

Pemex petrol firmasının Meksika Körfezi’nde bulunan su altı gaz borusunda kaçak meydana gelince okyanusta yangın çıktı.

Pemex firmasının yaptığı açıklamaya göre okyanusa hiç bir sızıntı olmamışken, bilim insanları okyanusun yüzeyinde alevler içinde yanan tabakanın ne olduğu konusunda şüpheli yaklaşıyor. Hangi maddenin borudan çıktığını belirtmeyen Meksika’nın yerel petrol firması Pemex, bu olayın yanı sıra birçok başka çevresel felakete de sebep olmuştu.

Kaynak: CNN





BLOOM SHOP